Blinkist ; E-Kitap Özeti Platformu İncelemesi | İngilizce Geliştir

2 Haziran 2018 Cumartesi

Blinkist ; E-Kitap Özeti Platformu İncelemesi

Uzun zamandır yazı yazmıyordum şöyle ufak bir geri dönüş yapayım istedim. :)

İngilizce geliştirmede önemli bir yöntem de kitap okumak hepimizin bildiği üzere. Tabii şöyle bir sıkıntı var, seviye kitapları bazılarına çok kolay geliyor, öte yandan 200-300 sayfalık kitaplar da anadilden okunmadığında zorlayabiliyor. Hem çok uzun olmayıp hem de çok kolay olmayan bir mecra arıyorsanız aradığınız cevap kitap özetleri okumak olmalı. Burada da kitap özeti platformlarının en popüleri olan Blinkist devreye giriyor.


Blinkist İnceleme

Blinkist binlerce e-kitap özeti barındıran bir mobil aplikasyonudur. Seçtiğiniz kitabı bölümlere ayırarak oldukça sade ve anlaşılır bir şekilde okumanıza olanak sağlar. Sloganı "Günde 4 kitap bitirmek ister misiniz." olan bu platformda şu an için sadece kurgu olmayan kitaplar mevcuttur.

Şimdi gelelim kişisel yorumlara, platformun en hoşuma giden kısmı kitapların aynı zamanda seslendirilmiş olması, üstelik bu seslendirme öyle robotik tekdüze bir şekilde değil, gerçek bir profesyonel tarafından yapılmış. Bu sayede ister kitabı okur, ister dinler, ister aynı anda iki eylemi de aynı anda yapabilirsiniz.

Çok bilindik klasik denebilecek kitaplara burada denk gelmedim, ama şu ana kadar okuduğum kitaplardan da birçok şey öğrendim diyebilirim, zaten gözlemlediğim kadarıyla burada kötü denebilecek kitap yok denecek kadar az. Ayrıca kitapların tanıtım yazıları bilindik tanıtım yazılarından farklı olarak gerçekten kitabı tanıtıcı nitelikte, bilindiği üzere klasik kitap tanıtımlarında daha çok editöryel notlarla birlikte, çoğu zaman da farklı kişilerin o kitabı övdüğü sözler yer alır. Fakat Blinkist'in hoşuma giden bir başka yönü o kitabın içeriğinden ve o kitabı kimlerin okumasının gerektiğinden bahsedilmesi.
Platformdan alınmış ekran görüntüleri
Burada kitap özetlerinin yer alması kimileri için eksi iken kimileri için artı bir özellik diye düşünüyorum. Sonuçta eksi tarafı bir konuyla alakalı ortalama 4-5 saatlik okuma sonucu elde edilen bilgi ile 25-30 dakika sonucu elde edilen bilgi arasında fark olacaktır. Burada okunan kitaplardan elde edilecek bilgi elbette ki yüzeysel olacaktır, fakat buradan alınacak yüzeysel bilgi bireyin o konuya ilişkin merakını artırabilir bu sayede o konuya daha derinlemesine yaklaşabilir diye düşünüyorum, bu da kitap özeti okumanın bir artısı bence. Tabii bir diğer artısı da daha az zamanda daha farklı konularda bilgi edinebilme fırsatı yakalamak kanısındayım.

Gelelim Blinkist'in en büyük eksisine, ne yazık ki bu platformdan sınırsız bir şekilde yararlanmak istiyorsanız belli bir ücret ödemeniz gerekiyor, indirimlerle vs senelik 200 TL bir ücrete tekabül ediyor, fakat üzülmeyin Blinkist'i para ödemeksizin 2 şekilde kullanmak mümkün, birincisi üye olduğunuzda ilk hafta ücretsiz bir şekilde kullanabiliyorsunuz, üyelik açıp 1 hafta içinde üyeliğinizi iptal edebilirsiniz ve bunu farklı mail'lerle tekrarlayabilirsiniz, ikincisi ve benim de kullandığım yöntem ücretsiz üyelikle devam etmek. Bu durumda da hesabınıza Blinkist'in seçtiği günde 1 adet kitap yükleniyor ve o kitabı okuyorsunuz. 24 saatin sonunda söz konusu kitap hesabınızdan silinerek yeni bir kitap hesaba yükleniyor.

Ücretsiz üyelik bence İngilizce gelişimi yönünde en faydalı yöntemlerinden birini uygulamanıza yardımcı olabilir, o da söz konusu kitabı o 24 saat içinde birden fazla kez okuyup, dinlemeniz ve bu sayede kitapta geçen ifadelere aşinalığınızın artacak olması diye düşünüyorum.

Sonuç 

Her ne kadar ücretli de olsa Blinkist'i severek kullanıyorum, İngilizcenizi geliştirmek ve genel kültür bilgi birikiminizi artırmak istiyorsanız Blinkist'i kullanmanızı tavsiye ederim.

Buradan platformun resmi web sitesine ulaşabilirsiniz. Cihazınıza indirmek isterseniz de buradan iOS için, buradan da Android için indirebilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, her türlü görüş ve önerinize açığım, alttaki sosyal medya hesaplarından takibe almayı unutmayın. :)

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

1 yorum:

  1. Merhaba,

    Yeni yazıyı dört gözle bekliyordum, elinize sağlık. :)
    Blinklist'i hemen yükledim,gerçekten başarılı bir uygulama.
    İngilizce kitap okuma alışkanlığı edinmek istiyorum fakat uzun kitapları bitirecek sabrım olamıyor. Bu uygulama ilaç gibi geldi..
    Bir de önerim var, EnglishClubTv.
    Gramer için bana çok yardımı oldu.

    YanıtlaSil