İngilizcede En Çok Kullanılan 3000 Kelime - The Oxford 3000 | İngilizce Geliştir

19 Kasım 2017 Pazar

İngilizcede En Çok Kullanılan 3000 Kelime - The Oxford 3000

Kelime bilgisi dil hakimiyetinizi gösteren en önemli becerilerden biridir. Bir dili iyi konuşmak için çok sayıda kelime bilmek önemlidir fakat dil kendisini sürekli yenileyen ve bu bağlamda her gün yeni kelimelere sahip olan bir kurumdur. Elbette, dile yeni kelimelerin eklendiği gibi, dilde tarihi geçmiş ve kullanılmayan kelimeler de mevcut olduğundan o dilde yer alan tüm kelimeleri öğrenmek imkansız hale gelmektedir. Bu sebepten ötürü bilhassa bizler gibi İngilizceyi sonradan öğrenenler için Oxford İngilizcede en çok kullanılan ve öğrenilmesi gerekilen 3000 kelimeyi bir araya getirerek The Oxford 3000'i ortaya çıkarmış.

İngilizcede En Çok Kullanılan Kelimelerin Listesi; The Oxford 3000

Oxford'un uzmanları ve pek tabii saygıdeğer hocaların katkılarıyla hazırlanan bu liste, yüz milyonlarca kelimelik literatürün incelenmesi sonucu elde edilmiş, bu kelimeler içerisinde en sık kullanılanlar belirlenerek listeye eklenmiş, bununla birlikte yazılarda sık kullanılmasa da günlük hayatta herkesin aşina olduğu kelimeler de listede yerlerini almıştır.

Listeyi hazırlayanlar bu listede yer alan kelimeleri bildiğinizde teknik terimler içeren makaleler dışındaki herhangi bir yazıda geçen kelimelerin en az %70-75'ini bileceğinizi iddia etmektedir. Hatta deneme amaçlı herhangi bir yazıyı burada yer alan kutucuğa kopyalayarak yazıda yer alan kelimelerin yüzde kaçının the oxford 3000'e dahil olduğunu görebilirsiniz. Linkte de belirtildiği gibi yazı orta-alt seviyedeyse (low-intermediate) yüzde 100'e yakın kısmı bu kelimelere ilişkin oluyor, orta-üst seviye (high-intermediate) ise yüzde 90 civarı bu listeye ait olurken, en üst seviyede ise (advanced) kelimelerin yüzde 75-90 arası bu listede mevcut.

Başta "kelime bilgim zayıf ve kelime öğrenmeye bir yerden başlamak istiyorum" diyenler olmak üzere bu 3000 kelimeyi İngilizcesini geliştirmek isteyen herkese tavsiye ediyorum. Buradan ilgili kelime listesine Oxford Learner's Dictionary'nin kendi sitesinden ulaşabilirsiniz. Burada da kelimelerin tamamını derli toplu olarak pdf formatında inceleyebilirsiniz.

Not: Bu listeyi ilk olarak Ekşi Sözlük'te yer alan şu entry'de görmüştüm. Aradan geçen sürede bu listeye ilişkin hala o entry'den başka doğru dürüst bir Türkçe içeriğe rastlamadım. Bu yüzden entry sahibine teşekkür ediyorum.

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

1 yorum:

  1. Sitenizi, tavsiyelerinizi, yararlandığınız kaynakları çok beğendim.
    Tebrik ediyorum, saygılar...

    YanıtlaSil