Lingusta Metodu Nasıl? Lingusta İnceleme | İngilizce Geliştir

5 Temmuz 2018 Perşembe

Lingusta Metodu Nasıl? Lingusta İnceleme

Uzun zamandır erteliyordum ama Lingusta metoduyla ilgili sorular geldiğinden yazma gereği hissettim. Son yılların en meşhur dil öğrenme uygulamalarından Lingusta metodu nedir, anlatıldığı kadar başarılı mı. Gelin inceleyelim.
Lingusta Metodu İnceleme
Lingusta, Mesut Karakaş ve Serkan Yüksel isimli iki girişimci tarafından 2013 yılında hayata geçirilmiş bir dil öğrenme programıdır. İddialarına göre günde 30 dakika dinleyerek 3 ayda sıfırdan orta seviye İngilizceye (hatta B2 dediğimiz upper-intermediate seviyesine) sahip oluyormuşuz. Oldukça iddialı bir söylem. Peki doğruluk payı var mı.

Öncelikle belirteyim ben sözü geçen kişileri tanımıyorum, herhangi bir maddi çıkarım vs. yok, yazıyı yazarken olabildiğince tarafsız olacağım. Lingusta metodunu gönderdikleri ücretsiz dersler vasıtasıyla denedim. Bence belirtilen şekilde kullanıldığında gerçekten de İngilizceniz gelişecektir, fakat iddia edildiği gibi sadece bu program vasıtasıyla 3 ayda sıfırdan İngilizce öğrenmek mümkün mü, ne yazık ki böyle bir şey mümkün değil. Günde 30 dakika kullanılarak 3 ayda sıfırdan dil öğreten bir yazılım dünya üzerinde mevcut değil. Lingusta da o iddiasını kanıtlamaktan hayli uzak.
3 Ayda Newsweek, Time gibi Dergileri Okuyacak Seviyede İngilizce Hayli İddialı

Programı denediğimde şunu fark ettim, esasında pratik İngilizceye yönelik günlük hayatta karşınıza çıkabilecek konuşmalar ses kayıtlarında öğretiliyor, mesela ses kayıtlarının birinde şöyle bir örnek veriliyor (tam olarak kelimesi kelimesine böyle denilip denilmediği hususunda emin değilim, örnek olması için yazıyorum) "Bir otele gittiniz ve resepsiyondan bir oda isteyeceksiniz, hadi gelin bunu nasıl yapacağınızı görelim." şeklinde Türkçe bir girizgah, ardından İngilizce "Bir oda ayırtabilir miyim" ifadesi ve bunun tekrar edilmesi, ardından "Ödeyeceğiniz ücret şu kadar dolar" ve bunun tekrar edilmesi vs. diye devam ediliyor.

Diyaloglar bana Pimsleur metodunu hatırlattı. Bilmeyenler için Pimsleur metodu Paul Pimsleur isimli dil bilimcinin 1963 yılında geliştirdiği bugün 40'tan fazla dilde hizmet veren dil öğrenme metodudur. Pimsleur'ta da tıpkı Lingusta'da olduğu gibi hayali diyaloglarda yer alan konuşmalar dinleyiciye aktarılır.

Pimsleur'da İngilizce üzerinden farklı diller öğretildiğinden önşart İngilizce bilmek iken (en azından orta seviye İngilizce bilmek şart denebilir) Lingusta'da Türkçe üzerinden İngilizce öğretilmektedir.

Lingusta metodunun da bu bağlamda hazırlanılırken Pimsleur'dan esinlendiğini söylemek yanlış olmaz.
Pimsleur Metotu Logosu

Lingusta'yı bir diğer benzettiğim metod daha önce de bahsettiğim Effortless English. Pimsleur'dan farklı olarak Effortless English'te adından da anlaşılacağı üzere İngilizce öğretilmektedir, ve Lingusta'ta da olduğu gibi Effortless English'te de dinleme bazlı bir metot uygulanmaktadır. Yazıda Effortless English'in faydalı olduğunu fakat kurucu AJ Hoge'un esasında çok başarılı bir pazarlama dahisi olduğunu ve Effortless English'i çok iyi bir şekilde pazarladığını anlatmıştım. Lingusta'nın pazarlama stratejisi ise kısmen AJ Hoge'unkine benzese de AJ Hoge'un podcast'leri, tanıtıcı Youtube video'ları, motivasyon konuşmaları Lingusta'da bulunmuyor.

Buna rağmen Lingusta'nın da bu denli konuşulur hale gelmesi, Facebook'ta 500 bin'den fazla kişi tarafından takip ediliyor oluşu Lingusta'yı neznimde başarılı bir girişim yapmıştır.

Peki Sıkıntı Nerede?
Açık söyleyeyim, Lingusta'nın viral video'ları vs. başarılı olabilir. Toprak Sergen gibi tanınan bir yüzün kullanılması güven veriyor olabilir, ancak websitesini biraz inceleyince bir sıkıntı olduğu anlaşılıyor. Öncelikle girişte bizi "Lingusta Dünya Medyasında" başlıklı bir resim ve NBC News, Fox, ABC ve CBS News gibi ABD medyasının 4 büyük haber kanalı yer alıyor, "Herhalde bu kanalların websitelerinde tanıtım yazısı vs. çıkmış" zannedip tıklayınca hiçbir şey gelmiyor. Başlı başına bir güven kaybı yaratıyor.
Nerede Bu Dünya Medyası :)

En altta Facebook kullanıcı yorumlarının bir ekran görüntüsü var, fakat ekran görüntüsü olduğundan ne kadar güvenilir olduğu sorusu size kalmış.

Metot kısmına tıkladığımızda da yöntemin bilim dünyasındaki karşılığı anlatılmış, evet atıfta bulunulan kişiler alanının yetkin profesörleri ve konuya ilişkin kitaplar ve makaleler yazılmış, fakat adı geçen kitapların en erkeni 1973'te yazılmış, aradan geçen 40-45 yılda eğitim anlayışının değiştiğinin ve Lingusta metodunun temel aldığı audio-lingual metodun fazla öğretmen odaklı olduğu, öğrenciyi pasif dinlemeye mahkum ettiği gerekçesine bilimsel çevrelerde eleştiri aldığı ve günümüzde kullanımının en azından ana kaynak olarak neredeyse kalmadığı belirtiliyor. Kişisel görüşüm ülkemizde konuşma ve dinleme odaklı eğitimin yeterli verilmeyişi nedeniyle bu gibi metotların destekleyici olarak faydalı olabileceği yönünde.

Sonuç; Lingusta Metodu Almaya Değer mi?
Sitede 2 adet İngilizce programı mevcut, biri başlangıç seviyesi, diğeri de ileri seviye, başlangıç seviyesinin fiyatı 396 TL ve 6 taksit olarak ödenebiliyor, içinde denildiğine göre 99 ana ders, 99 okuma dersi, 107 sayfalık okuma kitabıyla birlikte diyalog videoları ve bu içeriğin tamamının yüklü olduğu bir mp3 player veriliyor.

İleri seviye eğitimin fiyatı da 468 TL olup, içinde yine 99 ana ders, 99 okuma dersi, 107 sayfalık okuma kitabıyla birlikte mp3 player veriliyor.

Peki bu fiyatlara almak değer mi derseniz, hiç İngilizceniz yoksa veya çok az İngilizceniz varsa ve kurslara binlerce lira vermek niyetindeyseniz onun yerine Lingusta'yı alıp deneyebilirsiniz, fakat ileri seviyelerde bence çok da gerek yok, Youtube hayli hayli işinizi görür. Hatta sıfır İngilizcesi olan birisi bile Youtube vasıtasıyla pekala İngilizce öğrenebilir yani bu gibi metotlar haricinde İngilizce öğrenilmez gibi bir önkoşul kesinlikle yok.

Lingusta'nın web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, her türlü görüş ve önerinize açığım, alttaki sosyal medya hesaplarından takibe almayı unutmayın. :)

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

5 yorum:

  1. Ben de deneme derslerini izleyerek fikir sahibi oldum. Bana gore değerlendirmede bir noktayı atladınız. O da şu: Lingusta'da bie bilginin ne kadar zaman sonra ve ne kadar tekrar yapıldığında uzun süreli hafızaya kaydedildiği ustune yapılmış araştırma sonuçlarını kullanması . O sonuçlara uygun sure ve sayıda tekrarlar ile ilerlemesi . Bana gore, uc ayda öğretme iddiası ne kadar gerçekci emin degilim ama bu yöntemin öğrenme sürecini olaganustu verimli kıldıgı kesin .

    YanıtlaSil
  2. Bana gore, satın alınmayı kesinlikle hakediyor . eger ingilizce öğrenmeye kararlı ve yeterince istekliyseniz (çunku bir dili ogrenmek icin en onemli sart onu öğrenmeyi cok istemek ve kararlı olmaktır) ve lingusta kurallarına tam uyarak sonuna kadar uygulayacaksanız kesinlikle alın ve hemen çalışmaya başlayın .

    YanıtlaSil
  3. başlangıç ve ileri seviye için yardımcı olabilirim yakskl300@gmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasak cihaz veya programlar Madde 245/A- (Ek: 24/3/2016-6698/30 md.) (1) Bir cihazın, bilgisayar programının, şifrenin veya sair güvenlik kodunun; münhasıran bu Bölümde yer alan suçlar ile bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle işlenebilen diğer suçların işlenmesi için yapılması veya oluşturulması durumunda, bunları imal eden, ithal eden, sevk eden, nakleden, depolayan, kabul eden, satan, satışa arz eden, satın alan, başkalarına veren veya bulunduran kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

      Sil