Dil Öğrenme Programı Busuu İnceleme | İngilizce Geliştir

11 Şubat 2018 Pazar

Dil Öğrenme Programı Busuu İnceleme

Dil öğrenme aplikasyonları son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Artık insanlar kurslara binlerce lira ödemek yerine masrafsız bir şekilde dil öğrenmek istiyorlar. Daha önce Duolingo, Memrise, Voscreen gibi oldukça popüler olan uygulamalardan bahsetmiştim. Bu yaımda da kısmen ücretsiz (diğer bir deyişle "freemium") olan Busuu'yu anlatmak istiyorum.

Busuu İncelemesi

Adını Dünyada yalnızca 8 kişinin konuştuğu Kamerun yerel dini olan Busuu'dan alan uygulama 2008'ten beri faaliyetini sürdürmektedir. Dil öğretiminin yanında etkileşime de olanak sağlayan altyapısı bir nevi sosyal ağ'ı içinde barındırıyor. Hatırlayan var mıdır bir zamanlar Livemocha diye bir site vardı, sitede dil öğreniminin yanı sıra diğer insanlarla etkileşimde bulunabiliyordunuz, öğrendiğiniz dilde yaptığınız alıştırmaları o dili ana dil seviyesinde konuşan kişilere gönderebiliyordunuz, bu kişilerden aldığınız geri dönüşler vasıtasıyla dili daha iyi öğreniyordunuz.

Fakat ne yazık ki Rosetta Stone, Livemocha'yı satın alarak önce bu sistemi kaldırıp dil öğrenme arayüzünü işlevsiz hale geldi, insanlar Livemocha'ya girmeyince Livemocha 2016 yılında faaliyetlerine tamamen son verdi. Ben de dahil birçok kişi Rosetta Stone'un bu hamlesiyle para karşılığı verdiği dil öğrenme sistemini bedava bir şekilde sunan Livemocha'yı ortadan kaldırmak amacıyla yaptığı fikrinde, neyse ki daha sonra Duolingo gibi uygulamalar sayesinde Rosetta Stone'a bağımlı kalmak zorunda kalmadık.

Busuu da bir zamanların Livemocha'sına benzer bir şekilde dil öğrenimi ve kullancılar arasındaki etkileşimin birlikte görüldüğü bir arayüze sahip. Öncelikle hangi dili öğreneceğinizi seçiyorsunuz, seçtikten sonra ister en baştan, isterseniz de seviye tespit sınavı sonrası çıkan sonuca göre belli bir kurdan başlıyorsunuz. Başladıktan sonra seçtiğiniz konu size anlatılıyor, ve anlatılan konuyla alakalı alıştırma çözüyorsunuz. Bu alıştırmaları isterseniz yukarıda belirttiğim şekilde o dili konuşan kişilere ileterek konuyla alakalı ne yanlış yaptığınızı görebiliyorsunuz.
Yukarıda da belirttiğim konu anlatımlarından birine örnek

Busuu Kullanmaya Değer Mi?

Gelgelelim kişisel yorumlara, sitede şu an 10'dan fazla dil öğrenmek mümkün ve bu dillerin aktarımı sizin ana dilinizde yapılıyor, muadili olan diğer uygulamalarda konuyla alakalı hiçbir fikriniz olmadan sadece alıştırma çözerek o dili öğrenmeye çalışırken Busuu'da konular önce özetlenir daha sonra alıştırma çözülüyor. Bu da Busuu'yu diğerlerinden oldukça farklı bir konuma getiriyor. Kanımca Busuu'daki dersler diğerlerine kıyasla çok daha profesyonel ve bu derslere çok daha emek verilmiş.
Örnek bir alıştırma


Busuu'da gözlemlediğim kadarıyla 4 farklı seviye var, A1-A2-B1-B2 şeklinde, yani uygulama sizi en baştan alıp orta seviyenin sonuna kadar getireceğini vaadediyor. Her kurun sonunda McGraw-Hill tarafından hazırlanmış sınavları tamamlayarak onaylı sertifika alıyorsunuz. Yine bu özelliği ile Busuu fark yaratıyor. Kanımca sizinle aynı amaçla bir araya gelmiş kişilerle etkileşime girip onlarla pratik yapabilme olanağının sağlanabilmesi de önemli bir artı.
Busuu Ana Ekranı

Peki böyle bir uygulamayı neden bizimle paylaşmadın diye soracak olursanız cevabını şöyle açıklayayım, uygulamadaki derslerin bir kısmı ücretli, premium üyelik almadığınız takdirde söz konusu derslere ulaşamıyorsunuz. Yani online oyunlardaki "pay to win" modeli burada da geçerli. Yukarıda yazdığım sertifika programları, o dili konuşanlara erişim vs. gibi tüm özellikler premium gerektiriyor. Her ne kadar fiyatı kanımca uygun olsa da (senelik aldığınızda ayda 13,33 TL gibi bir fiyata tekabül ediyor) ücret ödeme gerekliliği muadillerine kıyasla dezavantaj yaratıyor. Fiyatları incelemek isteyenler buraya bakabilirler. İnternette mobil uygulamasında birtakım yöntemlerle premium kullanabilme olanağının olduğu yazıyor fakat hem verilen emeğin karşılıksız bırakılmasına karşı olduğum için hem de 3. parti ne idüğü belirsiz uygulamaları telefonunuza yükleyerek telefonunuza zarar verme riskiniz olduğundan böyle bir şeyi kesinlikle önermiyorum.

Sonuç kısmına gelirsek Busuu'nun içeriği oldukça dolu, kanımca düzenli kullanıldığında kişiyi o dilde belli bir seviyeye getirecektir. Ayda 12-13 TL'den yılda 144 TL verebiliyorsanız ve düzenli vakit ayıracağınıza inanıyorsanız bence premium alın, kesinlikle değecektir. Yok bu parayı vermek istemiyorum veya para ödeyecek gücüm, imkanım yok vs diyorsanız o zaman Duolingo, Memrise ve Voscreen'le devam edin, gramer için de Youtube'daki derslere göz atmanız daha iyi olur kanısındayım.

Busuu'ya ister web tarayıcısı üzerinden, ister Android uygulaması üzerinden  veya iOS uygulaması üzerinden ulaşabilirsiniz. Seçim sizin.

Busuu'yu denemiş olanların yorumlarını bekliyorum. Bu sayede kullanmayı düşünen kişiler daha fazla kullanıcı deneyimi görmüş olur. Şimdilik bu kadar, yazımı beğendiyseniz her türlü görüş ve öneri için bana alttaki sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz. :) Görüşmek üzere

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

3 yorum:

  1. Dün bu aplikasyona başladım ve uzun bir vakit geçirdiğim için de bana özel yüzde 50 indirim verdiler sadece 1 günlügüne. Durum böyle olunca ve indirimi görünce senelik aldım ayda 4.60tl'ye denk geliyor. Fayda olarak tam bir şey söyleyemem ama şimdilik haddinden fazla memnun kaldıgımı söyleyebılırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocam memnun kaldınız mı baya bir vakit geçmiş

      Sil
  2. Bence de uygun fiyata almışsınız. Senelik 50 TL böyle bir uygulama için hiçbir şey diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil