Memrise; Kelime Öğrenmenize Yardımcı Olacak Uygulama | İngilizce Geliştir

21 Eylül 2017 Perşembe

Memrise; Kelime Öğrenmenize Yardımcı Olacak Uygulama



Kelime öğrenmek belki de dil öğrenmede gramerle birlikte en can sıkıcı olgulardan biri kabul edilir. Hatta birçoğumuz karşımıza çıkan bilmediğimiz kelimeleri ezberlemeye çalışırız. Bu da kelime öğrenme işini işkence haline getirir.

Bugün sizlere kelime öğrenmeyi oyun haline getirmenizi sağlayıp bunu oldukça kolaylaştıran favori uygulamalarımdan biri olan Memrise'ı tanıtmak istiyorum.

Memrise Nedir?

Memrise ismini Richard Dawkins'in kültürel gen olarak özetleyebileceğimiz mem kavramından alan, veri tabanında bulunan kelimeleri "mem" isimli hatırlatmalar ve düzenli tekrarlar vasıtasıyla öğrenmenize yardımcı olacak uygulamanın ismidir. Sitede öğrenmeniz için sadece İngilizce değil başta İspanyolca, Fransızca, Çince, Japonca, Türkçe olmak üzere 70'den fazla dilde kelimeler mevcuttur.

Memrise'ı kendilerinin belirttiği şekilde  üç ana başlık üzerinden değerlendirmek gerekirse;

-Bilimsellik: Uygulama büyük oranda insan beyninin öğrenme şekline uygun olarak planlı tekrarlamalar (spaced repetition) ve kelime hatırlatıcı mem'ler üzerinden üzerinden ilerlemektedir. Yani karşınıza çıkan kelimeyi ilk başta görür ve duyarsınız. Ardından o kelimenin ne olduğu size tekrar sorulur, aradan bir zaman geçtikten sonra tekrar o kelimeyi hatırlamanız istenir. En sonunda kelimeyi öğrenerek "kısa süreli hafıza"ya atarsınız. Daha sonra öğrendiğiniz kelimeyi gün içerisinde tekrardan çalışmanız istenir. Kelimeyi tekrardan çalıştığınızda doğru bilirseniz, o kelimeyi daha az sıklıkla çalışmanızı ister, doğru bilemediğiniz takdirde o kelimeyi daha sık tekrar etmeniz gerekir.

Bu sayede kelimeleri uzun süreli hafızanıza atmış olursunuz. Bununla birlikte anlamını bilmediğiniz kelimeleri daha kolay hatırlayabilmeniz için mem'ler mevcuttur. Yıllar önce televizyonda yayınlanan "Mega Hafıza ile İngilizce" öğrenme reklamında anlatılan, kelimeleri farklı ögelerle ilişkilendirme metoduna hayli benzeyen bir sistemdir. Örneğin; video'da verilen örneklerden biri olan revenue kelimesi için revani satan adamın tek gelirim bu demesi, revenue ile gelir kelimelerinin ilişkilendirilmesi açısından güzel bir örnek olmuş.

-Eğlence: Uygulama oyunlaştırma (gamification) prensibine dayalıdır. Bunun sebebi kelimeleri tekdüze bir biçimde vererek kullanıcıları sıkmak yerine söz konusu kelimeleri öğretirken çeşitli aktivitelerle kullanıcının öğrenme isteğini canlı tutma arzusudur. Bu aktiviteler arasında, temel kelime öğrenme aktivitesi, süre sınırlaması içerisinde en çok kelimeyi bilmeyi çalıştığın aktivite gibi farklı aktiviteler vardır.

-Topluluk: Yeni kelimeler öğrenirken diğer kullanıcılarla da etkileşimde bulunman mümkündür. Her aktivede aldığın puanlar senin o haftadaki sıralamanı belirler ve bu sayede bir yandan diğer kullanıcılarla tatlı bir rekabet içinde kendini geliştirirsin.

Peki Ama Hangi Kursları Seçmeli?


Türkçe bilenler için hazırlanmış bazı İngilizce kursları
Memrise'da bulunan kursların önemli bir kısmı kullanıcıları tarafından oluşturulmuştur. Şu an tam sayısı bilmemekle birlikte sadece İngilizce için on binlerce kursun Memrise'ın veri tabanında olduğunu tahmin ediyorum. Bu kursların hepisini oturup çalışamayacağımızdan ötürü seçici olmamız gerekiyor. Peki hangi kurstan başlamalı?

Burada cevap elbette seviyenize ve kelime öğrenme amacınıza uygun bir kurstan başlamak olmalı. Bunun için de Memrise'ın kendi hazırladığı kurslara göz atmanızı tavsiye ediyorum. İngilizce öğrenmeye yeni başlamışsanız, şurada 7 seviyelik İngilizce kursunun ilk bölümü var. Toplam 2000 kelimeden fazla kelime içeren bu 7 seviyelik kelime kursunu bitirdiğinizde tahminimce "Upper-Intermediate" seviyesine yakın bir seviyede İngilizce kelime bilginiz olacaktır. Bu da sıfırdan başlayan birisi için ilk etapta oldukça yeterli ve iyi bir seviyedir.
Öğrenme seansından bir ekran görüntüsü

Önemli bir hatırlatma yapayım, mutlaka ama mutlaka telaffuzları içeren kursları seçin, o kelimenin nasıl telaffuz edildiğini bilmeden öğrenmeye çalışmak ilerde farklı bir yerde o kelimeyi duyduğunuzda bağlam kurmanızı zorlaştıracaktır. O nedenle ses içermiyorsa o kursu boşverin başka bir kursu deneyin. Orta-üst seviye için şu listedeki kurslara göz atabilirsiniz. (SAT olanını tavsiye etmem çünkü SAT sınavı yapısı gereği Amerikalı bir gencin dahi hiç duymadığı kelimeler içermesi ile bilinen zorlayıcı bir sınavdır, o nedenden ötürü SAT sınavına hazırlanmıyorsanız o kursu şimdilik geçin.) Fakat ilk etapta TOEFL 400 isimli, TOEFL kelimelerine çalışırken en çok yararlanılan kaynaklardan biri olan kitapta yer kelimelerin yer aldığı kursu kesinlikle tavsiye ederim. Bu kursu tamamlamış birisi olarak çok faydasını gördüm, dinlediğim podcast'lerde vs. bu kursta çıkan kelimeler sıklıkla karşıma geliyor.

Düzenli çalışma ile günde 10-15 kelimeden 3 ayda en az 1000 kelime öğrenmeniz mümkündür. Başka kim size bu kadar zahmetsizce bu kadar çok şeyi öğretebilir ki?

Memrise Pro Nedir?

Öncelikle belirteyim, programı ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz. Ücretsiz versiyonda ana özelliklerin tamamı açıktır. Fakat ne yazık ki bazı ekstra özellikler için belli bir ücret karşılığı üyeliğimizi pro yapmamız gerekir. Bu özellikler benim bildiğim kadarıyla "zor kelimelerin üstünde durmanız için ekstra aktivite, dinleme aktivitesi, bazı kurslarda bot'larla konuşmanızı sağlayan aktiviteler ve çevrimdışı kullanma özelliği"  bana göre burada saydığım özellikler içerisinde pro almaya değecek tek şey çevrimdışı kullanabilmek, çünkü bu sayede metro vb. internetin olmadığı yerlerde kelime çalışabilmeniz mümkün hale geliyor. Diğerleri o kadar da mühim değil bence ama yine de faydaları oluyor.

Pro almayı düşünüyorsanız indirimleri takip edin, bilhassa mobil platformunda enteresan indirimlere denk gelebiliyorsunuz, normalde seneliği 100 tl civarı iken ben %80 indirimle 20 tl'ye almıştım. bu tarz indirimlerden birine denk gelirseniz mutlaka alın çünkü gerçekten parasının hakkını veriyor.

Sonuç ve Kullanım Tavsiyeleri

Memrise en başta da belirttiğim üzere sıkıcı olarak bilinen kelime öğrenme işini eğlenceli hale getirerek İngilizcemizi geliştirmemize büyük faydası oluyor. Fakat tek başına Memrise yetmez, yanına Duolingo tarzı (şurada yaptığım incelemesini okuyabilirsiniz) daha kapsamlı bir program veya farklı bir kaynaktan gramer öğrenimi şart. Çünkü Memrise kelime öğretme işini mükemmel yapsa da gramer konusunda iddialı sayılmaz. O nedenle Memrise'ı daha çok tamamlayıcı bir kaynak olarak görmek daha makul bence.

Bunun dışında Memrise'da öğrendiğimiz kelimelere günlük hayatta ne kadar çok denk gelirsek söz konusu kelimeleri öğrenmemiz o denli kalıcı hale gelir, bunu da yapabilmenin en iyi yolu tabii ki dinlemek ve okumak. Yani farklı kaynaklardan düzenli bir şekilde ilerlemeye devam edin. :)

Memrise'a erişebilmek için;

Web sitesi linki için buraya tıklayın.

IOS uygulaması için buraya tıklayın.

ve Android uygulaması için buradan ulaşabilirsiniz.

Sorusu olan varsa her zaman sorabilir bekliyorum :) Herkese iyi çalışmalar kolay gelsin.

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

2 yorum:

  1. Öncelikle yazın için teşekkür ederim aydınlatıcı bir yazı.
    ben memrise kullanıyorum ve ingilizce 3'ün ortalarına geldim. Gramer için önere bileceğin bir uygulama var mı?

    YanıtlaSil
  2. Hocam merhaba; gramer için benim bildiğim busuu var fakat Busuu'da belli derslere ücretsiz erişim var, belli dersler için para isteniyor. Busuu hakkında da yakın zamanda bir inceleme yazısı yazacağım. Onun dışında Duolingo'da da gramer konuları her aktivite öncesi sayfa sonunda kısaca özetleniyor.

    YanıtlaSil