Türksat Uydusunda İngilizce Yayın Yapan Kanallar | İngilizce Geliştir

4 Eylül 2017 Pazartesi

Türksat Uydusunda İngilizce Yayın Yapan Kanallar

İngilizce geliştirirken illa bilgisayar, akıllı telefon vb. cihazlara sahip olmamıza gerek yok. Televizyon seyrederek de İngilizcemizi geliştirebiliriz, bunun için Türkçe yayın yapan kanallardan uzak durup biraz sonra bahsedeceğim kanalları izlemeniz yeterli. Bir çanak anten ve uydu alıcısı işinizi görecektir. Bu yazımda sizlere ücretsiz bir şekilde izleyebileceğiniz Turksat 4A uydusundaki İngilizce dille yayın yapan kanalları tanıtacağım.

Ne yazık ki Turksat'ta İngilizce yayın yapan kanalların sayısı henüz istenen seviyede olmasa da 2017 itibarıyla hiç de azımsanmayacak sayıda kanal İngilizce yayın yapmaktadır. Dilerseniz kanalları kısa kısa tanıtayım.

TRT World

TRT'ye ait olup, Dünya gündemine ilişkin haberlerin yayınlandığı ağırlıklı olarak yabancı spiker ve habercilere sahip haber kanalı. Diğer bir deyişle Al Jazeera, BBC, CNN, RT kanalların medya gücünün ne denli büyük olduğunu gören TRT ve Türkiye'nin karşı hamlesi de denebilir. Yaptıkları yayınlar henüz yeni sayılacak bir kanal olmasına rağmen genel olarak başarılı, bazı konularda yerel kafayla İngilizce haber yaptıkları görülse de beğendiğim bir kanal.

Burada konuşulan İngilizce genel olarak anlaşılır oluyor, zaten bahsedilen konuların bir kısmı Türkiye'ye ait olduğundan Türkiye gündemini takip ediyorsanız burada konuşulan meseleler hakkında bir fikriniz oluyor.

TRT World'te yayınlanan "Beyond the Game" programından bir kesit

Ayrıca kanalın HD formatında yayınlandığı bilgisini vereyim. İzlemek için frekans bilgileri Frekans: 11054 V (Dikey) Symbol Rate: 30000 3/4 Youtube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

A News

Bu kanal da tıpkı TRT World gibi büyük haber kanallarına cevap niteliğinde olup bir nevi karşı hamle olarak kurulsa da TRT gibi parayı bastırıp iyi spikerleri getiremediklerinden ötürü içerik olarak oldukça zayıf kaldı. Programlar genel olarak Türk spiker ve Türk konukların kendi aralarında İngilizce konuşması şeklinde ilerliyor. İngilizce dilde yayın yapan Türk kanalı bu kanal hakkında yapılabilecek en doğru tanım.
A News logosu
Fakat haber seslendirmeleri ana dili İngilizce olan kişiler tarafından yapılıyor. O nedenle arada ilgi çeken bir habere denk gelirseniz ya da hoşunuza giden bir program varsa izleyebilirsiniz. Onun dışında bu kanalı İngilizce geliştirmek için daha iyi alternatifler mevcut olduğundan pek tavsiye etmiyorum. TRT World'le birlikte HD yayına sahip iki İngilizce yayın yapan kanaldan biri olduğunun notunu da düşmüş olayım.

İzlemek isteyenler için frekans bilgileri; Frekans: 11999 V(Dikey) Symbol Rate: 11666 3/4 Web üzerinden canlı izlemek isteyenler buraya tıklayarak A News'u izleyebilirler.

Al Jazeera English

Katar devleti tarafından fonlanan dolayısıyla Katar merkezli haber kanalı. Sık sık tartışmalı ve taraflı yayınlarıyla eleştiri alsa da hatta diğer Körfez ülkelerinin kapatılması yönünde çağrıda bulunmalarına karşın, kanımca Turksat uydusunda bulunup İngilizce yayın yapan kanallar içerisinde en doyurucu ve en kaliteli içeriğe sahip kanal. Bunda diğer kanallara kıyasla daha eski bir tarihte (2006) yayın hayatına başlamasının da etkisi var elbette.
Al Jazeera English'in Doha stüdyosundan bir kare
Şahsen belgesellerini çok beğeniyorum, sıradan insanların günlük yaşamda karşılaştığı zorlukları olağanca gerçekçi bir üslupla aktarıyorlar. Örneğin Türkiye'ye nice hayallerle gelip kaçak göçek hayatta kalmaya uğraş veren Afrikalıların hayatını anlattıkları Istanbul, My Dream isimli belgeseli tavsiye ederim.

Gerek dünya gündeminden haberdar olmak, gerek genel kültür arttırmak ve elbette İngilizce geliştirmek için bu kanalı sıkça izlemenizi tavsiye ederim. Zaten yayınlarda kullanılan İngilizce sade ve anlaşılır olduğundan Intermediate ve üstü seviye İngilizceye sahip kişilerin rahatlıkla anlayabileceği programlar yayınlanıyor. En büyük eksisi ise hala HD yayına geçmemeleri diye denilebilir. Temennim en kısa zamanda HD yayına geçmeleri yönünde.

İzlemek için frekans bilgilerine gelince; Frekans: 12458 V(Dikey) Symbol Rate: 30000 3/4 Youtube üzerinden canlı izlemek isteyenler buraya tıklayarak Al Jazeera English'i izleyebilirler.

NHK World

Açılımı "Nippon Hoso Kyokai" (Japan Broadcasting Corporation) olup uluslararası yayın yapması amacıyla kurulan Japon devlet televizyonu. Diğer İngilizce kanalların aksine haber ağırlıklı bir yayın yerine Japon kültürünü tanıtmaya yönelik yayınlar ağırlıktadır. Kanalda kullanılan İngilizce oldukça sade ve yavaştır, hatta diyebilirim ki şu ana kadar tanıttığım kanallar içerisinde en kolay anlaşılır kanal NHK World'tür.

Japon kültürüne ilginiz varsa zaten bu kanaldan haberiniz vardır ve izliyorsunuzdur, öte yandan Japon kültürüyle alakalı pek bir fikriniz olmasa dahi İngilizcenizi geliştirmek adına bu kanalı mutlaka izleyin. Huzur dolu yayınlarıyla eminim birçoğunuza Japonya'yı ve Japon kültürünü sevdirecek. Japonya'yı ziyaret etme isteği bünyede oluşturacaktır.

"J-Melo" programından bir kesit
Bildiğim kadarıyla diğer uydularda ve paralı platformlarda CCTV (Çin), Arirang (G.Kore) ve KBS World (G.Kore) gibi benzer içeriklere sahip İngilizce yayın yapan kanallar var, fakat Turksat'ta yayın yapan tek Uzak Doğu kanalı NHK World olduğundan bu kanalın kıymetini bilelim.

Tek kötü yayını hala HD yayına geçmemiş olmaları, Japonya'nın güzellikleri daha kaliteli bir görüntü kalitesi hak ediyor kesinlikle, umarım onlar da en yakın zamanda HD yayına geçip bizi güzelliklere boğmaya devam ederler.

NHK World frekans bilgilerine gelirsek; Frekans: 11977 H(Yatay) Symbol Rate:27500 5/6 web üzerinden izlemek isteyenler buraya tıklayarak NHK World'ü kendi web sitesi üzerinden izleyebilirler.

Bir sonraki yazımda Turksat'ta yer alan çift dille yayın yapan kanalları ve söz konusu kanalları nasıl izleyebileceğinizi anlatacağım.(Ekleme; İlgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz) Görüşmek üzere.

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder