İlk Başta Sadece Gramer mi Önemlidir? | İngilizce Geliştir

9 Aralık 2018 Pazar

İlk Başta Sadece Gramer mi Önemlidir?

Dünya genelinde en fazla kullanılan dil olduğundan İngilizce öğrenmek önem arz etmektedir. Yurt dışına çıkmak isteyenlerin, yeni bir işe başvuru yapanların, işinde kariyer atlamak isteyenlerin önüne hep İngilizce çıkmaktadır. Eskiden İngilizce bilmek bir ayrıcalık iken günümüzde nerdeyse bir mecburiyete dönüştü. Alanınızla ilgili bir kaynak karıştırdığınızda bile İngilizce öğrenmenin gerekliliğini görmek mümkün oluyor. Bundan dolayı İngilizceye başlayacak olanlar ilk başta sadece gramer mi önemlidir yoksa kelimeleri mi geliştirmek önemlidir gibi teknik sorunlarla karşılaşmaktadır. İnsanlar neye nerden başlayacağını bilemediğinden İngilizce öğrenmekte zorlanmaktadır.

Okulunu bitirmek, işinde terfi alabilmek, işe girebilmek için insanlar yıllarca kurslara gitmekte, tonlarca para dökmekte fakat bir türlü İngilizce konuşamamaktadır. Bunun nedeni İngilizce eğitimin doğru teknikle verilmemiş olması ve sistem problemidir. Sistem probleminden kasıt insanların dil öğrenirken neye nerden başlayacağını, nasıl bir sıralamanın olması gerektiğini çözememiş olmalarıdır. Neyin hangi sıralamada olması gerektiği ilk başta sadece gramer mi önemlidir sorusunun da cevabı olacaktır. 
 İngilizce Öğrenmedeki Eksikler

Belli bir zekaya sahip olan herkes İngilizce öğrenebilir ve konuşabilir. Yeter ki yapması gerekenleri, doğru adımlarla atsın. İngilizce öğrenirken yaptığımız bazı eksikler şunlardır;

·       Doğru sıralama yapamamak. Gramer mi, reading mi yoksa speaking’ten mi başlamamız gerekir. Bunun sıralamasını yapamayışımızdır. İnsanoğlu önce emekler sonra yürür. Önce kelimeleri öğrenir sonra konuşur. Emeklemeden yürümeye kalkmak, kelimeleri öğrenmede konuşmak mümkün olmayacaktır.

·        Neye nasıl çalışacağını bilememektir. İlk başta sadece gramer mi önemlidir, grameri nasıl çalışmalıyım, kelimeleri nasıl öğrenmelimin cevabını bilmeden İngilizce öğrenmeye kalkmak iyi netice vermeyecektir.

·       Dil öğrenimine ara vermek. En büyük problemlerden biri de budur. İngilizce öğrenmeye başlayan kişilerin asla onunla bağını koparmaması gerekir. Bir ay çalışıp bir ay bırakılan dil eğitimi verimli olmaz. Dil nankördür. Bıraktığınız yerde kalmayacak hızla gerileyecektir. Bundan dolayı mümkün olduğunca hergün öğrenilen İngilizce ilgili muhakkak bir şeyler yapmaya özen gösterilmelidir.

Yetişkinlerin İngilizce Öğrenmeye Başlaması


Yukarıda insanların sıralamayı yanlış yaptığından dolayı İngilizce öğrenmekte zorlandığı ifade edildi. Küçük çocukların dil eğitimi ile yetişkinlerin dil  eğitimi birbirinden farklıdır. Bundan dolayı burada yetişkinlerin doğru sıralamasının nasıl olması gerektiğini ve ilk başta sadece gramer mi önemlidir sorusunun cevabını öğreneceğiz. Doğru sıralama şöyle olmalıdır:

·       İlk olarak İngilizcenin dil bilgisi olan gramer

·       Reading yani okumak

·       Listening yani dinleme

·       Writing yani yazma

·       Speaking yani konuşmadır.

Yukarıdaki mantığı şöyle açıklayabiliriz. Önce İngilizce cümlelerin yapısını, nasıl cümle kurulacağını öğrenerek eğitime başlanmalıdır. Gramer ile edinilen bilgiler en temeli oluşturacaktır. Bu temelin üzerine okumalar ve dinlemeler yapılarak kelime dağarcığı ve anlama kabiliyeti geliştirilir. Kelime bilmeden ne kadar gramer bilirseniz bilin diliniz bir anlam ifade etmeyecektir. Kelime bildiğinizi zannedip yanlış biliyorsanız bu da kişiye olumsuzluk olarak geri döneceğinden bol miktarda doğru kelime öğrenilmelidir. Bunun için de okuma ve dinleme şarttır. Ayrıca okuma ve dinleme gramer bilgilerinin zihne yerleşmesini de sağlar. İlk başta sadece gramer mi önemlidir sorusunun cevabı olarak sadece denemese de gramerin temel olduğunu ifade etmiş olduk. 

Gramer Konuşmak İçin Yeterli midir?

İnsanlar çok acelecidir. İstiyorlar ki hemen birkaç dersle İngilizceyi bülbül gibi konuşayım. Ama maalesef ki böyle bir dünya yok. İngilizce aslında dünya dilleri arasında bir kıyaslama yapıldığında en kolay diller arasında yer alır. Kelime dağarcığının az olması da işleri kolaylaştırmaktadır. Yukarıdaki sıralamaya bakarak konuşmaya başlamak için ilk başta öğrenilen gramerin yeterli olacağını düşünenler olabilir. Durum böyle değildir. Yukarıdaki sıralamalar birbirinden tamamen bağımsız değildir. İlk başta sadece gramer mi önemlidir hepsi birbiriyle bağlantılıdır. Bir dilin temeli olan gramer konuları öğrenilmeden dilin yerleşmesi mümkün olmayacağından İngilizce eğitimine gramer ile başlanır. Gramer konularını öğrenmek kişileri biraz sıkabilir. Bu sıkıcı durumu hafifletmek ve gramer  konularının yerleşmesini sağlamak için o konunun daha çok geçtiği parçalar üzerinden reading yapılır. Basit cümleleri kurup anlayabilecek kadar gramer bilgisine sahip olan kişiler artık reading, listening, writing ve speakingi birleştirerek çalışmalar yapabilir.

Gramer ve Diğer Becerilerin Birleştirilmesi 

İngilizceyi bilinçli ve sağlıklı bir şekilde en pratik yoldan öğrenebilmenin teknikleri vardır. Bu teknikler olmadan doğru bir yaklaşım elde edilemez ve dil öğrenimi zorlaşır. Bunun için gramer, okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerin nasıl bir ilişki içinde olması gerektiği önemlidir. İlk başta sadece gramer mi önemlidir temel oluşturmak ve cümle kurmak için gramer gereklidir. Sonrasında ise anlama, algılama becerileri olan Reading ve listening gelir. Daha sonraki aşamada ise üretim becerileri olan writing ve speaking gelmektedir. İnsanların anlama becerileri üretim becerilerinden önce geliştiğinden dolayı dil eğitiminde de buna dikkat edilmelidir. Yıllarca eğitim aldığı halde İngilizce konuşamayan bir kişinin temel sebebi anlama becerisini geliştirmemiş olmasıdır. Bir kişi yazmayı geliştirmek istiyorsa bol bol okumalıdır. Konuşmayı geliştirmek istiyorsa bol bol dinlemelidir. Okuma ve dinleme yapmak aynı zamanda yazma ve konuşma becerilerini de geliştirecektir. Örneğin İngiltere’de yaşamla ilgili sizden birkaç cümle yazmanız ve konuşmanız istenirse. Önce cümleyi nasıl kurmanız gerektiğini öğrenirsiniz. Sonra İngiltere’de yaşamla alakalı bir yazı okur, konuşma dinlersiniz. Okuduğunuz kelimelerle cümlelerinizi yazar, dinlediğiniz telaffuzlarla konuşmanızı rahatlıkla yaparsınız. 

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, her türlü görüş ve önerinize açığım, alttaki sosyal medya hesaplarından takibe almayı unutmayın. :)

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/ 

3 yorum:

  1. Yazılarınız gayet güzel ve açıklayıcı.Bu yüzden size teşekkür etmek istedim.Emeklerinizin karşılığını alabilmeniz dileğiyle..

    YanıtlaSil
  2. Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim. :)

    YanıtlaSil
  3. Aradığım bilgi buydu. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil