Tv Tropes - Popüler Kültür Klişelerinin Wikipedia'sı | İngilizce Geliştir

31 Temmuz 2018 Salı

Tv Tropes - Popüler Kültür Klişelerinin Wikipedia'sı


Burada bildiğiniz üzere sadece ders çalışma kaynakları değil, takip ettiğim İngilizce içerikli siteleri de paylaşıyorum. İşte onlardan biri de Tv Tropes, diğer bir deyişle klişelerin Wikipedia'sı. :)

Tv Tropes İnceleme

Tv Tropes; aklınıza gelebilecek hemen her dizi, film, anime, çizgi roman hatta gerçek hayata dair her şeyle alakalı sıkça görülebilecek konulara değinilen tıpkı Wikipedia gibi açık kaynak bir sitedir. Sitenin sloganı "Her yapımda mutlaka bir klişe vardır, eğer klişe yoksa, söz konusu yapım klişenin yaratıcısı olacaktır." şeklindedir. Tek yapmanız gereken sevdiğiniz bir yapımın ismini yazmak :)

Örnek verelim animeleri sevdiğimden direkt olarak anime yazmaya karar verdim. Sağ taraftaki resmin altındaki ifade sanırım animeseverler için animeyi özetliyor. :) 

"Anime: My anti-drug. Because when you're addicted to anime, you can't afford no drugs." Bu ifadenin yazıldığı cümlenin içine de konuyla alakalı olan "Crack is Cheaper" linki verilmiş. Burada da hobilere bağımlılık derecesinde kendini kaptıranların popüler kültürdeki örnekleri listelenmiş.


Bir başka örneği de çok sevdiğim efsanevi komedi grubu Monty Python grubunun sayfası üzerinden vermek istiyorum. Adamların komediye verdiği katkılar sırf bu sayfada yazılmış kendilerinin ürettiği klişe sayısından bile anlaşılıyor. :)

Gelgelelim bu sitenin İngilizce gelişiminde faydasına, bir kere sitede çok güncel bir dil kullanılıyor. Yani söz konusu "trope"lar evet biraz metaforik olduğundan ilk bakışta ne kastettiği anlaşılmasa da ilgili tanımına gidip okuduğunuzda veya bildiğiniz bir program üzerinden örnek verildiğinde her şey kolaylıkla kafanızda oturuyor. Yani özetle burada yazılanları okumak hem kolay hem de çok faydalı diye düşünüyorum.

Street Fighter oynayanlar bilir çakma Ryu ve Ken olan Dan onlardan katbekat güçsüzdü. Kendisinin en bilinen örneklerinden biri olduğu tesadüfen denk geldiğim bir "trope"
Tv Tropes'a buradan ulaşabilirsiniz. Sanırım ekşi sözlük'ü saymazsak bu siteyle ilgili internet üzerinde hakkında Türkçe bir inceleme yapan ilk blog bana ait gibi görünüyor. :)

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, her türlü görüş ve önerinize açığım, alttaki sosyal medya hesaplarından takibe almayı unutmayın. :)

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder