BBC World Service, Birbirinden Kaliteli İngilizce Haber Programları İle İngilizceni Geliştir | İngilizce Geliştir

8 Temmuz 2018 Pazar

BBC World Service, Birbirinden Kaliteli İngilizce Haber Programları İle İngilizceni Geliştir

Takipçilerimiz BBC'nin İngilizce gelişimine olan katkılarını bilirler diye tahmin ediyorum. Daha önce BBC Learning English'ten bahsetmiştim. BBC Learning English yazıda da belirttiğim üzere BBC World Service'in bir kolu olarak Dünyaya İngilizce dilini daha iyi öğretebilmek adına kurulmuş bir departman iken BBC World Service tüm Dünyaya olup biten gelişmeleri aktarmak için kurulmuş radyo ve podcast yayın servisidir.

Uzun süredir BBC World Service'i dinleyen biri olarak BBC World Service'i incelemek istiyorum. Daha sonrasında da birkaç program tavsiyesinde bulunacağım.
BBC World Service İnceleme
BBC World Service; 1932'de yayın hayatına merhaba diyen Birleşik Krallık'a ait radyo servisidir. O dönem BBC Empire Service ismiyle kurulan radyonun kuruluş amacı Britanya İmparatorluğu'na bağlı halklara radyo yayını üzerinden bilgi aktarmaktı. Daha sonra 1938 yılında ilk defa İngilizce dışında bir dilde, Arapça yayını gerçekleşti. Bunu Almanca ve diğer Avrupa dilleri takip etti. 1939'da BBC Overseas Service olarak radyonun adı değiştirildi. 1965'te de BBC World Service olan bugünkü adını almış oldu.

Bugün BBC 30'dan fazla dilde radyo ve haber yayını yapmaktadır. Bunlardan biri de her ne kadar radyo yayını bir süre önce sona ermiş olsa da web sitesi üzerinden düzenli olarak haber yayınına devam eden BBC Türkçe Servisi.
BBC World Service'te Hizmet Verilen Bazı Diller

Bilmeyenler için belirtelim. BBC'nin yaptığı bu tüm yayınların buna televizyon kanalları, belgeseller, futbol maçları vs. finansmanı bizdeki TRT payından farklı olarak yıllık abonelik sistemiyle gerçekleştirilmektedir. Her eve senelik "licence-fee" adında belli bir tutarda para ödenmesi için tebligat gönderilir, bu tutar renkli televizyonu olanlar için 150 sterlin olup, siyah beyaz televizyonu olanlar için 50 sterlin şeklinde vuku bulmaktadır. Evet böyle bir ayrıma gitmiş olmaları da ilginç. Daha da ilginci şuradaki açıklamalara göre, 75 yaş üstü bireyler bu vergiyi ödemekten muaf olup, bakım evlerinde yaşayanlar indirimli tutardan lisans sahibi olmaktadır. Görme engelli bireyler de %50 indirim almaktadır.

Her ne kadar pahalı gibi görünse de karşılığında verilen hizmetin ve içeriğin neredeyse tamamen reklamsız olması bence BBC'nin lisans sistemini TRT'nin elektrik faturaları üzerinden %2 TRT payı, alınan her televizyon, radyo vb. alet üzerinden alınan TRT payları üstüne reklam gösterimine kıyasla daha başarılı buluyorum.

 BBC bu aldığı lisans ücretleri sayesinde bugün dünyanın en prestijli haber kaynaklarının başında geliyor, o nedenle şahsen haber dinlemek istediğimde ilk başvurduğum kaynaklardan biri BBC oluyor, artı kullanılan İngilizcenin de gelişimimde faydası olacağından İngilizceyi en doğru kaynaktan öğrenmek adına da BBC'yi tercih ediyorum.

BBC'nin televizyon ve radyo programlarını sunduğu iPlayer'da bazı programlar ülke kısıtlamasına tabii olduğundan ulaşmamız mümkün olmuyor, BBC televziyonlarında yayınlanan programlar ve radyoda yayınlanan spor karşılaşmaları ülkemizde kısıtlı programlara örnek, Premier League maçlarını dinlemek istediğinizde şu an dinlemeniz mümkün değil anonsu tekrarlanıyor. Neyse ki BBC World Service bu kısıtlamalardan nasibini almamış durumda, burada yer alan programların tamamını Dünyanın neresine giderseniz gidin sorunsuzca dinleyebilirsiniz.

Tavsiye Ettiğim Radyo Programları
Mutlaka tüm programlara bakmanızı ve ilginizi çekenleri takip etmenizi tavsiye etmekle beraber şahsımın beğenip takip ettiği birkaç programdan kısaca bahsetmek istiyorum.

Bence sadece BBC değil, tüm işitsel medyanın en iyi belgesel programı, Dünya üzerindeki herhangi bir yerdeki sıradan bir olayı öyle güzel işliyorlar ki, o konu birden sizin için oldukça önemli hale geliyor, daha fazlasını merak ediyorsunuz. Uzun yıllardır devam ediyor, haftada ortalama 2-3 bölüm geliyor, şiddetle tavsiye ediyorum.
The Documentary

Ağırlıklı olarak güncel konular üzerinde o konunun tarihsel gelişimi ve günümüze etkilerinin 4 farklı uzmanın görüşüyle dinleyiciye aktarıldığı harika bir program. Kesinlikle zihin açıcı ve farklı düşünmenizi sağlıyor. 

The Compass'i tanımlamak güç, bir gezi programı formatına benzese de bazı bölümleri daha çok sosyolojinin ilgi alanına değiniyor, o açıdan oldukça farklı bir yapım. Bilhassa ziyaret edilen ülkelerin tarihi, sosyokültürel yapılarının işlenmesi bu programı oldukça değerli kılıyor.

BBC'nin ünlü tartışma programı, genellikle siyasetçiler, yazarlar, müzisyenler, fikir adamları vs. her türlü kanaat önderi denebilecek kişiler bu programda sunucuların zorlayıcı soruları karşısında ter dökerler. Türkiye'den de başta cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere onlarca kişi programa katılmaktadır.

Bunu takip etsem de World Football'u elbette futbola ilgisi olan kişilere tavsiye ediyorum, diğer programların aksine çok ufuk açıcı farklı konular ele alınmıyor. Ancak kimi zaman kimsenin umursamadığı futbol maçlarını gidip yerinde takip etmeleri keyifli oluyor, en son benim hatırladığım Şampiyonlar Ligi 1. ön eleme maçları için Andorra'ya ve Kosova'ya gitmişlerdi. Orada yerel halkla yapılan röportajlar eğlenceli olmuştu.

Bunlar haricinde açık oturum programı World Questions, kısa tarihi anektodların anlatıldığı Witness, Dünyayı daha iyi bir hale getirmek için çabalayanların anlatıldığı People Fixing the World ve Dünya ekonomisini değiştiren 50+1 objenin anlatıldığı 50 Things That Made the Modern Economy gibi programları da tavsiye ederim. Burada anmadığım diğer programlar da hakeza oldukça iyiler BBC'den kötü iş çıkmaz sonuçta. :)

Peki Nasıl Dinlemeli?
Şimdi sorabilirsiniz, burada çok hızlı konuşuyorlar dediklerini anlamıyorum ne yapmalıyım diye. Evet, BBC Learning English'e veya diğer İngilizce öğretme amacı güden anlatımlara kıyasla World Service'teki konuşulan dil daha hızlı, ancak şöyle bir şey var, birincisi internette yer alan bazı diğer podcast'lere göre BBC World Service'in dili bence biraz daha hafif, daha yavaş konuşuluyor, The Economist'teki podcast'lerle karşılaştırdığınızda arada ciddi bir seviye farkı var kanımca.

İkincisi de yapılması gereken şey şu, dinlemeye devam edilmeli, bilhassa ilginizi çeken veya önceden bilginizin olduğu programları tercih edin, örneğin futboldan gidelim konu Dünya Kupası olsun, siz de halihazırda maçları takip ediyorsunuz, bu durumda ilgili programı dinlediğinizde konuşmaları ilk başta tam anlamıyla anlamasanız da bir fikriniz olduğundan tahmin edebilir halde olacaksınız, bu sayede kullanılan kelimeleri veya kurulan cümleleri bu bağlamda yavaşça çözer hale geleceksiniz.

Seviye ilerledikçe daha kompleks olduğunu düşündüğünüz konulara göz atabilirsiniz, ancak sizi temin ederim, burada yer alan programları düzenli olarak dinledikçe daha çok şeyi anlayacak bu sayede aldığınız keyif kat be kat artacaktır.

Sonuç
BBC World Service zengin içeriğiyle hem öğrenme hem de İngilizce ilerletme adına harika bir kaynak. 

Üstelik en güzelini sona sakladım, mobil uygulamaları sayesinde telefonunuzda veya tabletinizde gönül rahatlığıyla programları dinleyebilirsiniz. Bu sayede yolda giderken boş durmamak adına BBC World Service dinleyerek İngilizcenizi ilerletebilirsiniz.

Buradan Android uygulamasına, buradan da iOS uygulamasına ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, her türlü görüş ve önerinize açığım, alttaki sosyal medya hesaplarından takibe almayı unutmayın. :)

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

1 yorum:

  1. Gene çok kullanışlı bir özet..
    ellerinize, fikrinize sağlık

    YanıtlaSil