Wikipedia Engelini Aşmanın En Kolay Yolu - Wikiwand | İngilizce Geliştir

7 Temmuz 2018 Cumartesi

Wikipedia Engelini Aşmanın En Kolay Yolu - Wikiwand

Bildiğiniz üzere ülkemizde ne yazık ki Wikipedia 29.04.2017 tarihinden beri erişime kapalı. İnternet aleminin en değerli bilgi alma portallarından biri hatta şahsen birincisi olduğunu düşündüğüm Wikipedia'ya ulaşabilmek için her yol denendi, yok linkin başına sıfır koyalım, yok şu adresten girince oluyormuş, ya da VPN'le girelim vs. dendi, fakat bu yöntemlerin hiçbiri stabil bir kullanım sunmadı. Biri hariç, Wikiwand. Gelin şimdi Wikipedia engelini nasıl aşacağımıza bakalım.

Wikipedia Neden Bu Kadar Önemli?
Wikiwand'ın ne olduğunu ve nasıl yüklendiğini öğrenmek isteyenler yazının sonundaki açıklamalara geçebilirler, ben hazır fırsatını bulmuşken Wikipedia'nın İngilizce gelişimi için önemine değinmek istiyorum.

Wikipedia 2001 yılında yayın hayatına merhaba demiş, içeriği okuyucuları tarafından düzenlenebilen bir ansiklopedidir. Bir zamanların oldukça popüler ansiklopedileri olan Ana Britannica'larının, Meydan Larousse'larının yerini günümüzün modern ansiklopedisi Wikipedia aldı. Bugün Wikipedia 300'den fazla dilde faaliyet gösteriyor. Bunlardan biri de elbette Türkçe Wikipedia olan Vikipedi.
Her Evde Bulunan Bir Zamanların Wikipedia'sı.

Her ne kadar Wikipedia'nın içeriği kullanıcılar tarafından değiştirilebilse de, yazılan makalelerin sıkı kontrolü ve kaynak belirtilme gereksinimi Wikipedia'da yer alan içeriği olabildiğince doğru ve bilimsel hale getiriyor. Tabii buraya bir şerh düşmek gerekiyor, bilhassa bazı tartışmalı tarihi ve siyasi içerikler Wikipedia'da taraflı olarak yansıtılıyor, herhalde en meşhur örnekler Ermeni Soykırımı, Kıbrıs İşgali vb. ifadeler. Tabii burada Wikipedia'yı suçlamaktan ziyade, uluslararası kamuoyununa kendimizi yeterince iyi anlatamayışımızdan ötürü hatayı kendimizde aramalıyız diye düşünüyorum.

Burada yer alan makaleleri okumak İngilizceye inanılmaz katkı sağlamaktadır. Wikipedia'da oldukça anlaşılır ve muntazam bir İngilizce kullanıldığından buradaki makaleleri okumak kişisel fikrimce kolay olduğu kadar faydalı oluyor. Wikipedia'nın bir diğer özelliği Simple English isimli bölümü olup, bu bölümde yer alan makaleler orijinal İngilizce makalelerine kıyasla daha kısa ve daha basit olurlar, amaç İngilizce öğrenenlerin veya herhangi bir konuda basit temel bilgiler edinmek isteyenlerin başvurabilecekleri bir kaynak yaratmak şeklinde Wikipedia tarafından belirtilmiştir.

Wikipedia Neden Kapatıldı?
Denildiğine göre yukarıda da belirttiğim tartışmalı içeriklerden biri olan Orta Doğu'da yer alan silahlı çatışmalara ilişkin olarak Türkiye, IŞİD (Irak ve Şam İslam Devleti) ile aynı tarafta gösterildiği ve Türkiye'nin IŞİD'e yardım ettiğine ilişkin ifadelerin makalelerde geçmesi üzerine BTK (Bilgi Teknolojileri Kurumu) tarafından 29 Nisan 2017 tarihinde Wikipedia'ya Türkiye üzerinden erişim engeli getirildi.

Konuya ilişkin makaleleri şahsen görmedim, Suriye İç Savaşı başlığında Türkiye'nin IŞİD'e destek verdiğine ilişkin bir ifade yok, olsaydı bile yukarıda da belirttiğim gibi yapılması gereken devekuşu gibi kafayı kuma gömüp bilgi edinmekten insanları mahrum etmek değil, orada yazılanların doğru olmadığını uluslararası mecrada çıkıp söylemek, haklılığını her yerde anlatabilmek olmalıydı.

Wikipedia'ya Nasıl Girilir?
Madem böyle bir yaptırım var fakat Wikipedia'ya girmemiz gerekiyor, o halde engelleri birer birer kaldırmak gerekir, bunun için de en garantili yol Wikiwand'ı kullanmaktır. "Wikiwand nedir" diye soracak olursanız BTK tarafından Wikipedia alan adına engel konuldu, yani aynı içeriğe farklı bir alan adıyla yönlendirme yaptığınızda herhangi bir engel ile karşılaşmıyoruz, işte burada Wikipedia'ya daha modern bir görüntü veren, stabil bir eklenti karşımıza çıkıyor. Wikiwand eklentisiyle Wikipedia'ya herhangi bir engellemeyle karşılaşmaksızın girebiliyoruz.
İngilizce Makalesinin Wikiwand'taki Görünümü

Tek yapmamız gereken web sitesine girip, Google Chrome için ilgili eklentiyi indirmek olacak, bitti bu kadar artık Wikipedia'ya özgürce girebilirsiniz. Wikiwand'ın hoşuma giden bir diğer özelliği bu eklenti sayesinde Google'da aratıp bulduğunuz Wikipedia linklerine tıkladığınızda otomatik olarak Wikiwand linkine çevirerek açması oluyor. Bu sayede Wikipedia keyfiniz en ufak bir sekteye uğramadan sorunsuzca devam ediyor.

Sonuç
Wikiwand sayesinde Wikipedia'ya VPN'siz veya WikiZero gibi hantal siteler olmaksızın girebilirsiniz. Şu an için Chrome'a ve iPhone'a indirilebiliyor, Android versiyonu da denildiğine göre geliştirilmeye devam ediliyor muhtemelen yıl sonuna doğru o da çıkar, umuyorum ki en kısa sürede çıkar bu sayede akıllı telefonlarımızda da Wikipedia'ya girerken sıkıntı yaşamayız, ya da en iyisi söz konusu engel bir an önce kalkar umarım da bu sayede daha fazla uğraşmayalım. :)

Buradan Wikiwand'ın websitesine ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, her türlü görüş ve önerinize açığım, alttaki sosyal medya hesaplarından takibe almayı unutmayın. :)

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder