Anime ve Mangaları İngilizce Takip Ederek İngilizcenizi Geliştirin | İngilizce Geliştir

3 Ekim 2017 Salı

Anime ve Mangaları İngilizce Takip Ederek İngilizcenizi Geliştirin

Hepimiz çocukken televizyonda yayınlanan çizgi filmleri izledik.  En azından benim dönemim için konuşursak internetin olmadığı dönemde televizyonda yayınlanan çizgi filmleri büyük bir keyifle izledik. Elbette o zamanlar bu çizgi filmlerin ne yapımı olduğunun ayrımına varmamızın mümkünatı yoktu. Captain Tsubasa, Slam Dunk, Dragon Ball, Şeker Kız Candy gibi çizgi filmlerin esasında Japon yapımı olduğunu ve onlara “anime” denildiğini daha sonra öğrenecektik.

Daha sonraları internetin yaygınlaşmasıyla “anime” kavramıyla tanıştık ve animelerin televizyonda yayınlananlardan çok daha fazlası olduğunu öğrendik. Bugün artık "anime" ve "manga" Türkiye'de alt kültür olmaktan çıkıp popüler kültür ögesi haline geldiyse bunun fitilini ateşleyen şeylerden biri çocukken izlediğimiz o animelerdir diye düşünüyorum.

Peki söz konusu anime ve mangalar İngilizcemizi geliştirir mi, kendimden örnek verirsek evet geliştirir. Hem de oldukça faydalıdır. Gelin anime izleyip, manga okuyarak İngilizcemizi nasıl geliştirebileceğimizden bahsedelim.
Anime ve Manga Nedir?

Anime; Animasyonun kısaltması olup Japon çizgi filmlerine verilen addır. Batılı tarzdaki animasyonlardan belirgin şekilde farklı çizimleri, içerdiği olay örgüsü ve sinematografisiyle animeler yetişkinlere yönelik çizgi filmler olarak adlandırılır. Bugün animeler başta Japonya'da olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde önemli bir görsel medya ögesi haline gelmiş olup, 2015 yılı verilerine göre animelerin piyasa değeri 18 milyar dolar civarına ulaşmıştır.
Naruto'nun animesinden bir sahne

Manga ise yine Japonya'dan çıkan çizgi romanlara verilen isimdir. Sevilen anime serilerinin çok büyük bir kısmı mangalardan uyarlanmıştır. Ülkemizde de popüler mangalar (başta Naruto, One Piece, Bleach, Shingeki no Kyojin vs. gibi) gerek Türkçe gerekse İngilizce olarak rahatlıkla kitapçılardan satın alınabilmektedir.
Sevilen manga Berserk'ten bir sahne, çizimler sanat eseri gibi

Anime ve Mangalar İngilizceyi Nasıl Geliştirir?

Esasında anime ve mangaları izlerken yapılan en kritik hatadan bahsedeyim. Bir seriyi Türkçe çeviriden takip etmek. Evet anime ve mangaları Türkçe çeviriyle takip etmek İngilizce gelişimi açısından vakit kaybı ne yazık ki, sadece hiç İngilizceniz yoksa Türkçe takip etmek mazur görülebilir ki bu sitede yer alan tavsiyeleri uygulamaya başladıysanız böyle bir bahaneniz de olmayacak. :) Bir de bol konuşmalı ağır serileri takip ederken keyif almak adına Türkçeye dönülebilir, ancak orada da anime izliyorsanız mümkünse İngilizce-Türkçe altyazılar birlikte olsun bu sayede hem İngilizceniz gelişir hem de seriyi takip etmeniz kolay olur.

Yapmamız gereken şu, seriyi İngilizce olarak takip edeceğiz. Anime izliyorsak İngilizce altyazılı, manga okuyorsak da yine İngilizce çeviriden takip etmeliyiz, ve sizi temin ederim pre-intermediate seviye bir İngilizce ile bile bilhassa animasyonların da yardımıyla animelerdeki konuşmaların büyük çoğunluğunu anlayabileceksiniz, bunun sebebine gelirsek çevirmenlerin %90'ından fazlasının ana dili İngilizce olmadığından İngilizce çevirirken kullandığı kelimeler ve cümle yapıları çoğunlukla daha basit oluyor. Bu sayede serileri İngilizce takip etmeniz oldukça kolay hale geliyor.

Bununla ilgili bir anektod anlatayım, lisedeyken yıllar önce bir arkadaş 1-2 bölüm Naruto getirmişti sınıf bilgisayarında izlemiştik, o dönem İngilizcesi pek iyi olmayan ve animeleri pek bilmeyen bir başka çocuk 1-2 dakika bize eşlik etmiş ve en sonunda "Şu ana kadar altyazıda anlatılan her şeyi anladım." ifadesini kullanmıştı. İngilizce anime ve mangalar bu açıdan iyi bir İngilizce pratiği oluyor.

Peki Ya İngilizce Dinleme?

Mangalarda sadece İngilizce okuma yapıp, animelerde çoğunlukla Japonca dublaja maruz kalındığından ötürü İngilizce dinlemeden mahrum kalırız. :) Birçok şeyin olduğu gibi bunun da bir çözümü var. İngilizce dublajlı animeler. Şimdi itiraz seslerini duyar gibiyim anime İngilizce olmaz diye. Bazı animelere İngilizce yakışıyor, bunların başında da favorilerimden biri olan Cowboy Bebop var. Mesela başta Cowboy Bebop olmak üzere bu tarz bazı klasikleri İngilizce takip edebilirsiniz, hatta altyazıyı da İngilizce olarak seçip İngilizce dublaj+İngilizce altyazı kombinasyonuyla İngilizcenizi geliştirebiliriz. Bu tarz bir kombinasyonun en güzel tarafı dublaj ve altyazıda kimi zaman aynı ifadenin farklı şekilde söylenebileceğini fark etmektir. İngilizcede buna "paraphrase" denmektedir. Bu tarz bir çalışmayla İngilizcenizi oldukça iyi bir seviyeye çıkarma yolunda emin adımlar atmış olursunuz.
Cowboy Bebop'te geçen Venüs'teki bir "Aile Pazarı" serideki Türklere yapılan tek gönderme bu değil.

Sonuç


Anime ve mangaları her ne kadar son zamanlarda eskisi kadar takip etmesem de İngilizce geliştirmemde oldukça faydalı olduklarını belirtmeliyim. Henüz İngilizce bir şey seyretmeye veya okumaya cesareti olmayanlara en başta tavsiyem İngilizce anime izleyip, manga okumaya başlamaları yönünde. Bir de anime ve mangaları takip etmenize yardımcı olacak siteleri paylaşarak yazımı noktalamak istiyorum.

Buraya tıklayarak masterani.me isimli siteye giderek İngilizce altyazılı anime izleyebilirsiniz, buraya tıklayarak da birçokların bildiği mangareader isimli online manga okuma sitesine ulaşabilirsiniz.

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder