Ana Dilini Öğretme Mantığıyla Dil Öğreten Program; Rosetta Stone | İngilizce Geliştir

4 Kasım 2017 Cumartesi

Ana Dilini Öğretme Mantığıyla Dil Öğreten Program; Rosetta Stone



Bilgisayarda yardımıyla dil öğrenmek isteyenlerin karşısına çıkan programlardan biri de Rosetta Stone'dur,  Rosetta Stone yabancı dili en doğru ve en akılda kalıcı şekilde öğrettiği iddiasına sahip program, peki bu iddiasında ne kadar doğruluk payı var, gelin inceleyelim.

Rosetta Stone İncelemesi

Rosetta Stone adını Mısır'da bulunan ve 3 farklı dilde (Demotik, Hiyeroglif ve Antik Yunanca) yazılar içeren "rosetta taşı"ndan alan bir dil öğrenme programıdır.
Rosetta Taşı
Söz konusu program bilgisayar tabanlı olup (daha sonra tablet versiyonu da çıktı bildiğim kadarıyla fakat denemedim) kullanıcının yeni hesap oluşturduğu ve bu hesapla yabancı dil öğrenebilmesinin mümkünatı bulunmaktadır.

Programı içeren yazılımı ve öğrenmek istediğiniz dile ait içeriği temin ettikten sonra istediğiniz seviyeden itibaren öğrenmeye başlayabilirsiniz.

İngilizce için konuşursak İngilizcede Amerikan İngilizcesi ve İngiliz İngilizcesi olmak üzere iki farklı set var, bu iki set hemen hemen aynı içeriğe sahip olmasına rağmen sadece bazı kelimelerde ve aksanda bir fark var. Toplam 5 farklı seviyenin hepsini tamamlamanız yaklaşık 200 saat sürecek, ve bu 200 saatin sonunda 0'dan Upper-Intermediate civarı bir İngilizceye sahip olacaksanız. Dil kurslarında yüzlerce saat dersin sonunda hala cümle kurmakta zorlananlara kıyasla bence oldukça makul ve hesaplı görünüyor.

Gelelim ders içeriklerine, derslerde genel olarak görsel ve işitsel materyal ön plana çıkarılmış, yani derslerde ağırlıklı olarak fotoğraf gösteriliyor ve bu fotoğraflardaki ifadelerin ne olduğunun bulunması sizden isteniyor, tabii bunu gerek yazararak, gerek seçerek ya da konuşarak belirtmeniz gerekiyor. Evet, mikrofon kullanımı Rosetta Stone programında önemli bir yer tutuyor, sık sık mikrofonla kelimeleri telaffuz etmeniz ve bu telaffuzların doğru bir şekilde yapmanız gerekiyor. Bu da telaffuzunuzu geliştirmenize yardımcı oluyor.
Programda Yer Alan Bir Alıştırma
Peki olumsuz yönleri neler derseniz ilk olarak program ne yazık ki ücretli, ve bu programı satın almak istediğinizde ödemeniz gereken ücret 525 TL civarı, tabii bu durumda Duolingo, Memrise gibi ücretsiz alternatiflere yönelmenizi tavsiye ediyorum, bazı dersler bölük pörçük olarak yasal olmayan ortamlarda mevcut fakat bu yollardan edinmenizi tavsiye etmem.

Gelelim Rosetta Stone'un bence en büyük dezavantajına, program "spaced repetition" denilen sık tekrara dayalı ve bu tekrarlar gerçekten can sıkıcı hale gelebiliyor, yani 1 hafta sonra hala "hello, what's your name"'i kendinizi işaretlerken bulabiliyorsunuz, ve Rosetta Stone bilgisayar başında çalışmanızı gerektiren bir yapıya sahip olduğundan bir süre sonra çalışmak çok sıkıcı hale geliyor.

Geliştiriciler buna çare olarak daha interaktif bir deneyim sunan mobil ve tablet destekli bir sürüm yapmışlar fakat bu sürüm normal yazılımdan bile daha pahalı ve normal yazılıma ömür boyu sahip olacakken mobil destekli sürüme sahip olabilmek için düzenli bir şekilde para ödemeniz gerekiyor.

Son olarak Rosetta Stone'un bir başka dezavantajı da sundukları tüm dillerde aynı kelimeleri aynı sırada kullanıcılara sunmaları, örnek vermek gerekirse İngilizce öğrenirken karşınıza çıkan aynı görseller, İspanyolca öğrenirken de karşınıza çıkıyor, bu da aynı program üzerinden yeni bir dil öğrenmeyi çok daha sıkıcı hale getirecek kanısındayım.

Sonuç

Rosetta Stone'u tavsiye eder misiniz diye sorarsanız yüksek maliyeti ve içeriğinin sıkıcı olması sebebiyle alternatiflere yönelmenin daha doğru olduğu kanısındayım. Dil kursuna 2000-3000 TL vermek yerine elbette Rosetta Stone'la başlayıp en azından ilk seviyeleri Rosetta Stone vasıtasıyla geçmek daha hesaplı olabilir, fakat yine de Rosetta Stone'un ücretsiz alternatifi olan Duolingo'yla İngilizce öğrenmek daha akıllı bir yöntem kanımca.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, iyi öğrenmeler.

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder