Seviyenize Göre Dünya Gelişmelerini Takip Etmenize Yarayan Site; News in Levels | İngilizce Geliştir

25 Eylül 2017 Pazartesi

Seviyenize Göre Dünya Gelişmelerini Takip Etmenize Yarayan Site; News in Levels

Popüler haber sitelerini düzenli takip etmenin İngilizceye olan katkısı yadsınamaz, fakat bu sitelerde yer alan haberleri anlamakta kimi zaman zorlanırız. Hele ki İngilizcemiz istenen seviyede değilse haberde ne anlatıldığını anlamaya çalışmak eziyet haline gelebilir.

Bu sorunu yaşayan ve İngilizce öğrenmek için çabalayanlara önerim "News in Levels" isimli siteyi takip etmeleridir. Bu yazımda sizlere tavsiye bu siteyi tanıtmak istiyorum.
News in Levels Nedir
Sitede yer alan Level 1 (1. Seviye) Haberlerden Biri

News in Levels aynı haberin üç farklı seviyede yayınlandığı bir web sitesidir. Bir haber "Level 1" denilen en alt seviyede oldukça basit kelimeler ve kısa cümlelerle okuyucuya anlatılır, "Level 2" denilen orta seviyede nispeten daha uzun cümleler ve daha az bilinen kelimelerle aynı haber sunulur, "Level 3" dediğimiz en üst seviyede artık daha kompleks cümleler ve daha teknik kelimelerle popüler haber siteleri (BBC, The Independent, CNN vs.) diline oldukça yakın bir dilde aynı haber aktarılır.

Haberin sonunda da haberde geçen bilinmeyen kelimelerin anlamları verilir.

Örnek olarak şu haberi verelim. Cassini isimli uzay aracının görevini tamamlayıp Saturn'ün atmosferine girdikten sonra yok olacağını anlatan haber. İlk seviyedeki cümleler oldukça basit ve kolay anlaşılır iken, 2. seviyede cümlelerin yapıları karmaşık hale getirilmiş. İlk seviyede dönmek olarak "turn" kullanılırken, ikinci seviyede circulated sözcüğü kullanılmış. 3. seviyede artık "blasted off" (uzaya fırlatılmak) gibi "phrasel verb"lar (Türkçede tam karşılığı yok belki öbekleşmiş fiil olarak çevrilebilir), bid its farewell (sonsuzluğa uğurlamak, veda etmek) gibi deyimler kullanılmış. Aradaki seviye farkı inanılmaz. Fakat oldukça bilgilendirici.

News in Levels'da günde 2 tane haber yayınlanıyor, yani siteyi takip etmek oldukça kolay.

Nasıl Takip Etmeli

Bu hususta kendilerinin belirttiği ve benim de hak verdiğim şekilde siteyi takip etmek gerekiyor. Önce bir haberle ilgili üç farklı seviyeyi de okuyup bilmediğiniz kelimeleri öğrenin. Ardından ilgili haberlerin sitede bulunan ses kayıtlarını dinleyin, bu sayede listening beceriniz gelişecek, aynı zamanda haberde yer alan kelimelerin nasıl telaffuz edildiğini öğreneceksiniz. Ondan sonra ertesi gün bir önceki güne ait okuduğunuz haberlere göz atıp kelimeleri hatırlayıp hatırlamadığınızı kontrol edin. Bu şekilde günde 5-10 dakikalık çalışmayla kısa sürede İngilizceniz gelişecektir.

Yine sitede, günlük hayatta konuşulan İngilizcenin %80-90'ı kadarının 3000 kelime etrafında döndüğü iddiası var, bu iddia aynı zamanda Oxford'un "the Oxford 3000" isimli İngilizcede en çok karşımıza çıkan 3000 kelimenin yer aldığı listeye de konu olmuştur. News in Levels da her seviyede 1000'er kelime olmak üzere toplam 3000 kelimeyi kısa sürede öğretmeyi vadediyor. Bu vadini gerçekleştirir, gerçekleştirmez o ayrı fakat bu sitedeki haberleri düzenli takip ettikçe kelime hazneniz oldukça gelişecek 3000'den fazla kelimeye hakim olacaksınız.

Sonuç

News in Levels'ı İngilizcesini geliştirmek isteyen herkese tavsiye ediyorum. Buraya tıklayarak web sitesine ulaşabilirsiniz.

Benim gibi mobil üzerinden kullanmak isteyenlere de müjde, buradan Android uygulamasına, buradan da IOS uygulamasına ulaşabilirsiniz.

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

2 yorum:

  1. Detaylı bir inceleme olmuş. Geçen sene keşfettiğim bu sitenin android uygulamasını kullanıyorum ve müthiş faydalı olduğunu söyleyebilirim. Kelimeleri öbek şeklinde sunduğu için bir süre sonra kalıcı olarak hafızaya yerleşiyor.

    YanıtlaSil
  2. Çok faydalı bir program oldugunu düşünüyorum, her ne kadar haberleri çok istikrarlı takip edemesem de düzenli kullanıldıgında oldukça yararlı olabileceğini düşünüyorum. İncelemeniz için teşekkr ederim

    YanıtlaSil