E-Kitap Okuyucu ve İngilizce Gelişiminize Katkıda Bulunacak E-Kitap Siteleri | İngilizce Geliştir

3 Eylül 2017 Pazar

E-Kitap Okuyucu ve İngilizce Gelişiminize Katkıda Bulunacak E-Kitap Siteleri


Teknolojinin gelişimiyle beraber artık kitaplar da dijital formatta satılır hale geldi. Bugün bir kitabı e-kitap formatında aldığımızda hem yerden tasarruf ediyoruz hem de kitaplarımızı istediğimiz yere götürebilme kolaylığına sahip oluyoruz.


E-kitap okuyucuları (E-book reader) e-kitap okuma zevkini en üst düzeye çıkaran aletler olarak kabul görmektedir. Evet, bir tablet ya da telefonla da e-kitap okuyabiliriz fakat e-kitap okuyucunun ekranı e-mürekkep (e-ink) olarak bilinen gözü yormayan ve gerçek kitap hissi veren ekrandan oluşurken, tablet ve telefonlar LCD ekranlara sahiptir. LCD ekranlara sürekli bakıldığında gözü yorar, hele ki kitap gibi uzun metinleri okumaya kalktığımızda gözlerimiz zarar görür.



Bu nedenle e-ink kullanılan e-kitap okuyucuları, e-kitap okumak için en iyi alternatiftir.
Türkiye’de bildiğim kadarıyla Amazon, Kobo ve Calibro adında üç farklı markanın e-kitap okuyucuları satılıyor. Maliyetli gibi gözükse de bu aletle okuyacağınız kitapların sayısını hesaba katınca ödediğiniz paranın hakkını verecek bir yatırım e-kitap okuyucu.


İngilizce Geliştirmek için Neden E-Kitap

Çok basit; İngilizce roman, hikaye, makale okumak sizin İngilizcenizi bir hayli geliştirecektir. Kelimelere olan görsel aşinalığınızı arttıracaktır. Ne kadar çok okursanız o kadar çok İngilizceniz gelişir. İsterseniz basılı İngilizce kitaplar da alabilirsiniz. Fakat bunun için çok para harcamanız gerekebilir, Akmar tarzı 2. El ucuz seviye kitapları satan yerler mevcut olsa da herkesin yaşadığı yerin yakınında bu tarz kitapçılar yoktur diye tahmin ediyorum. Zaten birazdan tanıtacağım sitede o seviye kitaplarını hiçbir ücret ödemeden indirebileceksiniz.

E-kitapların İngilizce geliştirmede en önemli payı bilmediğimiz kelimelerin anlamını e-kitap okuyucularda kelimenin üzerine getirerek öğrenebiliyor oluşumuz. Basılı kitapları okurken bilmediğimiz kelimelerin anlamına sözlükten baktığımızda okuduğumuz metine odağımızı yitiririz. Bu nedenle bilmediğimiz kelimelerin anlamına bakarken okuma deneyimimizi sekteye uğratmamanın tek yolu söz konusu romanı, hikayeyi vs. e-kitap okuyucuyla okumaktadır.


İngilizce Geliştirmek için Faydalı E-Kitap Siteleri


Gelelim bu e-kitapları nereden bulacağımıza, burada legal siteleri vereceğim. Yine vereceğim siteleri seviyelerine göre ayıracağım, bu sayede hangi seviyedeyseniz ilk olarak o sitedeki kitaplara göz atabilirsiniz.


Amazon.com (Beginner’dan Advanced’a)


En Çok Okunan Ücretsiz Kitaplardan Oluşan Bir Seçki

Ben Amazon Kindle kullandığımdan Amazon.com’da satılan kitapları takip ediyorum. Burada her çeşit kitabı bulabilmeniz mümkün, genel olarak parayla alabileceğiniz kitaplar olsa da ücretsiz kitapların sayısı da bir hayli fazla. Okumak istediğiniz türü seçtikten Ücretsiz (Free) kitapları cihanıza aktarabiliyorsunuz.


İsterseniz ayda 10 dolar ödeyerek Kindle Unlimited sistemine dahil tüm kitaplara ücretsiz bir şekilde ulaşabilirsiniz. Fakat şahsi fikrim bedava kitapların çokluğundan ötürü Kindle Unlimited sistemine girmeye gerek olmadığı yönünde.



Buraya tıklayarak Amazon’un e-kitap mağazasına ulaşabilirsiniz. Sol tarafta kategoriler mevcut. Oradan kategorisinin en çok indirilen ücretsiz kitaplarına rahatlıkla ulaşabilirsiniz.


Loyalbooks.com (Intermediate’dan Advanced’e)


Bilindiği üzere bir eserin telif hakkı, yazarının ölümünün üstünden 70 yıl geçtikten sonra kalkmaktadır. Bu sitede telif hakkı sona eren kitapları hiçbir ücret ödemeden indirebilirsiniz. Bu tarz telifsiz kitapların dijital ortama aktarılması projesinin öncüsü esasında Project Gutenberg idi. Fakat Project Gutenberg’in gerek içerik olarak görece zayıf oluşu gerek de arayüzünün karmaşıklığı dolayısıyla loyalbooks’u tercih ediyorum.

Loyalbooks’ta dünya klasiklerini (sitedeki tüm kitapların tam ve eksiksiz metinler olduğunu belirtmeliyim) ister okuyabilir isterse sesli kitap olarak dinleyebilmeniz mümkündür. Sitede sadece kurgu eserler değil, tarih, felsefe, bilim gibi konularda da kitaplar mevcut.


Sitedeki En Popüler 100 Kitabın Görüldüğü Liste
Kitapların büyük bir kısmı en az 100 yıl önce yazıldığından kitaplarda kullanılan dil biraz ağır gelebilir, o yüzden buradaki kitapları orta seviye ve üstü ingilizce konuşan kişilere tavsiye ediyorum. Hele ki bilim-kurgu, felsefe vb. teknik terimler içerecek kitapları orta seviyenin de üstü İngilizceye sahip kişilere tavsiye ederim. Diyeceksiniz ki bizim henüz bu kitapları okuyacak İngilizcemiz yok bu kitapları okuyup anlayabilecek  İngilizceye nasıl sahip olacağız. O halde önereceğim bir sonraki siteye göz atmanızı tavsiye ediyorum.

Buraya tıklayarak loyalbooks’a ulaşabilirsiniz.


English E-Books (Beginner’dan Upper-Intermediate’a)



Evet geldik İngilizce geliştirmeye en fazla katkıda bulacağını düşündüğüm kitapları indirebileceğiniz siteye. Bu sitede görüldüğü üzere klasikleri (1984’ten Macbeth’e, Anna Karenina’dan Üç Silahşör’lere yüzlerce kitap) ve popüler Hollywood filmlerinin kitaplaştırılmış versiyonlarını (Gladyatör’den Forrest Gump’a, Spider-Man’den Yetenekli Bay Ripley’e onlarcası) indirip okuyabilirsiniz. Bu kitaplar sadeleştirilerek İngilizce öğrenen bireylerin kolayca okuyabileceği hale getirilmiştir. Bu sayede burada seviyenize uygun kitapları okuyarak İngilizcenizi geliştirebilir diğer yandan İngilizce kitap okuma alışkanlığı kazanabilirsiniz.


Bu sitedenin bir diğer güzelliği seçtiğiniz kitabın kaç kelimeden oluştuğu ve kaç farklı kelime içerdiğinin de belirtilmesi, böylece okuyacağınız kitabın uzunluğunu indirmeden dahi görebilmeniz mümkün kılınmaktadır.

Şahsen bu sitedeki kitapların birkısmını okudum. Kitapları okurken ne olup bittiğini rahatlıkla anlayabildiğinizden ötürü İngilizce okumada buradaki kitaplar size özgüven kazandıracaktır.


Sitenin Arama Ekranı
Benim tavsiyem ilk olarak daha önce kitabını okuduğunuz veya filmini seyrettiğiniz bir kitabı açıp okumanız bu sayede olup bitene aşina olduğunuzdan ötürü anlamadığınız kelimeler karşınıza çıksa bile söz konusu kelimelerin ne manaya geldiğini sözlük kullanmadan dahi tahmin edebileceksiniz.


Özetle burası İngilizce okuma gelişimi için bir hazine, bu siteyi kullanmanızı tavsiye ediyorum.



Buraya tıklayarak siteye ulaşabilirsiniz.

Bahsedeceklerim şimdilik bu kadar. Daha sonra yeni çalışma kaynakları ve incelemelerle karşınızda olacağım. Herkese iyi okumalar.



Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder