"Write and Improve" -Yazma Becerisini Geliştirmek İçin Oldukça Faydalı Bir Site | İngilizce Geliştir

11 Temmuz 2018 Çarşamba

"Write and Improve" -Yazma Becerisini Geliştirmek İçin Oldukça Faydalı Bir Site

Bir şeyi öğrenmek istediğimizde o şeyi en doğru biçimde kaynağından öğreniriz. Yani bu durumda İngilizceyi öğrenmek istediğimizde o dili konuşanlardan öğrenmek her zaman en iyisidir. En iyi yöntem elbette o dilin konuşulduğu ülkeye gidip orada uzun süre kalmak, fakat birçoğumuz bu olanağa sahip olamıyor, bu durumda madem oraya gidemiyoruz bari oradakileri buraya getirelim.

İnternet çağında bu dediğim çok kolaylaştı, artık istediğimiz şekilde yurtdışındaki olanaklara kısmen de olsa internet üzerinden erişime sahip olabiliyoruz, bu nedenle İngilizceyi öğrenmek için en iyilerin en iyilerinden yani o dili en iyi konuşanlardan öğrenmek en doğrusu, BBC Learn English, British Council, Cambridge English bu kaynaklardan en iyi 3 tanesi kanımca. Daha önce de Cambrdige English FC isimli oyunu hatırlarsanız tanıtmıştım. Şimdi tanıtacağım site de Cambridge tarafından hazırlanmış olup yazma becerilerini geliştirmek adına gördüğüm en kullanışlı sitelerden biri, Write and Improve.
Write and Improve İnceleme

Siteye girdiğinizde ilk olarak üyelik isteyecek, ücretsiz üyelik açın, üyelik açmanızın ardından da sol tarafta kategoriler var "Beginner", "Intermediate", "Advanced" şekilde gidiyor, burada yer alan her kategoride size ya bir soru soruluyor onu cevaplamanız isteniyor ya da bir inceleme, mektup vs. yazdırılıyor. Doğal olarak alt seviyelerde daha basit sorular ve istenen kelime sayısı daha az olurken üst kategorilerde daha kompleks sorular ve bu sorulara daha fazla kelime yazılması isteniyor.

Yazıyı tamamladıktan sonra gönder diyorsunuz ve 10-15 saniye içerisinde yazı otomatik olarak sistem tarafından değerlendiriliyor ve yaptığınız gramer ve kelime hataları size bildiriliyor, ekstra olarak sistem bazı paragraflarda hata olduğunu veya daha iyi hale getirilebilir olduğunu düşünüyorsa bunu da belirtiyor. En altta sağ köşede de yazdığınız yazının ne seviyede olduğu (A1'den C2'ye kadar tüm seviyeler mevcut) belirtiliyor, yazılan son 5 yazıdaki seviyeler grafik şekilde gösterilerek gelişiminizi takip etmenize yardımcı olunuyor.
Sadece 4 maddede kendi kendilerini özetlemişler. :)

Sol tarafta Test Zone denilen bir bölüm var, orada da Cambridge tarafından hazırlanan İngilizce sınavlarına ilişkin örnek Writing bölümü soruları var, buna IELTS ve Cambridge First (FCE) sınavları dahil edilmiş, bu kısımda yer alan writing soruları ne yazık ki ücretli, her bir bölümden sadece 1 adet soruya ücretsiz bir şekilde erişebilme hakkınız var. Ücreti aylık 10 pound, bu sınavlardan birine hazırlanıyorsanız üye olmanızda fayda olacaktır fakat kanımca ücretsiz içeriği o kadar doyurucu ki aylık 60 küsür TL ekstradan vermenin lüzumu yok diye düşünüyorum.

Şunu da hatırlatayım, yazınız değerlendirilirken sorulan soruya doğru yanıt verip vermediğiniz dikkate alınmıyor, biçim olarak doğruluğu değerlendiriliyor yani gramer açıdan hata yapıp yapmadığınız, ne kadar çok farklı kelime kullandığınız vs. yani yazma pratiği yapmak istediğinizde illa sorulan soruya bağlı kalmalıyım endişesine kapılmayın, yazabildiğiniz kadar yazmaya bakın.



Sonuç

Bir kez daha hatırlatmak gerekiyor, kimse İngilizce yazmayı doğuştan kendi kendine öğrenmiyor, bilhassa bizim gibi bu dili sonradan öğrenenlerin yapması gereken şey bol bol pratik yapmak olmalı. Write and Improve da yazma hususunda pratik yapmanıza yardımcı olan ve hatalarınızı en kısa sürede göstermeye çalışan başarılı bir uygulama. Kendisine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, her türlü görüş ve önerinize açığım, alttaki sosyal medya hesaplarından takibe almayı unutmayın. :)


Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder