Çizgi Filmlerin İngilizce Geliştirmeye Katkısı | İngilizce Geliştir

22 Temmuz 2018 Pazar

Çizgi Filmlerin İngilizce Geliştirmeye Katkısı

Daha önce tekerlemeleri anlattığım yazımda çocuk çizgi tekerlemeleri olan nursery rhyme'lardan bahsettim. Şimdi ise biraz daha yetişkinlere yönelik basit çizgi filmlerin İngilizceye olan katkısını bu yazıda anlatmak istiyorum.

İngilizce Geliştiren Çizgi Filmlerin Önemi

Çizgi filmler bilindiği üzere çocuklara yönelik hazırlandığından (The Simpsons, South Park vb. ABD yapımı animasyonlar veya bazı Japon animeleri gibi yetişkinler için olan animasyonlar da var elbette onları artık bir başka yazıda anlatırım) içerdiği dilin seviyesi oldukça basittir. Ayrıca çizgi filmlerin normal film ve dizilere kıyasla bir başka avantajı da şu. Çizgi filmlerde sesler dublaj yapılarak elde ediliyor bu sayede ses herhangi bir dış ses yanlış tonlama vb. etkenlerden uzak oluyor, dizi ve filmler sesli çekildiğinden aktor veya aktrisin sesini duyabilmek kimi zaman zor hale geliyor. Bu yüzden dinleme becerisi geliştirmek adına çizgi filmlerin izlenmesi faydalı olacaktır. 

Tabii onun da seviyeleri var, mesela bazı çizgi filmler var, tamamen 4-5 yaşında çocuklar kelimeler bazı kelimeleri öğrensin diye hazırlanmış, eğer kelime bilginiz hiç yok veya çok az ise bu tarz çok basit çizgi filmleri izleyebilirsiniz. Örnek olarak Youtube'da denk geldiğim şu kanalın çizgi filmleri bence bu tanıma uyuyor. Masal karakterleri vasıtasıyla "Nice to meet you" tarzı en basit tanışma cümlelerinden "Let's play soccer" gibi öneri cümlelerine farklı farklı diyaloglar mevcut. Sizi bilmem ama ben gayet başarılı buldum.

Fakat benim asıl tavsiye edeceğim çizgi filmler daha çok "TRT Çocuk, minika Çocuk, Disney Channel" gibi kanallarda yayınlanan çizgi filmlerdir. Bu gibi kanallarda yer alan programları kumandanızın audio tuşundan İngilizceye çevirerek izlemenizi tavsiye ederim. Burada nasıl yapıldığını anlatmıştım.

Harika Kanatlar
Tabii illa ki televizyondan izleyeceğiz diye bir şey yok, yine imdadımıza sağolsun Youtube yetişiyor. TRT Çocuk'ta Harika Kanatlar ismiyle yayınlanan "Super Wings" isimli çizgi filmi buradan izleyebilirsiniz. Bu kanalda sanırım ilk 13 bölüm var, Temmuz 2018 itibarıyla 104 bölüm yayınlanmış, kalanını izlemek isteyenlerin Netflix'e başvurması gerekecek. Netflix'te ister altyazılı ister altyazısız olarak tüm bölümleri izleyebilirsiniz. Ayrıca 50 ve 103. bölümlerde kahramanlarımız Türkiye'ye de geliyor, merak edenler o bölümleri izlesin. :)

Bir başka önerebileceğim çizgi film Disney Channel'da PJ Maskeliler olarak yayınlanan PJ Masks. Bu çizgi filmdeki kullanılan dil de oldukça basit, üstelik tüm bölümleri İngilizce olarak Youtube'da mevcut
PJ Maskeliler
Bir de İngilizce geliştirmede çok faydası olduğunu okuduğum, yine Youtube'a tüm bölümleri eklenen Peppa Pig'i de tavsiye ediyorum. Konuşulan İngilizce temiz anlaşılır bir İngilizce. Hele ki benim gibi İngiliz aksanını sevenler için Peppa Pig harika bir kaynak. Ana karakterinin domuz olduğu önyargısını bir kenara bırakıp bu kaynaktan faydalanmak gerektiği kanısındayım.
Peppa Pig
Bunlar haricinde Youtube'a "watch English cartoon" vb. ifadeler yazarak da çizgi filmler bulup izleyebilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, her türlü görüş ve önerinize açığım, alttaki sosyal medya hesaplarından takibe almayı unutmayın. :)

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder