Duolingo; İngilizce Öğrenmenin Eğlenceli Yolu | İngilizce Geliştir

31 Ağustos 2017 Perşembe

Duolingo; İngilizce Öğrenmenin Eğlenceli Yolu

Temmuz 2018 Editi: Duolingo alttaki anlattığım sistemi kısmen değiştirdi. Artık ağaçta yer alan tüm alıştırmaları bitirdikten sonra ağacı güncel tutmak yerine, dil ağacında yer alan alıştırmaları çözdükçe o alıştırmaya ilişkin daha zor seviyede alıştırma gelmesi prensibi benimsendi. Şahsen pek beğenmedim, konuya ilişkin daha sonra güncel bir yazı yazacağım.

Herkese merhaba, bugün sizlere eğlenceli bir şekilde İngilizce öğrenmenize yardımcı olacak bir siteyi tanıtmak istiyorum. Üstelik hiçbir ücret ödemenize gerek olmayacak. Sitenin ismi duolingo.com.

Nedir bu duolingo derseniz, öncelikle sitenin ortaya çıkış hikayesiyle ilgili bilgi vereyim. Duolingo'nun kurucusu Luis von Ahn esasında reCAPTCHA olarak bilinen bot'ları uzak tutmaya yarayan uygulamanın sahibiydi. reCAPTCHA'da bildiğiniz üzere kullanıcılar bot olmadıklarını kanıtlamak için resimdeki karakterleri yazmaları gerekiyordu.

reCAPTCHA örneği
reCAPTCHA her ne kadar bizler için zahmet veren bir uygulama olsa da, yazdığımız kelimelerin kitaplardan alındığı ve bizlerin de söz konusu kelimeleri dijitalleştirerek okunaklı hale getirdiğimiz düşünülünce bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde daha çok kitabın internete aktarılmasına katkıda bulunuyoruz. Konuya ilişkin Luis von Ahn'ın 2011 yılında yapmış olduğu Ted konuşmasını (aynı konuşmada Duolingo'dan da bahsediyor) paylaşmak istiyorum.

Luis von Ahn reCAPTCHA'yı 2009 yılında Google'a sattıktan sonra, daha büyük ve daha faydalı bir oluşum için kollarını sıvadı. ve 2011 yılında "Free language education for the world" sloganıyla Duolingo'yu açtı.

Bugün Duolingo'da İngilizce, Türkçe, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Japonca dahil 25 farklı dil öğrenebilmemiz mümkün. Şahsen bu aralar İspanyolca öğrenmek için burayı kullanıyorum ve faydasını görmekteyim. Zaten ilk yazımda Duolingo'yu yazmamın sebebi de hem eğlenceli hem de faydalı oluşundan kaynaklanmaktadır.

Nasıl Kullanılır


Duolingo'da öncelikle konuştuğumuz dili seçtikten sonra öğrenmek istediğimiz dili seçeriz. 2017 Ağustos itibariyle Türkçe bilenler için 2 adet dil (İngilizce ve Almanca) dilleri mevcut, Rusça ve Fransızca dilleri henüz hazırlık aşamasındadır.


Duolingo'da öğrenmek istediğimiz dili seçtikten sonra, karşımıza işleyeceğimiz konuları gösteren bir ağaç çıkacaktır. Bu ağaca başlamadan önce size seviye tespit sınavına girip seviyenize uygun bir yerden başlayıp başlamayacağınızı sorar. İngilizce seviyeniz sıfır değilse tavsiyem söz konusu seviye tespit sınavına girmeniz yönünde, bu sayede seviyenizin altında kalan konuları hızlı bir şekilde geçip daha ileri konulardan başlarsınız. Hem merak etmeyin sistem size düzenli tekrar yaptırdığından ötürü ilk konuları da ara ara çalışacaksınız o nedenle ileri seviyelerden başladığınızda herhangi bir kayıp yaşamayacaksınız.

Dil Ağacımızın İlk Kısmı
İlk derslerden birinde sorulan soru
Daha sonra ağacımızdaki konuları tek tek çalışmaya başlıyoruz. Konular uzunluklarına göre ortalama 3-10 ders içerir. İlgili konunun tüm derslerini bitirdiğimizde o konuyu öğreniriz ve bir sonraki konu açılır. Bu şekilde amacımız tüm konuları bitirip dili öğrenmektir.

Sorularda genel olarak çeviri yapmamız istenir, "Türkçe bilenler için İngilizce" konusunu seçtiğimizden ötürü bize apple verilir ve bizden elma'yı seçmemiz istenir ya da tam tersi elma yazılır bizden apple'ı bulmamız istenir. Tabii ilerleyen konularda söz konusu çevirilerin zorluğu artacaktır. Duolingo bizden kompleks sayılabilecek cümleleri çevirmemizi isteyecektir.

Cümle çevirisi
Çeviri dışında derslerde bizden dinleme (listening), telaffuz ve konuşma (speaking) yapmamız da istenir. Tabii İngilizce kelime bilgimizi de konular ilerledikçe arttırırız. Bu sayede İngilizce öğrenmemiz için gereken tüm yetenekleri bu uygulama sayesinde geliştirebiliriz.

Uygulamanın gördüğüm kadarıyla aldığı en kayda değer eleştiri grameri ikinci plana atması, bu duruma kısmen katılıyorum. Gerçekten de alıştırmalar sırasında doğrudan bir gramer anlatımı kullanıcıya aktarılmaz. Fakat uygulamanın geliştiricileri de çözümü her konunun altına ipuçları ve notlar kısmı ekleyerek konuyla alakalı grameri kullanıcıya aktarmakta bulmuş.

Present Tense konusuyla alakalı notları
Duolingo'yla Alakalı Tavsiyeler

-Önceden çalıştığımız konuları da düzenli bir şekilde tekrar yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü tekrar yapmazsak öğrendiğimiz konuları çabuk unutulur, bu nedenle çalıştığımız konuları düzenli tekrarlarla sarı renkte tutmak öğrendiklerimizi pekiştirecektir.

-Belli bir xp (tecrübe) puanı hedefi belirleyip her gün o hedefi aşacak şekilde çalışın. Bu sayede lingot adı verilen oyuniçi paradan kazanarak ekstra konuları açabilir, ekstra eşyalara erişebilirsiniz. Hem 1 ay boyunca her gün yarım saat çalışmak, günde 5 saat sadece 3 gün çalışmaktan daha etkili olacaktır.

-Öğrendiğiniz dile ilişkin gruplara katılın, hatta yakınınızda Duolingo kullanan varsa beraber aynı grupta yer alın bu sayede rekabet ortamı (elbette kastettiğim tatlı bir rekabet :) oluşturarak daha bir istekle çalışabilirsiniz. Tanıdığınız hiç kimse Duolingo kullanmasa bile gruplara katılın. Rekabet güzeldir.

-Aynı anda tek bir dil öğrenmenizi tavsiye ederim. Öbür türlü birden fazla dile konsantre olmak gerekecek bu da sıkılmanıza sebep olabilir.

-Dil ağacını bitirdikten sonra, bir süre ağacı güncel tutun. Bu sırada da ters dil ağacını yani Türkçe bilenler için İngilizceyi bitirdikten sonra İngilizce bilenler için Türkçeyi bitirin. (Tabii en baştan başlamak yerine seviye tespit sınavıyla belli bir seviyeden başlayın) Çok faydasını göreceğinize eminim.

Sonuç

Duolingo hem oyunlaştırıcı hem de öğretici yönüyle şahsen en beğendiğim uygulamaların başında geliyor. Üstelik muadilleri cep yakarken Duolingo ücretsiz. Daha önce denediyseniz bir şans vermenizi, henüz denemediyseniz de mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Web üzerinden ulaşmak için; https://www.duolingo.com/

Android cihazlar için; https://play.google.com/store/apps/details?id=com.duolingo&hl=tr

IOS cihazlar için; https://itunes.apple.com/tr/app/duolingo-learn-spanish-french-and-more/id570060128?mt=8

İyi Öğrenmeler ve İyi Eğlenceler. :)

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder