"YDS, YÖKDİL, TOEFL ve IELTS" Hakkında; Bu Sınavlara Neden Girmeliyiz | İngilizce Geliştir

9 Eylül 2017 Cumartesi

"YDS, YÖKDİL, TOEFL ve IELTS" Hakkında; Bu Sınavlara Neden Girmeliyiz


İngilizcemizi iyi bir seviyeye getirdik, şimdi sıra sahip olduğumuz bu İngilizceyi belgelendirmekte. Bunun için karşımızda birçok seçenek mevcuttur. Gelin neden bu seçeneklerden birini seçmemiz gerektiğini ve bu seçeneklerin neler olduğunu anlatalım. Şimdilik olabildiğince kısa tutmaya çalışacağım daha sonra bu sınavları ayrı başlıklarda ele alacağım. (Hatta YDS'yi burada ele aldım bile.)

Neden Sınava Girmeliyiz?

Bugün birçok kurum bu sınavlardan birini veya birkaçından belli bir puan almanızı şart koşuyor. Bunların başında da yüksek lisans ve doktora yapmak istediğiniz üniversiteler geliyor.

Türkiye'de tezli yüksek lisans yapmak istediğinizde okul belli bir puan barajı koyuyor, daha da önemlisi aldığınız puan ne kadar yüksek olursa o okula girme ihtimaliniz o denli artıyor çünkü bölüme kabul almanız için belirlenen puanda lisansta aldığınız not ortalaması, üniversitenin yaptığı sınav ve/veya mülakat sonucunda aldığınız puan ve sınav puanınız belli katsayılarla çarpılarak elde ediliyor. Yani yabancı dil eşittir akademik kariyer.

Türkiye'de benim bildiğim YDS, YÖKDİL ve TOEFL'dan alınan puanlar kabul ediliyor. IELTS'ten alınan puanın denkliği ne yazık ki 2014 yılında kaldırıldı.

Yurtdışında yüksek lisans yapmak istiyorsanız bu sefer de TOEFL ve IELTS'ten birinden yüksek puan almanız gerekiyor. Bilhassa ABD, İngiltere, Avustralya vb. Anglosphere denilen ülkelerden birinde okumak istiyorsanız TOEFL (genellikle ABD için), IELTS (İngiltere, Avustralya, İrlanda gibi ülkeler için) şart.

Sadece eğitim değil, İngiltere, Kanada gibi yerlere göç etmek istediğinizde de  IELTS'ten yüksek puan alma ihtiyacı duyacaksınız. Kanada için express entry isimli havuzda yer almak istiyorsanız mutlaka son iki yıl içinde alınmış bir yüksek skorlu IELTS puanınız olmalı, İngiltere içinse iyi bir iş bulup çalışma izni almak istediğinizde IELTS for UKVI isimli özel bir teste tabi tutulmalısınız. Bu testin normal IELTS'ten farkı kameranın sizi sınav esnasında kaydetmesidir. (Bu nedenden ötürü fiyatı da farklı oluyor ne yazık ki.)

Sınavlar sadece eğitim hayatını şekillendirmiyor. İş hayatında da oldukça öneme sahipler, kamu personelinin dil tazminatı alması için YDS'den yüksek puan alması gerekiyor. Aynı durum bankacılar için de geçerli, öte yandan özel sektörde birçok firma artık başvuru öncesi TOEFL ve IELTS'ten belli bir puan almayı şart koşmaktadır.

Kısaca Sınavlar

YDS : ÖSYM tarafından hazırlanan 80 soruluk sınav, her yıl iki defa düzenlenen sınavda okuma-anlama, kelime bilgisi, gramer gibi beceriler ölçülmektedir. Ücreti 2017 yılı itibarıyla 90 TL'dir.

Başvuru için ÖSYM'nin resmi sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

YÖKDİL : YÖK tarafından 2017 yılında uygulanmaya başlanan yine 80 soruluk sınavdır. YDS'den farklı olarak seçtiğiniz alanla ilgili (Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Alanları olarak 3 farklı alan) sorularla muhattap olabileceğiniz sınavda YDS'de olduğu gibi ağırlıklı olarak okuduğunu anlama ölçülmektedir. Ücreti 2017 yılı itibarıyla 75 TL'dir.

Başvuru için YÖK'ün YÖKDİL sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

TOEFL : Açılımı "Test of English as a Foreign Language" olup ETS tarafından hazırlanan IELTS ile birlikte dünyanın en prestijli İngilizce ölçme sınavının ismidir. Anadili İngilizce olmayanlara yapılan bu sınavda reading (okuma), listening (dinleme), speaking (konuşma), writing (yazma) ölçülmektedir, puanlamanın 120 üzerinden gerçekleştirildiği bu sınava bilgisayar ortamında girilmektedir. Sınav ücreti 2017 yılı itibarıyla 185 Amerikan dolarıdır.

Başvuru için ETS'in sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

IELTS: Açılımı "International English Language Test System" olup British Council ve Cambridge işbirliği ile hazırlanan sınavdır. Tıpkı TOEFL gibi anadili İngilizce olmayan kişilere uygulanan bu sınav TOEFL'da olduğu gibi 4 ana beceriyi ölçmektedir. TOEFL'dan farklı olarak sınav klasik usülde kalem-kağıtla uygulanmakta olup bilgisayarla yapılan speaking sınavının aksine IELTS'te speaking sınavı gerçek bir kişi ile konuşarak yapılır. Puanlamanın 9 üzerinden hesaplandığı sınavın ücreti 2017 yılı itibarıyla 575 TL'dir.

Başvuru için British Council'in sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Bunlar dışında TOEIC, GMAT, GRE ve SAT gibi çeşitli sınavlar mevcut fakat bunlardan daha sonra bahsetmek istiyorum. Ayrıca IELTS ve TOEFL sınavlarının üstünde duracağımı ve bunlarla alakalı sınav içeriği, çalışma kaynakları vs. gibi çeşitli yazıların geleceğinin bilgisini vereyim.

Şimdilik bu kadar, bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

2 yorum:

  1. Sınavlar aslında her kes için doğru ölüm metodu değildir. Bazı insanlar İngilizce çok iyi könuşa bilir ama sınavda zorlana bilir. Bazı üniversiteler kendi sınavlarını sunuyorlar Türk üniversiteleri gibi. O daha kolay olduğu için bu sınavlardan sorunu olanlar o sınavlara gire bilirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yorumunuz için teşekkür ederim. Dediğiniz doğru bir insan İngilizceyi çok iyi konuşsa da sınavlarda başarılı olamayabilir. Fakat yine de bilhassa TOEFL, IELTS gibi sınavlar İngilizceyi ölçme konusunda oldukça başarılılar bence.

      Sil