TOEFL İçin Öğrenmeniz Gereken 400 Kelime | İngilizce Geliştir

27 Kasım 2017 Pazartesi

TOEFL İçin Öğrenmeniz Gereken 400 Kelime

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) İngilizce seviyesini belgelemek isteyen her öğrencinin başarılı olunması elzem olan sınavların başında gelmektedir. Bunda sınavın IELTS ile birlikte en geçerli iki sınavdan biri olmasının da payı oldukça büyük. Şu yazımda da TOEFL'ın da aralarında bulunduğu belli başlı sınavları tanıtmıştım. TOEFL'ın "reading" bölümünde bildiği üzere teknik terimler içeren yazılardan alınmış bölümler sorulmaktadır. Bu nedenle TOEFL'ın reading kısmında başarılı olmak istiyorsak günlük İngilizcede kullanılan kelimelerin ötesine geçmemiz gerekiyor. Tabii durum böyle olunca birileri TOEFL'da başarılı olmak istiyorsanız bilmeniz gereken 400 kelimeyi tespit ederek alıştırma kitabı haline getirmiş. Kitabın ismi "400 Must Have Words for the TOEFL"

TOEFL İçin Bilinmesi Gereken 400 Kelime

Amerikalı İngilizce öğretmenleri Lawrance J. Zwier ve Lynn Stafford-Yılmaz ikilisi tarafından 2005 yılında yazılmıştır. Burada dikkatinizi Lynn Stafford-Yılmaz'daki Yılmaz soyadı dikkatinizi çekmiş olabilir, evet kendisi Mustafa Yılmaz isimli Türk bir deniz subayı ile evlenerek eşinin soy adını almış, fakat ne yazık ki internette yazdığına göre kendisi 2009'dan beri kayıpmış, kocasının beyanına göre bıraktığı mektubunda hayatına son vermeye gittiğini belirtmiş, bu nedenle ölmüş olduğu düşünülüyor. Oldukça trajik bir durum.

Her neyse kitaba gelirsek, kitapta her bölümde 10 kelime olmak üzere toplam 40 farklı bölüm mevcut, her bölümde farklı kategorilere ilişkin kelimeler işlenmiş, yani örnek verirsek 1. bölümde tarıma ilişkin kelimeler sıralanmış "irrigation" (sulama) "fertilize" (gübreleme) vs. 2. bölümün ismi "Disaster" bu bölümde de "flood" (sel), "famine" (kuraklık) gibi felaketlere ilişkin kelimeler öğretiliyor, her kelimenin önce İngilizce olarak anlamı veriliyor, ardından cümle içinde kullanılıyor, daha sonra o kelimeleri öğrenmek adına 1-2 alıştırma çözüyorsunuz, en sonunda da TOEFL'ın reading sınavlarına benzer nitelikteki bir paragrafı okuyup sorulan soruları cevaplıyorsunuz.

Ben açıkçası bu kitabı edindim ve 400 kelimeyi çalıştım, buradaki 400 kelimeyi bilmek gerçekten her anlamda faydalı olacaktır. Hazırlayanları tebrik etmek lazım, kelimeler oldukça özenli seçilmiş. Kitabın yazarları basit kelimeleri listeye koymadığı gibi Amerikalıların dahi az kullandığı pek bilinmeyen kelimeleri de eklememiş. Tam kıvamında olmuş. Öyle olunca burada öğrendiğiniz kelimelerin karşınıza çıkma olasılığı oldukça yükseliyor. Sıradan bir haber okuduğunuzda dahi burada yer alan kelimelerin en az 3-4 tanesine denk geliyorsunuz. O nedenle basit kelimeleri biliyorum biraz daha orta-üst denebilecek seviyedeki kelimeleri öğrenmek istiyorum diyorsanız bu kitaptaki kelimeler tam size göre.

Bu kitabı orijinal olarak bulmak Türkiye'de çok zor, o yüzden kitaba ulaşmak için Google'da aramanızı tavsiye ediyorum, basit bir arama ile ilgili kitabın tam metnine ulaşabilirsiniz, artık bastırıp bastırmamak size kalmış.

"Kitapla alıştırmayla uğraşmak istemiyorum, ben direkt kelimeleri çalışmak istiyorum" derseniz, o halde Memrise veya Quizlet gibi bir uygulama vasıtasıyla kelimeleri çalışmanızı tavsiye ederim. Söz konusu uygulamalarda yer alan "flash card"lar sayesinde kelimeleri kısa sürede öğrenebilirsiniz. Memrise'ı incelediğim şöyle bir yazı yazmıştım, isteyen okuyabilir.

Sonuç

TOEFL, IELTS gibi sınavlar için 400 kelime öğrenmek az bir sayı gibi gözükse de bu kelimelerin oldukça temel nitelikte olduğunu düşünürsek bu 400 kelime sadece reading değil, tüm sınav boyu çok işinize yarayacak, yani söz gelimi "dangerous" kelimesi yerine "hazardous" kullanmak speaking sınavında artı puan anlamı taşıyacaktır.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder