İngilizce Bir Kelimenin Telaffuzunu Öğrenmenin En Eğlenceli Yolu - YouGlish | İngilizce Geliştir

14 Temmuz 2018 Cumartesi

İngilizce Bir Kelimenin Telaffuzunu Öğrenmenin En Eğlenceli Yolu - YouGlish

İlk defa gördüğünüz İngilizce bir kelimenin nasıl telaffuz edildiğini öğrenme hususu hepimizin kafası kurcalayan konulardan biri, kimileri Google Translate'de kelimenin telaffuzunu kontrol eder, kimisi Google'dan arama yaparak kontrol eder kimis de online İngilizce sözlüklerden bakar.

Yukarıda sözünü ettiğim sitelerdeki telaffuzlar çoğu zaman tatmin edici olmakla beraber, genelde robotik ve tekdüze olmaktan kurtulamamaktadır. Burada devreye YouGlish isimli site giriyor. YouGlish'te telaffuzunu öğrenmek istediğiniz kelimeyi arama çubuğuna yazdığınızda o kelimenin geçtiği andan çalınmaya başlanan bir Youtube video'su geliyor.

İngilizce Kelimelerin Telaffuzunu Dinleyerek Öğrenme Yolu; YouGlish

Ben bu siteyi esasında ilk olarak Tureng'te gördüm. Birçoğunuzun bildiği muhtemelen en popüler online İngilizce sözlük olan Tureng'te arattığım kelimenin telaffuzunu kontrol ederken bu siteye ait bir link verildiğini gördüm, tıkladığımda da YouGlish'le tanışmış oldum.

Siteye girdiğinizde bir arama çubuğu karşınıza çıkıyor, orada  "ALL, UK, US, AUS" şeklinde 4 farklı kısaltma var, yani aramamızı İngiliz, ABDli ve Avustralyalı aksanı şeklinde daraltabilmemiz de mümkün, herhangi bir kelime arattığımızda da karşımıza bir video geliyor, konuşmacı konuşması esnasında arattığınız kelimeyi söylemişse sadece o kelimenin söylendiği Youtube video'ları karşınıza geliyor. Bu video'lar genellikle TED konuşmaları vb. telif konusunda sıkıntı yaratmayacak kaliteli içeriklerden alınmış. En hoşuma giden yanlarından biri bu oldu.

Hoşuma giden bir başka özelliği de YouGlish'in kendi transkript sisteminin olması, bu sayede konuşmanın kelimesi kelimesine ne söylediğini altta görebilmeniz mümkün kılınıyor.
YouGlish'e "Turkish" yazdığımda ilk çıkan video, Pamukkale'de yaşadığı bir anısını anlatan bir beyfendi. :)

Kendi transkriptlerinde yer alan kelimelere tıkladığınızda detaylı olarak kelimenin anlamını, eşanlamlı kelimeleri, zıt anlamlı kelimeleri görebilmeniz mümkün, şurada yer alan yönergeleri takip ederek de kelimeyi farklı bağlamlarda aratabiliyorsunuz, örneğin call kelimesini "call ?" diye arattığınızda soru biçiminde kullanılan konuşmalar karşınıza çıkacak iken, "call !" dediğinizde bu kez şaşırma, haykırma vb. biçimlerde kullanılan konuşmalar geliyor. İncelemenizi öneririm gerçekten üzerinde emek verilmiş bir site olduğu rahatlıkla anlaşılıyor.

Şu da olsa daha iyi olur diyebileceğim bir şey var, veritabanında yer aldığını düşündüğüm video'ları kelime aratarak bulmak yerine direkt olarak Youtube linki veya Youtube linki uzantısıyla vs. arayıp bulabilmek iyi olurdu. Ben mesela ilgimi çeken bir Ted konuşmasını kendi transkript sistemleri üzerinden takip etmek istiyorum fakat bunu yapabilmem için o konuşmada geçen bir kelimeyi (mümkünse pek popüler olmayan bir kelime olmalı öbür türlü arama işlemi çok uzun sürebilir) "kelime #ted" şeklinde aratıp çıkan sonuçları tek tek kontrol etmem gerekecek. Umarım gelecekte bu durumu çözerler, fakat şu haliyle bile YouGlish'e hayran kaldığımı itiraf etmeliyim.

YouGlish'e buraya tıklayarak ulaşabilir, YouGlish'i hiçbir ücret ödemeden kullanabilirsiniz.



Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, her türlü görüş ve önerinize açığım, alttaki sosyal medya hesaplarından takibe almayı unutmayın. :)


Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder