Lingualeo Ne Kadar İyi Bir Uygulama | İngilizce Geliştir

2 Ocak 2018 Salı

Lingualeo Ne Kadar İyi Bir Uygulama


Bu yazımda da bu ara oldukça popüler hale gelmiş, benim de bir ara denediğim bir uygulama olan Lingualeo'dan bahsetmek istiyorum. Birçok yerde Lingualeo'nun çok övüldüğüne şahit oldum, bu nedenle Lingualeo'ya bir şans vermek istedim.

Şunu da belirteyim, incelememi web arayüzü üzerinden yaptım. Lingualeo'nun ücretsiz versiyonunu kullandım, mobil versiyonu ile web arayüzü arasında içerik bakımından fark yok fakat premium versiyonunda bazı ek özellikler mevcut, bu nedenle okurken bu özelliklerin dahil edilmediğini göz önünde bulundurun.


Lingualeo İncelemesi

Lingualeo 2010 yılında Aynur Abdulnasirov isimli Rus bir girişimcinin aldığı yatırımların katkılarıyla hazırladığı bir İngilizce öğrenme platformudur. 100.000 dolarlık bir yatırımla işe başlandıktan 7 yıl içerisinde Lingualeo, 15 milyondan fazla üye ve milyonlarca dolarlık cirosuyla en popüler dil öğrenme programlarından biri olmuştur.

Lingualeo'ya üye olduktan sonra size Leo isimli bir aslan verilir, ve bu aslanı İngilizce geliştirme alıştırmaları yaparak beslersiniz. -Hayır, son zamanların popüler Ponzi oyunu Çiftlik Bank'la herhangi bir benzerliği yok, o Leo'yu besleyip satmıyorsunuz:)- Leo'yu ne kadar çok beslerseniz size oyuniçi para olan "köfte" veriliyor ve ne kadar çok "köfte" kazanırsanız o kadar çok yeni alıştırma açılıyor ve daha çok alıştırma yapıyorsunuz.

Alıştırmalara gelirsek alıştırmalar kelime öğrenmeye yönelik ve söz konusu alıştırmalar Memrise'daki kelime öğrenme alıştırmalarına oldukça benzer, fakat Memrise söz konusu alıştırmaların daha derli toplu verilmesi sebebiyle Memrise'daki alıştırmaları daha çok tercih ediyorum. Lingualeo'da kelime grupları oldukça düzensiz gibi göründü bana. Ayrıca bazı alıştırmalar ne yazık ki premium özellik gerektiriyor, diyebilirsiniz ki Memrise'da da PRO gerektiren alıştırmalar var, fakat Memrise'da PRO olmadan söz konusu kelimeleri çalışmanız mümkün, Lingualeo'da ise premium olmadan hep bir şeyler eksik kalmış hissiyatı yaşıyorsunuz.

Bir diğer özelliği olan dil bilgisi (grammar) kısmında ise adından da anlaşıldığı üzere dil bilgisi konuları 3 farklı seviyeye (Başlangıç-Orta-İleri Seviyeler) ayrılmış, başlangıçta "present simple, past simple, numerals" gibi temel ve basit konular, orta seviyede "present continuous, present perfect, to be going to" gibi biraz daha ileri seviye konular mevcut iken, ileri seviyede "passive voice, infinite-gerund, modal verbs" gibi dil bilgisinin en zor ve en karmaşık konuları anlatılmış. Söz konusu dil bilgisi  konuları Lingualeo'da alıştırmalar yardımıyla anlatılmaktadır. Sıkıntı şu ki bazı konuları görebilmeniz için yine premium üye olmanız gerekiyor.

Dil Bilgisi kursundan bir alıştırma

Kurslar kısmında da "You're Hired!" isimli iş görüşmesine yardımcı olan kurs dışında belli bir ücret karşılığı edinebileceğiniz İngilizce kursları mevcut. Burada IELTS ve TOEFL kursları uygun gibi dursa da burada 79 TL'ye satılan Notefull'un hazırladığı TOEFL kursu kendi sitesinde 14 dolara satılıyor. 

Gelelim platformdaki en azından ücretsiz kullanıcı için en faydalı içeriğe, Malzemeler (Jungle) seçeneğinde internette yer alan binlerce içerik tek bir platformda toplanmış. En güzeli de bu içeriklerde yer alan kelimelerin üzerine tıkladığınızda kelimenin anlamını görebilmeniz. Örnek vermek gerekirse, dünyanın en popüler etkinliklerinden biri olan TED konuşmalarının yer aldığı seçeneğe geldiğinizde konuşmada geçen kelimelerin anlamını görebiliyorsunuz. Bu alanda sadece video yok, okuma parçaları ve ses kayıtları da mevcut, siteye bazı kitaplar dahi tam metin olarak eklenmiş. Fakat burada da güncellenmeme sıkıntısı var gibi geldi bana, en son eklenen TED konuşması Ağustos 2017 yılına ait. Gerçi içerik yeterli olduğundan günceli yakalama gibi bir derdimiz yok kanımca.
Malzemeler kısmında yer alan en popüler içerik sağlayıcılardan birkaçı

Peki Premium Almalı mı?

Premium'un fiyatı senelik 50 TL ve tüm bu özelliklerin açılmasının yanında 35 TL değerindeki IELTS kursu da hediye ediliyor. 50 TL her ne kadar uygun olsa da bazı dönemlerde %50'ye varan indirimler yapılıyor, bu durumda fiyat 25 TL'ye düşüyor. Alacaksanız bunu da göz önünde bulundurmanız iyi olur.

Premium alırsam İngilizce gelişimi adına bana faydası olur mu diye sorarsanız, elbette premium'lu veya premium'suz düzenli kullanımın size faydası olur. Fakat benim fikrime göre İngilizce öğreniminde bu platformdan daha faydalı platformlar mevcut. Memrise, Duolingo gibi uygulamalar bana daha kullanıcı dostu gibi geldi. Ama dediğim gibi senelik 50 TL ya da 25 TL uygun bir tutar olduğundan deneyebilirsiniz, elbet faydası dokunacaktır. Bilhassa başlangıç seviyesi İngilizceye sahip kişiler için yukarıda belirttiğim dil bilgisi alıştırmalarının faydası dokunacaktır. Bir göz atmanızı öneririm.

Lingualeo'nun web adresine ulaşmak isteyenler buraya tıklayabilirler. Android uygulaması için buraya, iOS uygulaması içinse buraya tıklayabilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Beğendiyseniz beni takip etmeyi unutmayın. :)

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder