Muhtemelen çoğunuzun hak vereceği üzere, eğer herhangi bir dikkat gerektirmeyen fakat yapmam gereken bir işi yapıyorsam aynı anda daha faydalı bir işle meşgul olma isteği bünyede oluşuyor , örnek vermek gerekirse yemek yerken sadece yemek yeme eylemiyle ilgilenmek boşa
vakit kaybı gibi geldiğinden, aynı zamanda genellikle bilgisayarda başka bir şey izlemeye çalışıyorum, ya da işe gidip gelirken o yolda kaybettiğim vakti hiç olmazsa bir şeyler dinleyerek veya kitap okuyarak değerlendirmeliyim düşüncesiyle bu tarz eylemlere girişiyorum.
Geçenlerde öyle bir programa denk geldim ki, işte tam olarak bu "nerde ve ne zaman olduğu fark etmeden bir şeyler öğreneyim" beklentisini karşıladı. İşte karşınızda WordBit.
Peki WordBit nasıl kullanılır, uygulamayı indirdikten sonra kelimelerin gösterim modunu seçmeniz isteniyor, çalışma modunda kelime ve altta Türkçe karşılığı yazıyor, slayt modunda kelimenin anlamını görmeniz için ekranı aşağıya doğru sürüklemeniz gerekiyor, quiz modunda da kelimenin anlamını bilmeye çalışıyorsunuz. Ben çalışma modunda kullanıyorum, ayrıca örnek cümleleri görüntüleme seçeneğini de işaretleyin, bu sayede kelimelerin cümle içerisinde kullanımını da görmüş olursunuz.
Wordbit'in En Önplana Çıkan Özelliklerinden Biri Olan Ekran Kilidini Açtığında İngilizce Kelime Göstermesi |
Çalışmak istediğiniz kelime gruplarını seçin, şu an seçebileceğiniz kategorileri kısaca özetlemek gerekirse;
"Yeni Başlayanlar için Resimli" burada adından da anlaşıldığı üzere açıklamaları görsellerle destekliyorlar, bu sayede kelimeler aklınıza daha kolay giriyor, bunu Memrise'daki hatırlatıcı görevi gören "mem"lere benzetebiliriz.
"Kelimeler" (seviye) burada da kelimeler zorluklarına göre kategorilere ayrılmış, ilk seviyelerde çok bilinen ve çok sık kullanılan kelimeler gösterilirken ilerleyen seviyelerde daha seyrek görülen ve daha az bilinen kelimeler karşınıza çıkıyor. Benim şu an kullandığım çalışma kategorisi bu, B2 ve C1 kelimelerini takip ediyorum, bildiğim kelimeler sıklıkla çıksa da bilmediğim veya emin olamadığım kelimelerin sayısı hiç de az değil.
"Kelimeler" (sınav) burada da programın dediğine göre akademik kelimeler ağırlıkta, YDS-TOEFL-IELTS diye üç farklı kategori ve toplam onbin kelime var, bu onbin kelimenin tamamı farklı kelimelerden mi oluşuyor emin değilim, pek detaylı bir inceleme yapamadım.
İfadeler, bu kategoride de kalıplar gösteriliyor, bu kimi zaman bir cümle oluyor, kimi zaman bir söyleyiş oluyor, ama bu kısımda kelimelerden ziyade daha çok cümleler odak konusu olmuş.
Uygulamanın bir diğer özelliği ses desteğinin olması, ilgili kelime veya cümlenin nasıl okunduğunu merak edenler hoparlör sekmesine tıklayarak okunuşu duyabiliyorlar.
Kelime öğrenmede Memrise'dan iyi mi diye soracak olursanız, Memrise'ın tekrarları burada yok, WordBit'te tekrar yapmak istiyorsanız öğrenmek istediğiniz kelimeleri favorilere atıp, fırsat buldukça göz gezdireceksiniz, Memrise ise tekrar etmen gereken kelimeleri otomatik olarak bildiriyor. Bu açıdan Memrise hala daha iyi. WordBit ise Memrise'ın iyi bir destekçisi kanımca.
Sonuç
Yukarıda belirttiğim sebeplerden ötürü WordBit'i yüklemenizi tavsiye ederim, zaten uygulama ücretsiz, gördüğüm kadarıyla Türkiye'de henüz pek kullanan çıkmamış, bu uygulama ile alakalı ilk Türkçe içeriği ben girmiş olabilirim. Tahminimce ilerleyen günlerde kilit ekranı açarken bile kelime tekrarı yaptırması işlevselliği ile popüler hale gelecektir.
Şu an için sadece Google Play'de yer alan Wordbit'i buraya tıklayarak ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz.
Şu an için sadece Google Play'de yer alan Wordbit'i buraya tıklayarak ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere;
Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/
Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce
Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/
Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce
Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder