Thesarus.com - Kelime Haznesini Geliştirmek Adına Faydalı Bir Site | İngilizce Geliştir

23 Ocak 2018 Salı

Thesarus.com - Kelime Haznesini Geliştirmek Adına Faydalı Bir Site

Dil öğreniminde kelime bilgisinin ne denli önemli olduğu bilinen bir gerçek. Daha önce kelime öğrenmede oldukça faydalı olan Memrise'ı tanıtmıştım. Bu seferki yazımda yazdığınız kelimenin anlamını ve eşanlamını görebilmenize olanak sağlayan Thesarus.com'dan bahsetmek istiyorum.

Thesarus Nedir?

Thesarus; kulağa nesli milyonlarca yıl önce tükenmiş bir dinozor türü gibi gelse de, esasında eski Yunancadaki "thesauros" (hazine) kelimesinin Latinceye uyarlanmış hali olan "thesaurus"tan gelmektedir. Bu terimin bugünkü karşılığı bir kelimenin tüm eşanlam ve yan anlam içeren kelimeleri görebileceğiniz bir tür sözlükten ibarettir. Normal sözlüklerden farklı olarak thesarus sözlüklerde ilgili kelimenin en doğru kelime karşılığını belirtmek istenirken, normal sözlüklerde ilgili kelimenin anlamı açıklanır.

Thesarus.com İncelemesi

Şimdi gelelim adından da anlaşılacağı üzere thesarus sözlüklerin şahı olan thesarus.com'a. Esasında işlem oldukça basit, yalnızca eşanlamlısını bulmak istediğiniz İngilizce kelimeyi yazın ve çıkan sonuçları görün, bu kadar. Örnek olarak geliştirmek anlamındaki "improve" kelimesini yazdığımda çıkan sonuçlar aşağıda görüldüğü gibidir.

Improve eşanlamlı kelimeler
Oldukça kısa bir şekilde kelimenin anlamı yazılmış olup, altta da eş ve yakın anlamda kullanılan sözcükler yakınlık sırasına göre sıralanmış. Koyu turuncuyla belirtilenler daha yakın anlamda iken, açık turuncu renkle yazılanlar daha uzak anlamda, en sağda kelimenin kökeni ve hangi döneme ait olduğu yazılmış olup, hemen altında örnek kullanımı belirtilmiş.

Daha altta da zıt anlamlı sözcükler ve o kelimeye yakın farklı kelime grupları yazılmış.

Kelime bilgimizi zenginleştirmek adına bence burası harika bir site, bu sitede yer alan kelime gruplarını çalışarak sürekli aynı kelimeler etrafında dolaşmak yerine aynı kelimeyi kastediyor olsak bile kendimizi farklı kelimelerle ifade edebilme becerisini elde etme şansını elde ederiz.

Sitenin adı thesarus.com olmasına rağmen, sitede aynı zamanda İngilizce-İngilizce bir sözlük de mevcut, isterseniz kelimenin İngilizce anlamını görebilirsiniz, yani o kelimenin anlamını hiç duymadıysanız veya emin değilseniz önce anlamına göz atıp ardından eşanlamlı sözcükleri incelemeniz mümkün.
Burada da aynı kelimenin sözlük kısmındaki karşılığını görebilirsiniz.

Sonuç

Thesarus.com bilhassa bir yazı okurken veya yazı yazarken sıklıkla kullanmanız gereken oldukça başarılı bir site, siteyi mutlaka tavsiye ederim.

Yukarıda da belirttiğim gibi thesarus sözlüğünün ikamet ettiği tarafa buradan ulaşabilirsiniz, sözlük tarafının bulunduğu siteye ise dictionary.com adresinden ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda dileyenler için dictionary.com'un iOS ve Android uygulamaları mevcut, dileyen plursa buraya tıklayarak uygulamaları inceleyebilir.

Şimdilik bu kadar, bir sonraki yazıda görüşmek üzere, beğendiyseniz alttaki sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın. :)

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder