İngilizce Eğitim Veren Devlet Üniversiteleri | İngilizce Geliştir

20 Kasım 2017 Pazartesi

İngilizce Eğitim Veren Devlet Üniversiteleri

Birçok insan üniversitelerin en önemli varlık sebebinin bilimsel faaliyetleri gerçekleştirecek bilim adamlarını ve akademisyenlerin yetiştirilmesi olduğunu düşünür, ancak bugün yaygın kanı üniversitelerin bir iş bulmak için okunduğu yönünde, ve iyi bir iş bulmanın da en önemli gereksinimlerinden biri iyi bir üniversitede İngilizce bir bölüm okumaktan geçmektedir. Özel (resmi isimleriyle vakıf üniversiteleri, sonuçta kanunen özel üniversite açmak yasak, fakat bir vakıf kurup vakıf üzerinden üniversite açmak serbest) üniversiteler rekabetçi yapıları nedeniyle öğrencilerine en iyi hizmeti verebilmek için en iyi hocaları transfer edip, iyi derece İngilizce öğretme çabasındalar, fakat fiyatları da bu hizmetin karşılığında yüksek olmaktadır.

Bu yüzden bu yazımda özel üniversitelere gitme imkanı olmayan fakat İngilizce bölüm okumak isteyenler için, İngilizce bölümlere kaydolacağınız üniversitelerden kısaca bahsedeceğim. Sadece İngiliz Dili ve Edebiyatı, İngilizce Öğretmenliği vb. bölümlere sahip üniversiteleri listeye dahil etmediğimi hatırlatayım istedim.
Eğitim Dili %100 İngilizce Olan Üniversiteler

Bu kategoride tüm bölümleri İngilizce eğitim veren üniversiteleri sıralıyorum. Bunlar;

-Boğaziçi Üniversitesi (İstanbul) : Malum  her öğrencinin hayali Boğaziçili olmak, Türkiye'nin sadece devlet üniversiteleri içerisinde değil tüm üniversiteleri sıraladığımızda en iyisi kabul edilen üniversite. Bu bağlamda üniversitede yer alan bölümlerin puanları da hayli yüksek oluyor. Gözlemlediğim kadarıyla Boğaziçi kültürü farklı bir kültür o kapının içerisinden bir kez girmek dahi insana olumlu bir etki yapıyor.

-Ortadoğu Teknik Üniversitesi (Ankara) : Ankara'daki en iyi devlet üniversitesi, adından da anlaşılacağı üzere başta mühendislik olmak üzere pek çok bölümde üst seviye eğitim kalitesine sahip güzide bir üniversitemiz.

-İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İzmir) : Boğaziçi ve ODTÜ'ye kıyasla daha az bilinen (bunda sadece fen ve teknoloji bölümlerine sahip olmasının bir payı var sanırım) İzmir'in tek %100 İngilizce eğitim veren üniversitesi.

%100 İngilizce Eğitim Veren Bölümlere Sahip Üniversiteler

Bu kategoride de İngilizce bölümlerle birlikte Türkçe ve diğer dillerde (Almanca, Fransızca vb.) eğitim veren üniversiteleri sıralamak istiyorum.

-İstanbul Teknik Üniversitesi (İstanbul) : Yakın zamana kadar Türkçe ağırlıklı eğitim vermesine rağmen 2017-2018 döneminden itibaren başta Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği  olmak üzere birçok bölümde Türkçe eğitim veren bölümleri kapatarak yalnızca İngilizce bölümlerden öğrenci alımını sürdürmekteler, yakın zamanda sadece İngilizce eğitim vereceklerini düşünüyorum.

-İstanbul Üniversitesi (İstanbul) : Kuruluşu 1453'e dayanan nam-ı diğer "Darülfünûn". Bildiğim kadarıyla İktisat, İşletme ve Siyasal Bilgiler fakültelerinde %100 İngilizce eğitim verilen bölümleri mevcut ve bu bölümlerdeki öğrenciler genel olarak Marmara Üniversitesi öğrencileri ile rekabet halindedir. :)

-Marmara Üniversitesi (İstanbul) : Geldik benim de mezunu olduğum Marmara Üniversitesi'ne, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dört dille eğitim veren (Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca) tek fakülte idi. Sonra fakülteleri ayırdılar, yanılmıyorsam mühendislik fakültesinde yer alan bölümlerin eğitim dili tamamen İngilizcedir, ve gördüğüm kadarıyla mühendislik fakültesinde Marmara Üniversitesinin genel kalite sorununun aksine oldukça üst düzey bir eğitim verilmektedir.
Kampüs kapısının fotoğrafını koymazsam olmazdı :)
-Dokuz Eylül Üniversitesi (İzmir) : İzmir'in en iyi devlet üniversitelerinden biri, en azından İzmir'de yaşayan İİBF öğrencileri için en büyük seçenek burası.

-Anadolu Üniversitesi (Eskişehir) : Geldik bu sefer de öğrencisi olduğum (her ne kadar Açıköğretim de olsa) çğrenci şehrinin güzide üniversitesine. Örgün eğitimde verilen eğitimi Açıköğretim'den ayırabilmek adına bu üniversitede yer alan öğretim üyelerinin büyük bir çaba sarfettiklerini ve öğrencilerinden de bu doğrultuda aynı çabayı gösterdiklerini duymuştum. (Ayrıca hatırlayacağınız üzere, bu yazımda da Anadolu Üniversitesi Açıköğretim İngilizce İşletme ve İngilizce Uluslararası İlişkiler bölümlerinin açıldığını bu alanda bir ilk olduğunu belirtmiştim.)

-Yıldız Teknik Üniversitesi (İstanbul) : Beşiktaş ve Davutpaşa'da yer alan kampüsleriyle adından söz ettiren YTÜ, diğer üniversitelerin aksine %30 İngilizce bölümlere sahiptir. Kanımca eğitim dilinin %100 olmamasından ötürü teknik üniversite statüsüne rağmen Marmara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinin gerek puan olarak gerek de öğrenci profili bakımından geride kalmıştır.

-Hacettepe Üniversitesi (Ankara) : Daha çok Tıp fakültesiyle bilinen Hacettepe'de başta İİBF olmak üzere birçok fakültede %100 İngilizce bölümler mevcuttur. Kişisel gözlemim Ankara'daki devlet üniversiteleri içerisinde ODTÜ'den sonra geldiği yönündedir.

-Ankara Üniversitesi (Ankara) : Nam-ı diğer "Mülkiye", kendine has kültürü olan, mezunlarının nesil fark etmeksizin bir araya gelip sohbet edebildiği yıllarca Türkiye'nin bürokrat ihtiyacını karşılamış bir okul. Bugün ne yazık ki bu misyonundan uzaklaşmış olsa da hala saygınlığını korumaya devam etmektedir. Üniversite bünyesinde yer alan bölümleri incelediğimde aynı bölümün hem Türkçe, hem %100 İngilizce hem de %30 İngilizce olarak işlendiğini gördüm.

İngilizce Eğitim Verilen Bölümlere Sahip Diğer Üniversiteler

Bu listeye de YÖK'ün kılavuzunda İngilizce eğitim verdiği yazan fakat nispeten düşük puanlı bölümlere sahip üniversiteleri sıraladım, burada yer alan üniversitelerin isimlerini ve bulundukları şehirlerini yazmakla yetineceğim, bunun sebebi söz konusu üniversitelerde yer alan İngilizce bölüm sayısının tek tük olması veya üniversite hakkımda pek bir fikrimin bulunmaması.

-Gaziantep Üniversitesi (Gaziantep)

-Çukurova Üniversitesi (Adana)

-İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İzmir)

-Ege Üniversitesi (İzmir)

-Yalova Üniversitesi (Yalova)

-Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (Eskişehir)

-Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (Ankara)

-Abdüllah Gül Üniversitesi (Kayseri)

-Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (Muğla)

-Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (Adana)

-Adnan Menderes Üniversitesi (Aydın)

-Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (Çanakkale)

-Celal Bayar Üniversitesi (Manisa)

-Necmettin Erbakan Üniversitesi (Konya)

-Karabük Üniversitesi (Karabük)

-Selçuk Üniversitesi (Konya)

-Mersin Üniversitesi (Mersin)

-Pamukkale Üniversitesi (Denizli)

-Cumhuriyet Üniversitesi (Sivas)

-İnönü Üniversitesi (Malatya)

-Akdeniz Üniversitesi (Antalya)

-Abant İzzet Baysal Üniversitesi (Bolu)

-Afyon Kocatepe Üniversitesi (Afyon)

-Çankırı Karatekin Üniversitesi (Çankırı)

Sonuç

Sonuç olarak Türkiye'de oldukça çok sayıda üniversitede İngilizce eğitimin verildiğini görmüş olduk, fakat elbette önemli olan doğru tercihi yapabilmek, bu tercihi yaparken üniversitenin prestiji, bölümün olanakları vb. kıstasları göz önünde bulundururken üniversitenin eğitim dilini de göz ardı etmeyin derim. Üniversitede İngilizceyi çok iyi öğrenmeniz size birçok kapıyı açacaktır.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. :)

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder