Youtube'da Canlı Yayın Yapan İngilizce Haber Kanalları | İngilizce Geliştir

1 Temmuz 2018 Pazar

Youtube'da Canlı Yayın Yapan İngilizce Haber Kanalları

Hatırlayan olacaktır eskiden henüz uydu yayınları bu denli yaygınlaşmamışken evlerde kablolu tv vardı, analog karasal yayından farklı olarak kablolu tv daha stabil ve görüntü kalitesi daha iyi bir yayın mevcuttu. Karasal yayına göre kablolu tv'nin en büyük artılarından biri kanal çeşitliliğiydi. Bu kanallar arasında CNN, BBC, NatGeo gibi o günlerde izlemenin hayal olduğu kanallar vardı.

Bugün ne yazık ki sözü geçen kanallar dijital platformlarda şifreli olarak yayınlandığından bu kanalların birçoğunu Turksat'ta ücretsiz bir şekilde izleme olanağı bulunmuyor, söz konusu kanalların listesini yaptığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Neyse ki internetin gelişimiyle ve Youtube sağolsun birçok kanalı legal ve ücretsiz olarak izleyebiliyoruz. Şimdi gelelelim bu haber kanallarının hangileri olduğuna.
TRT World
TRT World'ü sanırım anlatmaya gerek yok. Devletimizin %100 İngilizce yapan uluslararası kanalı. Haber kanalları sahnesine henüz çok yeni çıkmalarına karşın gösterdikleri gelişim takdir edilesi, yine de daha fazla kişiye ulaşabilmek adına tavsiyem globalliği yakalamak adına daha keskin adımlar atılmalı.

Youtube kanalı için buraya, güncel canlı yayın linki içinse buraya tıklayabilirsiniz.
TRT World Logosu

Al Jazeera English
Katar merkezli Ortadoğu'nun en büyük ve en prestijli haber kanalı. Turksat'ta da yayın yapıyorlar, ancak Turksat'ta SD olarak yayın yaparken, Youtube yayınları HD olarak yapılıyor. Bunun haricinde Youtube yayınında dikkatimi çeken bir başka şey, İngilizce konuşmalara eşzamanlı otomatik altyazı eklenmeye çalışmaları oldu, elbette %100 doğru transkript mevcut olmasa da kanımca iş görür seviyede. Ayrıca geriye dönüp izlediğinizde ilgili konuşmalara bu kez elle İngilizce transkript eklendiğini gördüm. Yani söyleneni eşzamanlı olarak altyazılı takip etmek isteyenler için Al Jazeera iyi bir adres.

Youtube kanalı için buraya, güncel canlı yayın linki içinse buraya tıklayabilirsiniz.
Al Jazeera Logosu

Bloomberg
ABD merkezli ekonomi ve borsaya ilişkin gündemin ağırlıklı olarak yayınlandığı bir haber kanalı. Çok takip ettiğim bir kanal sayılmaz ama kendilerini başa yazmamın sebebi tıpkı Al Jazeera gibi Youtube'ta yer alan canlı yayınlarına altyazı koymaları, gözlemlediğim kadarıyla Al Jazeera'nınkinin aksine Bloomberg'in altyazılarını gerçek kişiler hazırlıyor, o an konuşmacıların sözlerini birebir alıp 3-5 saniye içerisinde ekrana yansıtıyorlar, yani ufak bir gecikme de olsa ifadeler %100 doğrulukla ekrana yansıtılıyor. Başta Türkiye versiyonu Bloomberg HT'de yayınlanan içerikleri takip edenler olmak üzere herkesin bir göz atmasını öneririm.

Youtube kanalı için buraya, güncel canlı yayın linki içinse buraya tıklayabilirsiniz.
Bloomberg Logosu

Euronews
Yakın zamana kadar Turksat'ta Türkçe olarak yayınlanan, TRT'nin de ortaklığının bulunduğu (denildiğine göre TRT hisselerini elden çıkararak ortaklıktan çıkmış) kanal Euronews'in İngilizce versiyonu, gözlemlediğim kadarıyla tartışma programlarının az olduğu haber yayınlarının ağırlıklı olarak yayınlandığı bir kanal.  Sadece İngilizce değil, başta Fransızca, Almanca ve Türkçe (her ne kadar canlı yayın artık olmasa da) olmak üzere 12 farklı dilde yayın mevcut. 

Youtube kanalı için buraya, güncel canlı yayın linki içinse buraya tıklayabilirsiniz.
Euronews Logosu

Deutsche Welle (DW)
Alman devlet televizyonları birliği ARD'nin kuruluşu DW de tıpkı Euronews gibi Türkçe dahil 30'a yakın dilde yayın yapmaktadır. İngilizce kanalı da uluslararası platformda Almanya'nın sahip olduğu en başarılı kanallardan biridir. Gerek belgeselleri gerek de tartışma programlarıyla DW takip ettiğim kanallardan biridir. Bilhassa "Conflict Zone" isimli programı tavsiye ederim. Oradaki sunucuların konuklarına sordukları sorular oldukça zorlayıcı oluyor.

Youtube kanalı için buraya, güncel canlı yayın linki içinse buraya tıklayabilirsiniz.

France 24
Adından da anlaşılacağı üzere Fransız haber kanalı. Başta BBC, CNN gibi devlerle yarışmak amacıyla 2006 kurulan bu kanal aradan 12 yıl geçtikten sonra her ne kadar bu devlerle rekabet etmeleri kolay olmasa da adlarından sıkça söz ettirir hale geldiler. Youtube yayınında en rahatsız edici kısım yayının geriye alınmaması diye düşünüyorum.

Youtube kanalı için buraya, güncel canlı yayın linki içinse buraya tıklayabilirsiniz.

ABC News Australia
ABD'deki ABC News'le karıştırılan Avustralya devlet televizyonu ABC News'u takip ettiğim söylenemez, gözlemlediğim kadarıyla burada yazdığım diğer kanalların aksine çok daha lokal içeriklere sahipler, arada dünyada olup bitene ilişkin haberler gösterilse de Avustralya ve Yeni Zellanda daha sık gösteriliyor gibi geldi bana. Meraklısına tavsiye ederim.

Youtube kanalı için buraya, güncel canlı yayın linki içinse buraya tıklayabilirsiniz.

CGTN (China Global Television Network)
Çin devleti tarafından finanse edilen İngilizce haber kanalı. Bu kanalda da lokal yayınlar ağırlıkta olsa da uluslararası izleyiciye yönelik yayınlar da oldukça sık gösterilmektedir. Örneğin sadece Afrika kıtasında olup bitenlerin izleyiciye aktarıldığı "Africa Today" diye bir program var.  En fazla takipçiye sahip kanalların başında geliyor, örnek vermek gerekirse Temmuz 2018 itibarıyla Facebook'ta Al Jazeera'nın 11 milyon takipçisi, BBC News'ın 46 milyon takipçisinin olduğu yerde CGTN'in takipçi sayısı 63 milyon. (TRT World'ün sadece 1.5 milyon civarı takipçisi var, önlerinde ne denli uzun bir yol olduğu buradan anlaşılıyor.)

Youtube kanalı için buraya, güncel canlı yayın linki içinse buraya tıklayabilirsiniz.

Newsmax TV
Son olarak ABD menşeili Newsmax isimli kanaldan bahsetmek istiyorum, yukarıdaki kanallar kadar popüler değiller, araştırdığımda muhafazakar tandanslı bir yayın poliktasına sahip olduklarını gördüm. (Ancak buna rağmen takipçileri 1.2 milyon, neredeyse dünya devi olmasını istediğimiz TRT World'ünkü kadar) 

2014'te yayın hayatına merhaba demişler, arkalarında devlet desteği olmaksızın gerçekten de fena bir ilerleme kaydetmemişler görünüyor, meraklısına tavsiye ederim.

Youtube kanalı için buraya, güncel canlı yayın linki içinse buraya tıklayabilirsiniz.

Sonuç

Benim gördüğüm kadarıyla Youtube'da resmi olarak yayın yapan haber kanalları bundan ibaret, bunlar haricinde birkaç tane düzensiz yayın yapan Hint kanalları, İngilizce yayın yapmayan haber kanalları ve resmi olarak o kanallar tarafından verilmeyen yayınların olduğu Youtube kanalları mevcut, Youtube'da aradığınızda söz gelimi Fox News'ın veya CNN'in yayınını bulabilirsiniz fakat o korsan yayın olduğundan süreklilik arz etmemektedir. Bu nedenle söz konusu yayınları burada paylaşmadım.

Bir de dikkatinizi çekmiştir sanırım, Bloomberg ve son paylaştığım Newsmax haricindeki kanalların tamamı ya doğrudan devlet kanalı ya da Euronews gibi devlet kanal ortaklı kanallar. Bu da sanırım devletlerin uluslararası kamuoyunda etkin bir konumda yer alabilmek için devlet destekli yayınları olabildiğince çok mecrada gösterebilmenin bir tezahürü olsa gerek.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, her türlü görüş ve önerinize açığım, alttaki sosyal medya hesaplarından takibe almayı unutmayın. :)

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder