İngilizce Tekerlemelerin Önemi ve Tekerleme Tavsiyeleri | İngilizce Geliştir

10 Temmuz 2018 Salı

İngilizce Tekerlemelerin Önemi ve Tekerleme Tavsiyeleri

İngilizce konuşmayı geliştirmenin bir diğer yolu da tekerleme söylemektir. Tekelermeler ait sözcüklerin ve benzer sözcüklerin sırayla tekrarlanmasını sağladığından dil ve ağızın kullanılan sözcüklere olan aşinalığını artırır. İngilizcede iki türlü tekerleme bulunur, esasında diğer dillerde de bu sınıflandırma olsa da İngilizcedeki sınıflandırma daha belirgin olduğundan bu şekilde demek yanlış olmayacaktır. Birincisi "Tongue Twister" denilen bildiğimiz anlamda tekerlemeler, diğeri de "Nursery Rhyme" denilen çocuk tekerlemeleri, isterseniz kısaca bu iki kavramı inceleyelim.

Tongue Twister ve Nursery Rhyme
Esasında bu yazıyı planlarken sadece tongue twister'lara değinmeyi düşünüyordum, ancak daha sonra bilhassa çocuklar için nursery rhyme denilen tekerleme ve çocuk şarkılarının İngilizceye olan katkısını 5 yaşındaki yeğenim üzerinde gördükten sonra nursery rhyme'ları da incelemenin doğru olduğu kanısına vardım.

Peki nedir bu iki kavram tekrarlamak gerekirse tongue twister, bildiğimiz "bir berber bir berbere bre berber gel beraber berber dükkanı açalım demiş." gibi tekerlemelere verilen İngilizce isimdir. İngilizce olarak örnek vermek gerekirse;

"Which wristwatches are Swiss wristwatches?"

Şu tekerlemeyi teklemeden bir kerede söyleyebilen birisi İngilizceyi bitirmiş demektir. :) Bu yazıyı okumasına gerek yok artık o kişinin.

Nursery rhyme diğer taraftan yine kafiyeli ve akılda kalıcı sözler içeren çocuk şarkılarına verilen isimdir. Diğer bir deyişle çocuk tekerlemeleri denebilir.

Örnek olarak şu video'daki "Daddy Finger" şarkısı gösterilebilir. Sanırım ailede küçük çocuk bulunan hemen herkesin aşina olacağı şarkılardan biri diye düşünüyorum. Nursery rhyme'ları bu nedenle daha küçük çocuklara tavsiye ediyorum, çocukların İngilizceye aşinalık kazanması için nursery rhyme'lar oldukça faydalı kanımca.

İngilizce Tekerleme Öğrenebileceğiniz Siteler
İngilizce tekerlemeler için, şu iki siteye bir göz atmanızı tavsiye ederim. Bunlar haricinde tekerlemelerin nasıl okunduğunu bilmiyorsanız o zaman imdadımıza Youtube yetişiyor, Youtube'a "tongue twister english" yazıp çıkan video'ları inceliyoruz. Şu video'da mesela tekerlemeler hem İngilizce altyazılı olarak hem de sesli olarak verilmiş, daha iyi duyabilmek için isterseniz video'nun hızını da düşürüp artırabilirsiniz. Acele etmeyin bir kerede söylemek zorunda değilsiniz, yavaş yavaş oturacaktır. Sabırla tekrar edin kısa sürede geliştiğinizi hissedeceksiniz.

Bunlar haricinde telefon uygulamalarını da deneyebilirsiniz, hem Android'te hem de iOS'ta "tongue twister" yazdığınızda karşınıza onlarca tekerleme uygulaması çıkacaktır.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, her türlü görüş ve önerinize açığım, alttaki sosyal medya hesaplarından takibe almayı unutmayın. :)

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder