Türkiye'de İngilizce Yayın Yapan Gazeteler | İngilizce Geliştir

3 Ağustos 2018 Cuma

Türkiye'de İngilizce Yayın Yapan Gazeteler

Daha önce İngilizce yayın yapan televizyonlardan ve radyodan bahsetmiştim. Şimdi eksik olduğunu düşündüğüm gazeteleri yazayım dedim. Bildiğim kadarıyla Türkiye'de İngilizce olarak yayın yapan 2 adet günlük gazete var. Bunlar Hürriyet Daily News ve Daily Sabah. Kısaca bu iki gazeteden ve İngilizce gazetelerin faydalarından bahsedeceğim.

Türkiye'de Basılı Olarak Yayınlanan Gazeteler

Hürriyet Daily News

1961 yılında Turkish Daily News olarak yayın hayatına başlayan gazete, 2008 yılında Hürriyet Daily News & Economic Review ismini alan gazete günümüzde Hürriyet Daily News ismiyle yayın hayatına devam etmektedir. Günlük haberlerin yer aldığı gazetenin günlük tirajı 7.000 civarı olup 4 TL'den satışa sunulmaktadır.

Websitesine buradan ulaşabilirsiniz. Gazetedeki haberler doğal olarak websitede de yer alıyor. Haberleri ve köşe yazılarını incelediğinizde oldukça sade ve anlaşılır bir İngilizce kullanıldığını görürsünüz. The Economist'teki gibi kelime bilginizi ve genel kültür seviyenizi zorlayacak yazılar yoktur. Bu arada belirteyim The Economist çok kaliteli ve dolu bir dergidir. Biraz dili ağır olsa da imkanı olan mutlaka takip etsin derim. Yakın zamanda The Economist'i de sitede inceleyeceğim. Hürriyet Daily News bence TRT World ile birlikte Türkiye'deki gelişmeleri İngilizce takip etmek isteyenler için en iyi kaynakların başında gelmektedir.

Daily Sabah


Daily Sabah adından da anlaşılacağı üzere Sabah grubunun İngilizce yayın yapan gazetesi, 2014'te yayın hayatına merhaba diyen Daily Sabah'ın fiyatı 2018 ayı itibarıyla 3 TL'dir. Türkçe yayın yapan versiyonuna göre Daily Sabah bence daha eli yüzü düzgün bir gazete olmuş. Elbette taraflılar, tarafsız olduklarını çok güç, ama en azından yazılarda provokatif söylemler azaltılmış. Daha önce gittiğim İngilizce kursundaki İngilizce hocam, tüm görüşleri duymak istediğini bu nedenle hem Hürriyet Daily News'i hem de Daily Sabah'ı okuduğunu söylerdi.

Kendilerinin websitesine de buradan ulaşabilirsiniz.

Bunlar haricinde basılı olarak satılmasa dijital olarak yayın hayatını sürdüren Anadolu Ajansı'nın İngilizce bölümü mevcut. Son olarak bir zamanların oldukça popüler olan Zaman gazetesinin tıpkı kendisi gibi popüler olan İngilizce yayın yapan versiyonu Today's Zaman isimli gazeteyi de hatırlatalım. Bu gazete malum darbe girişimi sonrasında kapatılmıştı.

Sonuç

Evet, Türkiye'de faaliyet gösteren İngilizce gazeteler hangileri sorusunun cevabını bu sayede vermiş olduk. Gazetelerin ilk sayfaları internetten bulunabiliyor. Hem Daily Sabah'ı hem de Hürriyet Daily News'in ilk sayfalarına baktığımızda her iki gazetenin de Türkçe versiyonlarına kıyasla oldukça ciddi göründükleri hissine kapıldım. Malum normal gazetelerde sayfanın %40'ı fotoğraf %60'sı yazı iken bu gazeteler, fotoğraftan ziyade içeriğe ağırlık vermişler. Sanırım Türk insanı uzun yazı okumaz ama yabancılar okur diye düşünüyorlar. :)

Tabii, biz İngilizcemizi geliştirmek adına olabildiğince uzun yazıları okuyalım. :) Bu iki gazeteyi İngilizce olarak okumak gündemi halihazırda Türkçe olarak takip ettiğimizden ötürü bizlere iyi bir pratik olacaktır kanısındayım.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, her türlü görüş ve önerinize açığım, alttaki sosyal medya hesaplarından takibe almayı unutmayın. :)

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

1 yorum:

  1. konum takip programı dünyasını keşfedin. Güvenliği artırmaya ve bağlantıda kalmaya yönelik işlevlerini ve uygulamalarını anlayın.

    YanıtlaSil