Peki faydalı oldu mu derseniz, evet olduğunu düşünüyorum, ancak sıkıntı şuradaydı, genellikle basit cümleler tekrar ettiriliyordu. Son zamanlarda bu yöntemi tekrardan uygulamaya başladım ve isterseniz bu yazıda da faydalarından bahsedeyim sizlere.
Sesli tekrar nedir öncelikle ondan bahsedeyim, söylenen cümleyi tekrarlamak, yani karşınızdaki size bir cümle söyleyecek ve siz de onu tekrar edeceksiniz, o cümleyi doğru bir şekilde söyleyene kadar tekrarlamanız gerekecek.
Bunun için İngilizce bilen birisinden destek almanız elbette iyi olur, ancak şart değil. Benim başvurduğum iki yöntem var. Birincisi elbette herkesin bildiği yöntem olan sesli okuma yapmak, İngilizce kitap olur veya elinizin altında internet varken BBC, CNN tarzı bir haber sitesi olur, açın 1-2 sayfalık bir İngilizce metni sesli okuyun. Yanlış da olsa okuyun. Okuma pratiği yoksa muhtemelen çok kötü okuyacaksınız ama önemi yok, önemli olan okumak, hatta sözcüklerin nasıl sesletildiğini duymak istiyorsanız önce sesli bir şekilde dinleyip ardından da okuyabilirsiniz.
Bu sayede konuşmanız kademe kademe gelişecek. Şahsen ben bu yöntemle okumalar yaptıkça kurduğum cümlelerin daha akıcı olduğunu fark etmeye başladım, ne yazık ki son zamanlarda gerçek anlamda İngilizce konuşma pratiği yapabilme fırsatım olmadığından hala teklediğim kısımlar oluyor, ve hala telaffuzum istediğim seviyede değil, ama olacağını düşünüyorum.
Bana bu yöntem için imkan sunan son zamanlardaki favori programım Vox'un Borders serisinden bir görüntü |
Biraz zorlu fakat daha etkili olduğunu düşündüğüm bir diğer yöntem de şu, Youtube'dan (veya Netflix vb. platformlar da olur) herhangi bir İngilizce altyazı içeren bir video açın, Vox, Kurzgesagt gibi Youtube kanallarında bu tarz video'lar fazlasıyla mevcut. Video'daki ifadeleri cümle cümle tekrar etmeye çalışın, yani bir nevi taklit edin. Hani çok ünlü bir söz var ya "fake it until you make it" diye (bu arada bu söz Amy Cuddy'nin meşhur TED konuşmasında bahsi geçiyor, bu yöntemi bu ve benzeri video'larda uygulayarak Amy Cuddy'nin felsefesini haklı çıkarabilirsiniz.) işte bu yöntemle bir nevi taklit ediyoruz, ta ki gerçekten yapana kadar.
Hem okuma, hem konuşma hem de dinleme becerilerimizi geliştirdiğinden bu yöntem çok çok etkili, tabii tek eksisi bu gelişim biraz yavaş oluyor. İkinci bahsettiğim yöntemi kullanmadan belki 1 saat içerisinde 4-5 tane 10-12 dk'lık videolar izleyecekken, bu yöntemle aynı süre zarfında belki 10-15 dakikalık video izleyebiliyoruz. Yani biraz sabretmek gerekiyor. :)
Tabii şunu da belireyim, elbette ki bu yöntemi ben keşfetmedim, önemli olan insanların bilgilenmesi, bir şeyler öğrenmesi olduğundan daha başka etkili yöntemler varsa paylaşmanızı rica ederim.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, her türlü görüş ve önerinize açığım, alttaki sosyal medya hesaplarından takibe almayı unutmayın. :)
Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/
Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce
Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder