BBC Learning English ile İngilizceni Geliştir | İngilizce Geliştir

3 Eylül 2017 Pazar

BBC Learning English ile İngilizceni Geliştir

Daha önce de bahsetmiştim, BBC zengin içeriği ve sade anlatımıyla İngilizce gelişiminde en önemli kaynaklardan biri. Bu yazıda da BBC Learning English isimli BBC'ye ait İngilizce geliştirme hizmetinden bahsedeceğim. Üstelik bu hizmet karşılığında hiçbir ücret ödemeyeceksiniz.

Birleşik Krallık Devlet Televizyonu olan BBC (British Broadcasting Corporation) 1932 yılında Dünyada olup biten gelişmeleri takip edip, yayınlamak adına World Service'i kurar. Bugün BBC World Service Türkçe dahil 40'dan fazla dilde yayın yapmaktadır. (İlerleyen yazılarda BBC World Service'i konu alacağımı da belirteyim.)

Daha sonra 1943 yılında göçmenlere ve denizaşırı Britanya topraklarında yaşayan kişilere İngilizce öğretmek adına BBC World Service'in bünyesinde BBC Learning English departmanı kurulur.

Bugün BBC Learning English sayesinde milyonlarca insan İngilizce gelişimine katkıda bulunmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde artık Brezilyalı Paula da Bangladeşli Sanjay da aynı olanaklara ulaşabilmektedir.


BBC Learning English'in İçeriği

BBC Learning English'teki programlar radyo formatında yayınlanır. Yani öncelik olarak dinleme becerinizi geliştirirsiniz. Zaten dinleme İngilizce gelişiminde en temel beceri olduğundan Learning English'teki programları dinlemek size son derece faydalı olacaktır. Programlar İngilizce öğretme amacı taşıdığından sunucular mümkün olduğunca yavaş bir hızda anlaşılır bir tonda konuşurlar. Programlarda genel olarak bilinmeyen kelimeler sunucular tarafından olabildiğince anlaşılır bir şekilde açıklanır. Bu sayede kelime dağarcığınız gelişir.

Peki, hangi programları takip etmeliyim diye soracak olursanız. Sizin için bünyesinde bulunan programları açıklayayım istiyorum, yine her zamanki gibi program isminin yanına seviyesini de belirtmeyi unutmadım.

English at Work (Intermediate ve Üzeri)

"Tip Top Trading" isimli plastik meyve üreten bir firmaya Anna isimli bir kız iş görüşmesine gelir ve olanlar gelişir. Adından da anlaşılacağı üzere İş İngilizcesini geliştirmeye yönelik animasyon serisi olup bir göz atmanızı tavsiye ederim.

English at University ((Intermerdiate ve Üzeri)

Bu seride de yurt dışında okumaya gelen Mary isimli kızın başına gelenler anlatılıyor. Burada da Akademik İngilizceyi geliştirmeye yönelik bir animasyon serisi yapılmış. İlginizi çektiyse bir göz atın bence.

Lingohack (Pre-Intermediate-Upper-Intermediate arası)

BBC Learning English gücünü World Service'ten alıyor demiştik. Burada da günün gelişmeleri aktarılırken, haberde geçen kelimeler sık tekrarlarla dinleyiciye öğretilmekte. Her bölüm 3-4 dakika civarı olduğundan ilginizi çeken konulara denk gelirseniz dinlemenizi öneririm.


Drama  (Intermediate ve Üzeri)

Şurada bahsettiğim kısaltılmış Dünya Klasiklerinin kısaltılmış halleri bu programda seslendirilmekte, bir nevi radyo tiyatrosu. Hem klasikleri dinlemenin keyfi hem de edebi eserlerde geçen İngilizceye aşina olunması adına bu programın dinlenmesini tavsiye ediyorum.

6 Minutes Vocabulary (Pre-Intermediate ve Üzeri)

Adından da anlaşılacağı üzere kelime bilgisini geliştirmeye yönelik 6 dakikalık bir program. Programda genel olarak İngilizce kelime yapıları incelenmekte, yani salt kelime öğretmek yerine prefix'ler (ön ek), suffix'ler (son ekler), superlative'ler (best, greatest vs. gibi sıfatlar) gibi konular anlatılıp, konular örneklerle pekiştiriliyor. Kulağa sıkıcı gibi gözükse de 6 dakika olması nedeniyle anlatım dinleyiciyi sıkmıyor.

6 Minutes Grammar 
(Pre-Intermediate ve Üzeri)

Bu sefer 6 dakikada  dinleyiciye bir gramer konusu aktarılıyor. Her ne kadar gramer denince otomatik olarak sıkıcı bir anlatım düşleyebilirsiniz, fakat benim hatırladığım en keyifli gramer anlatımı bu programda mevcut. Eksik olduğunuzu düşündüğünüz bir konu varsa ilgili bölümü bulun ve dinleyin. Faydasını göreceksiniz.

6 Minutes English 
(Pre-Intermediate ve Üzeri)

Favori programlarından biri, uzun yıllardır yayınlanan haftalık podcast. Programın içeriğine gelirsek, her hafta önceden belirlenen bir konuyla alakalı iki kişi konuşur ve bilinmeyen kelimeleri dinleyiciye açıklarlar. Kimi zaman o konuyla ilgili bir uzmandan görüş alırlar. Konsept gereği belirlenen konuyla alakalı sunuculardan biri diğerine bir soru sorar ve program sonunda sorunun cevabı verilir. Bu sayede hem birçok açıdan İngilizcemizi geliştirir hem de yeni şeyler öğrenip genel kültürümüzü arttırırız.

Benim düşünceme göre bu program İngilizce geliştirmenin en kısa ve en zahmetsiz yollarından biri, 6 dakika gibi oldukça kısa bir sürenin içerisinde adamlar dünyayı sığdırıyorlar. Uzun süre bir şey dinlemeye vakti olmayan kişiler varsa bu programı onlara mutlaka tavsiye ederim.

The English We Speak (Pre-Intermediate ve Üzeri)

Bu program 6 Minutes English'le beraber BBC Learning English'in en iddialı programlarından biri olup, her bölüm sadece 2 dakika sürmektedir. Bu programda ABD ve İngiltere gibi ana dili İngilizce olan ülkelerde konuşulan İngilizceye ait deyimler ve terimler örneklerle açıklanır. Her programda bir deyim işlenir. 

Örneğin "clickbait" deyimini işledikleri bölümde sunuculardan biri yemin solucan yemi olarak gerçek anlamda kullanıldığını düşünür, diğer sunucu onu düzeltip clickbait'in internet kullanıcısını çekebilmek adına kullanılan yanıltıcı içeriğe verilen ad olduğunu belirttikten sonra kelime örneklerle açıklanmaktadır.

Deyimler yabancı dil öğreniminde olmazsa olmazdır. Ne kadar çok deyim bilirseniz o dile hakimiyetiniz o derece artar. The English We Speak isimli programı deyim öğrenmek isteyenlere tavsiye ediyorum.


BBC Learning English Programlarını İndirebileceğiniz Linkler


Tüm programların dinleme linklerini ilgili başlıklarında belirttim. Fakat bu siteler daha çok bilgisayar başında dinlemek için müsait durumdalar. Yolda giderken telefon, tablet vb. cihazlarda dinlemek için bildiğim kadarıyla BBC Learning English'in resmi bir uygulaması yok, o nedenle söz konusu içeriği bulabileceğiniz 3. kişilerin yaptığı uygulamaların linklerini paylaşıyorum.

IOS için; https://itunes.apple.com/us/app/learn-english-for-bbc-with-conversation-listening/id917318984?mt=8

Android içinse; https://play.google.com/store/apps/details?id=com.yobimi.bbclearningenglish

Bildiğim kadarıyla bu uygulamalar sayesinde bölümleri indirebiliyorsunuz, bu sayede metro vb. internetin çekmediği yerlerde de programları dinlemeniz mümkün hale gelmektedir.

Şimdilik bu kadar, bir sonraki yazımda görüşmek üzere, herkese kolay gelsin. :)

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder