Yeni Yılda Yeni Bir Dil Öğrenmek | İngilizce Geliştir

27 Ocak 2019 Pazar

Yeni Yılda Yeni Bir Dil Öğrenmek

Tekrardan merhabalar, uzun sayılabilecek bir aradan sonra tekrardan yazılara geri döndüm. :) 2018'i bir süre önce bıraktık. 2018'de baktım 39 tane yazı paylaşmışım, az olmamakla birlikte daha fazla olmasını dilerim. Tabii dilemek yetmez aynı zamanda çabalamak da gerekir diye düşündüğümden kendi kendime harekete geçme kararı aldım. Umuyorum ki bu sene çok daha fazla yazı gireceğim. :)

Sadece yazı yazmada değil, şahsen başka hedefler de koydum. Bunlardan biri de yabancı dil. Bu yazıyı da 2019 yılını verimli geçirmek adına nasıl bir yol izlenmesi için motivasyon olması amacıyla yazıyorum. :)


Yeni Yılda Yeni Bir Dil Öğren

Youtube'da hepinizin bildiği benim de takip ettiğim birisi var, Barış Özcan. Kendisinin her sene sonunda hazırladığı yeni yılda zinciri kırma video'ları olur. Buna göre sene başında bir hedef belirleyip, o hedefi hiç aksatmadan uygulayarak bir nevi zinciri kırmamaya çalışırız. Kendisinin de her pazar yeni video üzerine koyduğu hedefini yanılmıyorsam 5 senedir hiç aksatmadan uygulamaktadır. Bu konuda ne kadar takdir edilse az bence.

Bir benzerini sizler ve tabii ben de uygulayalım istiyorum. Bir hedef belirleyelim. Günde 15 dakika yabancı dil çalışmak mesela. İlk başta 1 saat 2 saat gibi yüksek hedefler çabuk sıkılmamıza yol açacağından 15 dakika, 10 dakika hatta 5 dakika gibi makul hedefler koyalım.

Şimdi yapılması gereken ikinci şeye geliyoruz. O hedefi görünür bir yere yazmak. Bu sayede beynimize o hedefi gerçekleştirmekten kaçış olmadığını dikte edeceğiz.

Hedefinizi belirlediniz, o hedefi bir yere yazdınız, kararlısınız. Geriye nasıl gerçekleştireceğiniz kalıyor.

Bu kısmı da büyük oranda size bırakmakla birlikte şunu sormanızı istiyorum, her gün yapabileceğim en kolay dil öğrenme pratiği ne olabilir. Mesela, yurtdışında 6 ay dil eğitimi almak bir yöntem, ama birçoklarımız için pahalı olabilir ya da Türkiye'deki bir dil kursuna kaydolmak da mümkün ama her gün kursa gitmek yorucu olabilir, İngilizce konuşma sitelerinden birisine abone olup her gün pratik yapmak başka bir yol, Youtube, kitap okumak, dinleme pratiği yapmak ya da Duolingo, Memrise, Busuu tarzı programlardan birilerini kullanmak başka başka yöntemler. Hepsinin artısı ve eskileri var. Tamamen bütçeye, isteğe, yapabilirliğe kalmış.

Ben ise bir ara İspanyolca öğreniyordum ve bunun için de Duolingo, Memrise ikilisini kullanıyordum faydasını gördüm, fakat Duolingo'nun yeni sistemi hoşuma gitmedi. Onun yerine başka bir dil öğrenmek için Memrise ve Busuu'ya yönelmeyi planlıyorum. (şu an aklımda Japonca var, animesever biri olarak anime izlerken kelimeleri seçtiğimi fark ettiğimden en azından az buçuk konuşabilecek kadar hobi amaçlı Japonca öğrenmek istiyorum, fakat asıl öğrenmiş olmayı istediğim diller Almanca, Fransızca, İspanyolca gibi dünyada çok daha geçerli diller, onları artık sonraya bıraktım. :)

Busuu'nun grameri ile Memrise'ın kelime öğrenme sistemi faydalı bence. Başka bir yöntem öneren varsa öneride bulunmaktan çekinmesin.

Günde 10 dakika bile düzenli vakit ayırdığınızda oldukça faydasını göreceksiniz, başlamak bitirmenin yarısı demişler, hazırsanız 2019 yılını verimli geçirme çalışmalarına başlayalım. :)

Son olarak hazır hedef koymak demişken, 2017 yılında (Eylül ayında başladığımı göz önünde bulundurduğumuzda hızlı başlamışım) 31, 2018 yılında da 39 yazı girmişken, 2019 yılı için de bir hedef koyayım. 2019 yılı için hedefim 50 olsun. Söz bundan sonra daha düzenli ve daha sık içerik gireceğim. :) Bu hedefi gerçekleştirirsem 2020 için 100 yazı girme sözü veriyorum. :) Aldığım güzel geri dönüşlerden ötürü bu sitenin büyümesini istiyorum ve bunun için elimden geleni fazlasıyla yapacağım.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, her türlü görüş ve önerinize açığım, alttaki sosyal medya hesaplarından takibe almayı unutmayın. :)

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder