En.News CNN International Haberleri ile İngilizce Geliştir | İngilizce Geliştir

15 Kasım 2018 Perşembe

En.News CNN International Haberleri ile İngilizce Geliştir

İngilizce haberleri takip etmenin önemi herkesçe bilinmektedir. Haberlerde kullanılan dil ne çok hafif ne de çok ağır olduğundan okuma yaparken bol bol haber metni okumanın önemi büyük kanısındayım. Daha önce hatırlayan olacaktır News in Levels isimli uygulamadan bahsetmiştim. Aynı haberi basit, orta ve ileri diye 3 farklı seviyede okuyabilme imkanına sahiptiniz. Şimdi ise En.News isimli yeni bir uygulama çıkmış. Gelin bir göz atalım.

En.News İnceleme

En.News, WeSpeke ve CNN işbirliği ile hazırlanan, haber eşliğinde İngilizce geliştirme sitesidir. Ücretsiz bir şekilde kullanabileceğiniz bu sitede haberler hem yazılı olarak gösterilir, hem de her ne kadar bir bilgisayar yazılımıyla da olsa seslendirilir. Doğrusunu söylemek gerekirse bu kısmı biraz amatör buldum, haberlerin daha profesyonel şekilde seslendirilmesi iyi olurdu.

Ancak sitede bir şey çok hoşuma gitti, o da sol tarafta haber metnin yanında, metinde geçen kelimeleri ve bu kelimelerin anlamlarını görebiliyor olmamız. Bu sayede kuru kuru haber okumak yerine haber okuyarak bilmediğimiz kelimeleri görebiliyoruz.

Ayrıca haberleri konularına göre (eğlence, siyaset, spor vb.) ve haber metnin zorluğuna göre kategorilendirmeleri de güzel olmuş. Yalnız orada da şöyle bir sıkıntı var, bazı haberler başka dillerde hazırlanmış, İtalyanca, İspanyolca, Çince gibi. En basit seviyedeki haberleri seçmek istiyorum onun için 1'i veya 2'yi deniyorum, bana genel olarak bu dillerde yayınlamış haberleri gösteriyorlar. Ben halbuki İngilizce haberleri görmek istiyorum, açıkçası sadece İngilizce haberleri göstermeyi bulamadım, bir ihtimal üye olup (ki üyelik de ücretsiz görünüyor) ayarlardan sadece İngilizce göstermesini seçebilirim.
Sitede Yer Alan Haberlerden Bir Seçki

Ve elbette haberin türü, makale, video, TOEFL/IELTS metni tarzı haberleri seçebilme imkanı mevcut.

En sonunda da alıştırma babında metinde geçen kelimeler karışık olarak dinletilerek duyduğunuz kelimeyi yazın deniliyor. Kelimeleri doğru bildikçe puan kazanıyorsunuz.
Örnek Alıştırma

Haber okumak isteyenlere bu siteye göz atmalarını öneririm.

Gelelim sitenin en beğenmediğim kısmına, tabii ki biraz fazla reklam barındırması, tamam reklam engelleyiciler var derseniz de bu sefer de reklam engelleyiciyi zorla kapattırması. Ne yazık ki Adblock'u kapattırınca da sitede biraz fazla reklam kullanımı dolayısıyla site yavaşlıyor. Anlıyorum reklam web sitelerin en önemli gelir kaynağını oluşturuyor. Ben de bir blog kullanıcısı olarak verdiğim emeğin karşılığını reklam karşılığı almayı isterim, ama kimseye zorla reklam engelletmemeliyiz, en fazla" lütfen reklamları sitemizde kapatın sayesinde sitemiz reklamlar sayesinde ayakta duruyor" vb. ifadeler kullanarak uyarı yapılır fakat kapatmazsan siteyi görüntüleyemezsin tam anlamıyla çağdışı bir yaklaşım.

Özetle, En.News reklamlarıyla biraz uğraştırsa da faydalı bir uygulama olmuş. Üstelik Android ve iOS uygulamaları da mevcut. Daha ne olsun. Buradan da web sitesine ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, her türlü görüş ve önerinize açığım, alttaki sosyal medya hesaplarından takibe almayı unutmayın. :)

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder