İngilizce Nasıl Öğrenilmez; Uykuda İngilizce Saçmalığı | İngilizce Geliştir

27 Eylül 2017 Çarşamba

İngilizce Nasıl Öğrenilmez; Uykuda İngilizce Saçmalığı

Sadece 15 Günde Yurtdışına Tatile Çıkacak Seviyede İngilizce :)
Bu sitede İngilizce geliştirme yöntemleri ve bu yöntemleri uygulamanıza yardımcı olacak web siteleri ve uygulamaları tanıtmaya çalışıyorum. Ancak bazı şarlatanlar var ki insanlara hiçbir çaba sarf etmeden İngilizce öğrenebilecekleri vaatlerini vermektedir. Benim denk geldiğim bu şarlatanlığın ismi “uykuda İngilizce öğrenmek” bu yazımda da bunun ne olduğu ve uykuda İngilizce öğrenme saçmalığından uzak durmanın gerekliliği ve bunlara para kaptırmadan nasıl İngilizcemizi geliştirebileceğimizi anlatacağım.

Uykuda İngilizce Öğrenmek Nedir?

Uykuda İngilizce öğrenmek, uyku esnasında İngilizce ses kaydının kulağınıza çalınarak İngilizce öğretebileceğini iddia eden bir sitedir. Kendilerinin iddiasına göre 129 TL’ye satın alacağınız derslerin yüklendiği MP3’ü gece uyku esnasında dinleyerek İngilizce bilinçaltınıza işleyecek ve bu sayede İngilizceyi kalıcı bir şekilde öğreneceksiniz.

Sleep-learning (uykuda öğrenme) denilen bu olgu bilinen distopyalarda (başta Brave New World olmak üzere) sıklıkla işlenmiştir. Söz konusu distopik romanlarda devletler vatandaşlarının beyinlerini yıkayabilmek için bu yöntemi kullanmaktadır.

Peki gerçekte böyle bir şey mümkün olabilir mi? Bu olguyla ilgili araştırmalar yapılmış olsa da uykuda öğrenmeye ilişkin somut bir bulguya rastlanmamıştır. Konuya ilişkin makalelerde uykudayken öğrenmek mümkün olsa dahi öğrenebileceğimiz şeylerin sınırlı sayıda olacağı görüşü bildirilmiştir. Yani bir insan gece uykudayken İngilizce öğrenemez, sadece sınırlı seviyede de olsa İngilizce öğrenimine katkıda bulunabilir. Bunun da bilimsel olarak geçerliliği henüz kanıtlanmamıştır.

Peki gece yatmadan önce dinleme pratiği yapmanın bir faydası yok mu diye soracak olursanız, elbette var, bu setlerin hiçbir faydası yok İngilizcenize katkı sağlamaz demiyorum. (Tabii bu İngilizce setlerine ilişkin içeriğin düzgün olduğunu varsayarak bunu söylüyorum, eğer MP3 çaları saçma sapan şeylerle doldurmuşlarsa o zaman bırak İngilizce geliştirmeyi sizi geriye dahi götürür.) İtiraz ettiğim kısım iddia ettikleri uykuda İngilizce öğretme yönteminin mümkün olmayışı. Bu durum insanları kandırmaya girmektedir.

Peki Ne Yapmalı?

Size tavsiyem buna benzer bir yöntemle İngilizce geliştirmek istiyorsanız bu tarz  ne olduğu belirsiz şeylere paranızı kaptırmayın. Bu setleri kullanırken İngilizcenizi geliştiren şey uyku esnasında dinledikleriniz değil, uykuya dalmadan önce dinlediğiniz içeriklerdir. O parayı vereceğinize telefonunuza, MP3 çalarınıza veya bilgisayarınıza dinlemek istediğiniz dersleri veya podcast’leri atın. (Sitemde İngilizcenizi geliştirmeye yardımcı ücretsiz kaynakları bulabilirsiniz.) Daha sonra gece yatmadan önce bu ses kayıtlarını dinlemeye başlayın. Boşuna boşuna 129 TL ödemek yerine bedavaya daha kaliteli ses kayıtlarıyla İngilizcenizi geliştirin.

Bu sete benzer nitelikte olup bedava ve daha iyisini istiyenlere BBC Learning'i tavsiye ederim. BBC ile ilgili yazdığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyorum, görüşmek üzere :)

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder