Daylight İngilizce Eğitim Seti İnceleme | İngilizce Geliştir

16 Ocak 2018 Salı

Daylight İngilizce Eğitim Seti İnceleme

İnternette oldukça popüler olan ve birçok kişinin denemiş olduğu Daylight'tan bahsetmek istiyorum. En son söyleyeceğim sözü en başta söylüyorum. Buradaki eğitime bel bağlamayın. Tüm seviyeleri bitirdiğinizde bile iyi derecede İngilizce öğrenmeniz oldukça zor olacak. Gelelim Daylight'ın içeriğine ve bu söylediklerimin nedenine.
Daylight Eğitim Seti Nedir?

"Daylight İngilizce Eğitim Seti" kısaca Daylight, 2000 yıllarda satışa sunulmuş Türkiye'nin ilk VCD formatında satışa sunulan eğitim setidir. Sadece İngilizce değil, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Arapça vs. gibi dillerde eğitim programları mevcut olan Daylight, daha çok İngilizce eğitim setiyle bilinmektedir.

Programın içeriğine gelirsek her derste bir tane Türk öğretmen sınıftakilere bir konuyu anlatıyor. Konular en basit gramer kurallarından en zor kurallara doğru aşama aşama gidiyor.

Şimdi geldik eleştireceğimiz kısma, hocalar ne yazık ki konuları Türkçe anlatıyorlar hatta onu da tam beceremiyorlar. Örnek olması amacıyla zamanında Okan Bayülgen'in programında işlenmiş bir sahne. Türkçeyi çok hızlı konuşan ve kimi zaman kelimeleri yutan bir öğretmen var burada. :) Türkçe anlatımı iyi dahi olsa ben açıkçası Türkçe anlatımları tavsiye etmiyorum. İngilizceyi İngilizce dinleyerek öğrenebilirsiniz. En iyi şekilde mümkünse hiç Türkçe bilmeyen birinden İngilizce duymaya çalışın, olmadı bir Türk'ten olabildiğince az Türkçe açıklama duymayı tercih edin kanısındayım.
Efsane İngilizce öğretmeni Evren Okuşluğ :)
Peki çok mu kötü hiç mi tavsiye edilecek tarafı yok diyorsanız evet var elbette, hiç İngilizce bilmeyen ya da çok az İngilizce bilen birisi için Türkçe anlatım faydalı olabilir, en azından söz edilen gramer konularının kullanım alanlarını ilk etapta kavramanız kolaylaşır. Fakat yukarıda da belirttiğim gibi belli bir temeli edindikten sonra Türkçe İngilizce öğrenmekten kurtulup sadece İngilizce kullanarak İngilizce öğrenmelisiniz. Bir başka faydası da kanımca kurslara binlerce lira verip o kurslara hiç gitmemektense, Daylight gibi programlara hiç olmazsa para ödemezsiniz. Kurslara boşuna para ödemekten daha iyi bir yöntem Daylight eğitim seti. Ne öğrenirseniz kardır elbette ve elinizin altında internet olduğu sürece Daylight'ın içeriğine dilediğiniz yerde dilediğiniz zamanda ulaşabilirsiniz.

İnternette genel İngilizce  ve TOEFL profiency isimli iki tür İngilizce seti var. İşin üzücü tarafı TOEFL profiency kısmında ortalama 40-50 dakikalık 34 video olmasına rağmen yine büyük oranda gramer anlatımı var üstelik yine Türkçe.

Sonuç olarak evet o dönem için iyi niyetli bir girişim olmuş, keşke bazı konuları yabancı hocalara anlattırsalarmış, hadi onu geçtim en azından Türk de olsa hocalara belli bir seviyeden itibaren İngilizce anlattırsalarmış, koskoca TOEFL'ı Türkçe anlatsan ne faydası olur.

Denildiğine göre bu set sayesinde binlerce insan İngilizce öğrenmiş. Buna açıkçası biraz şüpheyle bakıyorum, evet bu setin insanlara elbette faydası olmuştur hiç olmazsa dil kurslarına binlerce lira ödemekten kurtarmıştır fakat yazımın başında belirttiğim gibi sadece bu sete bel bağlayarak İngilizce öğrenmek çok zor hatta imkansız denebilir. Bu set sayesinde sadece gramer ve biraz kelime öğrenirsin. Konuşmaya, dinlemeye ve yazmaya herhangi bir faydası yok gibi duruyor. 

Kurs demişken bir ara sokakta yaptıkları yarışmalarda sadece materyal ücreti karşılığında bedava 6 aylık kendi bünyelerinde kurs veriyorlardı. Yani 150-200 TL karşılığı kurs, kulağa harika geliyor, bir tanıdığım bu sayede Daylight'ın kursuna kaydolmuştu, fakat devam edemedi. İnternette konuya ilişkin pek iyi şeyler yazmıyor, tabii bire bir şahit olmadığımdan bilmiyorum o nedenle yorum yapmıyorum.

Bu yazıyı yazmamın bir diğer nedeni geçen gün çalıştığım iş yerinde bir arkadaşımın bu setin video'larını bir başkasından aldığını görmemdi. Kendisi halihazırda kursa giden fakat ciddi bir şekilde kursa giden alıştırmalarını yapan birisi, o nedenle kendisine bu setin gerekli olmadığını anlattım.

Web sitelerine buradan ulaşabilirsiniz.  Web sitelerinden bir şey almanızı tavsiye etmem, çünkü halihazırda Youtube'a bir çok dersi eklemişler. Buradan inceleyebilirsiniz.

Şimdilik bu kadar, bir sonraki yazıda görüşmek üzere, beğendiyseniz alttaki sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın. :)

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

3 yorum:

  1. Yazılarınız harika keyifle okuyorum efendim.
    Ortaokulda İngilizcemi geliştiremedim az da olsa kelime bilgim var.
    Düzce Fen Lisesi'nde 10.sınıf okumaktayım ve ingilizce'ye yeniden adım adım öğrenmek istiyorum.Elimde Oxford English file serisinden 2 kitap var.Şimdi öğrenebilir miyim çok mu geç kaldım yoksa ? Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Yorumunuz için teşekkürler, tahminimce 16-17 yaşındasınız, 30 yaşından sonra İngilizcesini geliştiren insanlar tanıyorum. O nedenle geç kalmış değilsiniz, lisede biz de Oxford English File'ın kırmızı ve mavi kitaplarını işlemiştik, gayet iyi bir kitap serisi bilhassa workbook'ları da varsa kullanmanızı tavsiye ederim.

      Sadece kitaplar yeterli olmayacaktır, sitede tanıttığım uygulama ve yöntemlerden aklınıza yatan 1-2 tanesini düzenli bir şekilde kullanmanızı tavsiye ediyorum. Bu sayede İngilizcenizi kısa sürede geliştirebilirsiniz. Önemli olan İngilizceyi günlük hayatın bir parçası haline getirmek, bunu gerçekleştirdiğinizde İngilizceyi gayet iyi seviyede bilip, konuşacaksınız.

      Sil
    2. Geç kalmadığıma sevindim.Umudumu tekrar yeşerttiniz. Teşekkür ederim.

      Sil