İngilizce Geliştirmek Adına Yapılması Gerekenler (Konuk Yazısı) | İngilizce Geliştir

26 Ekim 2018 Cuma

İngilizce Geliştirmek Adına Yapılması Gerekenler (Konuk Yazısı)

Herkese merhaba;

Bir takipçim tarafından tarafıma gönderilmiş bir yazıyı paylaşmak istiyorum. Esasında kendisi bu sitede verdiğim tavsiyeleri bu yazıda güzel bir şekilde harmanladığından bu yazının size faydası olacaktır kanısındayım. Kendisine yaptığı katıdan ötürü çok teşekkür ediyorum. 

İngilizce Geliştir

İngilizceniz hangi seviyede? İlköğretimden lisans eğitimine kadar İngilizce öğrenmeye çalışıyoruz. Fakat ne hikmetse değerli okurlar, kimse İngilizce dilini hakkıyla öğrenemiyor. En azından internet icat oluncaya kadar, İngilizce öğrenenlerin apayrı bir ayrıcalığı vardı. Şimdi ise neredeyse İngilizce bilmemek ayıp sayılır oldu. İnternetin sınırsız bilgi hazinesinin kapılarını aralamak için İngilizce bilmeniz gerekmez. Google Translate ne güne duruyor? Ama kapı aralamakla yetinmeyenler,- makalemizin konusu onlar- orjinal kitapları okumak, yazarın düşüncelerini filtreden geçirmeksizin algılamak isteyenler, bir müziğin ruhunu birinci elden sıcağı sıcağına sezinlemek isteyenler, bir şiirin içindeki ahengi, bozulmadan özümsemek isteyenler için İngilizce şart. İngilizce tüm dünyada geçerli olan bir dil. Akademik olarak yükselmenizin yolu da buradan geçiyor. Dil sınavlarını başarı ile geçtiğinizde tüm engeller birer birer eriyor. Ama sevgili okurlar bizim anlatmak istediğimiz şey, bu kadar sınırsız bir bilgi ve kaynak imkanına sahip olduğumuz halde, İngilizce geliştirme konusunda nereden başlayacağını bilmeyen insanları ilgilendiriyor.


İngilizce Geliştirme

İngilizce dilini başlangıç seviyesinde bilenler ve bu alanın dışına çıkmamış olanlar bile, İngilizce geliştirme konusuna ciddi olarak eğilirlerse, başarı onlar için kaçınılmaz olur. İngilizce dili diğer dillere göre en basit dillerden biridir. Almanca dili gibi şahıs kiplerine göre, fiiller farklı çekimlere uğramıyor. Bilinmesi gereken en fazla 2 bin esas kelime var ve bu kelimeler bilindiğinde, bu aşamadan sonra basit boşluklar doldurmaya indirgenir tüm mesele... Ne demek istiyoruz, bir cümlede 8 kelime varsa ve siz bu kelimelerin 5 tanesini biliyorsanız diğerleri de kendi kendine ortaya çıkar. Hafızanızda yer edinir. Öyle ama karşınızda İngilizce bilen ve konuşan insan yok! Bu durumda kendi kendinize mi konuşacaksınız? Değerli okurlar, İngilizce pratiği yapmak için İngiltere veya ABD'de yaşamanıza gerek yok. Bu yazının sonunda vereceğimiz taktikle iddia ediyoruz, 6 ayda çok iyi bir şekilde İngilizce geliştirme konusunda ilerleyeceksiniz.

Okulda Verilen Eğitim Yeterli Değil

Asla okulda verilen İngilizce eğitimi yeterli değil.  Haftada 2 saat ya da 4 saat yeterli değildir. Pekiyi ne yapmak gerekiyor? Yapacaklarınız çok basit. İşte size en kolay şekilde İngilizce geliştirme konusunda yapmanız gereken bir kaç kolay metot:

İngilizce seviye kitapları

İngilizce öğrenmenin en iyi yolu Level 1 Story hikayelerle başlamak. İlk öğretim öğrencisi gibi en kolay yoldan İngilizce hikaye kitapları alarak okumaya başlayın. Evet ilk etapta kafanızda pek bir şey canlanmayabilir. Ancak bu kitapları 1 ay boyunca günde 1-2 saat okuyun. Sonra Level 2 Story kitaplara geçin. Bu kitaplar biraz daha karmaşıktır. Bunları da 1 ay boyunca okuyun. Sonra Level 3 Story kitaplar okuyun. İnternette bu kitapları çok kolay PDF formatında bulabilirsiniz.  Diksiyon için de bu kitapları sizler için okuyan İngiliz Youtuber'lar var. Bu videoları da izleyerek onlarla beraber takip edin. 4. aya girdiğinizde, çizgi filmlere geçebilirsiniz. Onları da günde 1-2 saat izleyin. Bir ay daha devam edin. Sonra alt yazılı filmlere geçin. Alt yazılı filmler derken Türkçe sesli İngilizce altyazılı filmlerden söz ediyoruz. Bu filmleri 1 ay boyunca izleyin. Sonraki 1-2 ay İngilizce sesli, Türkçe alt yazılı filmler izleyin. İngilizce sesli izlerken siz de mırıldanın. Telaffuzu öğrenin. Sonra İngilizce sesli ve İngilizce alt yazılı videolara odaklanın. Böylece kelimelerin nasıl telaffuz edildiğini öğrenebilirsiniz. Siz de onlarla beraber tekrar edin. Son aşamada dünya geneline yayın yapan İngilizce chat sitelerine odaklanın. Sizin amacınız İngilizce geliştirmek. İlk etapta biraz zorlanabilirsiniz. Ancak onlarla yazıştıkça günlük yaşamda kullanılan basitleştirilmiş dili de öğreneceksiniz. Sonra da sesli chat yapmaya çalışın. Saçmalamaktan korkanlar, çekinenler asla İngilizce öğrenemezler. İnternetteki her yabancı, sizin öğretmeninizdir. Hepsinden bir şeyler öğrenebilirsiniz. Kendinizi bedenen ABD ve ya İngiltere’ye atmanız gerekli değildir. Ayrıca İngilizce öğrenilmesi zor bir dil de değildir.

Yüzlerce Lira Harcayıp İşi Yarıda Bırakmak

Çoğunluk, gaza gelip eğitim seti alır. 60-70 saatlik/videoluk setleri sonuna kadar izler. Her bir videodan aklında kalan 1-2 cümleyi geçmez. Sonra sıkılmaya başlar. Gramer sıkıntısı çeker, konuşmak o insan için matematiksel bir probleme dönüşür. Çünkü gramerde özne- yüklem tümleç - nesne zarf belli bir düzen içinde olmalıdır. Söylediğimiz yolu izlerseniz böyle bir zorluğa girmenize gerek kalmaz. O, zaman içinde oturmaya başlar. İngiltere veya ABD de 2-3-4-5 yaşında konuşmaya başlayan bebekler, gramer bilmeden konuşurlar. Hem de çok akıcı konuşurlar. Bizlerden örnek verelim; bizler Türkçe konuşmayı gramerle mi öğrendik? Anne ve babamızdan duya duya ve konuşa konuşa öğrendik. İngilizce geliştirme konusunda ilerlemenin yolu zordan başlamak değil, kolaydan başlamaktır. O nedenle başlarken gramerle değil, bütüncül Level Story setleri ile başlayın. Google Translate ile de istediğiniz kelimeleri (en sık kullanılan) ve cümleleri önce Türkçe yazın, İngilizcesini tahmin edin. Sonra translate edin. Son aşamada İngilizce gazeteler ve dergiler okumaya başlayın. Dünya klasiklerini orijinal dilleri ile okuyun. Birçok cümleyi kaçırabilirsiniz. Ama inanın ki değerli okurlar, eğer azim ve kararlılık gösterirseniz, en fazla 10. Kitaba geldiğinizde, artık sözlük aramadan akıcı bir okuma yeteneği kazanacaksınız. 20. Kitaba geldiğinizde kendi İngilizce kitabınızı yazabilecek duruma geleceksiniz.  Sorularınızı lütfen yazının altına ekleyin. İngilizce öğrenme sürecinde yaşadıklarınızı paylaşın. Zorlandığınız konularda bize yazın. Size ücretsiz ve zahmetsiz İngilizce geliştirme yeteneğini kazandırmak için buradayız.


Hepinize iyi çalışmalar dileriz.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, her türlü görüş ve önerinize açığım, alttaki sosyal medya hesaplarından takibe almayı unutmayın. :)

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder