Talks at Google, adından da anlaşılacağı üzere Google tarafından düzenlenen alanında başarılı kişilerin belli bir seyirci topluluğu önünde konuşma yaptığı video serisinin ismdir. İşin içinde Google olunca elbette teknoloji ağırlıklı konuşmalar beklenir, fakat beklentilerin aksine sadece teknoloji ve bilim değil, kültür-sanattan, siyasete, eğitimden, girişimciliğe kadar birçok konuda yüzlerce konuşmaya erişim mümkündür.
Tabii Google'dan bahsediyoruz, dünyanın en büyük şirketlerinden biri, belki de birincisi, bu nedenle söz konusu video'larda görünen kişiler de o denli büyük oluyor. Barack Obama, Neil deGrasse Tyson, Slavoj Zizek bu kişilere örnek.
"Peki Google konuşmaları Ted'inkilerden daha mı iyi?" Şeklinde bir soru soracak olursanız, kanımca daha iyi veya daha kötü şeklinde bir karşılaştırma yapmak yanlış olur. Ted artık bu alanda bir marka haline gelmiş, bilhassa Amerika'da orijinal konferansları (diğer bir deyişle Tedx olmayanlar) insanların katılımcı olmak için can attıkları bir oluşum iken, Google ise sahip olduğu güçle tıpkı Ted gibi başka insanların ufuklarını açmak isteyen bu doğrultuda kişilere sunum yaptıran bir başka oluşum. Burada iki taraftan birini izleyin diğeri gereksiz demek bu nedenle yanlış düşüncesindeyim.
Tabii ki şu var, bu sitede İngilizce geliştirme odaklı bir bakış açısıyla yazılarımı kaleme aldığımdan incelemede İngilizceye olan faydasını belirtiyorum. Bu bağlamda bir karşılaştırma yapmam gerekirse, Ted'te yer alan konuşmalar 18 dakikayla sınırlı bu da konuşmanın kısa ve öz olarak dinleyiciye aktarıldığı anlamına geliyor, öte yandan Google'daki konuşmaların süreleri ortalama 1 saat. Bunun anlamı şu, yeni yeni İngilizce dinleme pratiği yapmak isteyen veya dikkati çabuk dağılabilen kişiler için 1 saat tek bir konuda konuşma dinlemek zor gelebilir. O nedenle bu kişiler için ilk etapta Ted'te yer alan konuşmalar daha faydalı olacaktır.
Karşılaştırmada bir diğer üzerinde durulması gereken nokta, Ted'te yer alan konuşmalarda çok çok nadir durumlar hariç tek kişi konuşur ve bu kişi topluluğa derdini anlatır, öte yandan Google'da yer alan konuşmalarda genellikle birden fazla kişi kimi zaman bir moderatör eşliğinde diyalog halinde konuşmalar gerçekleştirirler. Burada da bence topluluğa yapılan konuşmaları takip etmek, iki kişinin diyaloğunu takip etmekten çok daha kolay. Sonuçta ilk örnekte konuşmacı topluluğa konuşurken yaptığı konuşmadaki tonlamaları ve hızını ona göre ayarlar iken, diyalogta ise konuşmacılar konuşma esnasında bu ayarları her zaman yapmayabilirler.
Günlük hayatta ise bildiğimiz üzere hem topluluğa yapılan konuşmalara hem de ikili-üçlü vs. diyaloglara denk geliyoruz. Yani bu iki kanalın konuşma video'larını dinlemek sizlere birçok açıdan dinleme becerisi kazandıracak, olan beceriyi daha da geliştirmenize yardımcı olacaktır. Fakat yukarıda da belirttiğim üzere, seviyesi biraz daha düşük olanlar Ted'teki video'lardan başlarlarsa kendileri açısından daha doğru olur kanısındayım.
Gözlemlediğim kadarıyla Google'daki konuşmalarda yalnızca İngilizce altyazı desteği var, Türkçe altyazı desteği mevcut değil, fakat faydalı bir dinleme pratiği yapabilmemiz için Türkçe altyazı yerine İngilizce altyazılı izlemenin gerekliliğine inanan biri olarak, bu durumu İngilizce geliştirme adına bir kayıp görmüyorum, fakat yine de karşılaştırma açısından belirteyim Ted'teki bir çok video'da Türkçe altyazı mevcut, yani bir üst paragrafta tavsiye verdiğim yeni başlayanlardan biri iseniz Ted'teki video'lar sizin için daha uygun olacak, ancak kısa süre içinde Türkçe altyazıyı bırakıp İngilizce altyazılı izlemeniz şartıyla. :)
Sonuç
Hem bilgi birikimini artırmak hem de İngilizce geliştirmek adına bu kanalı takibe almanızı tavsiye ederim. Yıllar önce bir yazı okumuştum Ted'teki konuşmaları kastederek paylaşmaya değer fikirlerin (Ted'in sloganı olan Ideas Worth Spreading'in Türkçe çevirisi) bu şekilde internet ortamında ücretsiz bir şekilde sunulması sayesinde bir gün hiç beklenmedik bir yerden birileri bu konuşmalardan ilham alarak önemli işler yapacak. Aynısı Google'daki konuşmalar için de geçerli. Bu söze katılmakla beraber ekliyorum. O kişiler neden bu topraklardan çıkmasın. Geç olduğunu düşünüyorsanız kesinlikle yanılıyorsunuz, kendinizden geçtiğine inanıyorsanız da çocuklarınıza öğrenme duygusunu aşılamak atabileceğiniz en önemli adım. Geleceğe ümitle bakması için de iyi bir yabancı dil bilgisi işin cabası diye düşünüyorum.
Kanalın Youtube linki için buraya tıklayabilirsiniz.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, her türlü görüş ve önerinize açığım, alttaki sosyal medya hesaplarından takibe almayı unutmayın. :)
Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/
Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder