İngilizce Geliştirirken Kişiye İlham Verecek Konuşmalar - Ted Talks | İngilizce Geliştir

9 Eylül 2017 Cumartesi

İngilizce Geliştirirken Kişiye İlham Verecek Konuşmalar - Ted Talks


İnternet aleminin gördüğü en büyük nimetlerden biri hakkında yazmamak olmaz sanırım. Bir çoğumuzun bildiği, mutlaka bir yerlerden duyduğu, bir insanın hayatını değiştirebilecek 18 dakikayı sunan enfes organizasyon. Kendi deyimleriyle "Ideas worth spreading".

TED Konuşmaları Nedir?
"Technology, Entertainment, Design" kelimelerinin baş harflerinin bir araya getirilmesiyle ortaya çıkan TED (açılımı Tenis-Eskrim-Dağcılık olan TED Spor Kulübü ve TED Koleji'nin bu oluşumla herhangi bir ilgisi yok) Kanada ve Amerika'da her yıl gerçekleştirilen konferansın ve bu konferansları düzenleyen kâr amacı gütmeyen kuruluşun ismidir. Katılımcıları arasında bilim insanları, felsefeciler, yazarlar, girişimciler, siyasetçiler (eski ABD başkanları dahil) vardır. Bunun dışında esasında anlatacak iyi bir hikayesi olan herkes bu konferanslara katılıp konuşma yapabilir.



TED konuşmaları (İng; Ted Talks) alanında yetkin uzman konuşmacıların belli bir konu üzerine yaptıkları 18 dakikayı aşmayan konuşmalardır. Bu konuşmalar genel olarak insanı motive etmeye ve/veya bir şeyler öğretmeye yönelik olduğundan TED konuşmaları için kişisel gelişime katkı sunar demek yanlış olmaz. Tabii burada bir karşılaştırma yaparken ucuz ve sürekli kendini tekrarlayan kişisel gelişim kitaplarını düşünmeyin, bu konuşmaların bir çoğu o kitapların yüzlerce sayfada anlatmak isteyip başaramadığı şeyleri sadece 18 dakikada başarmaktadır.

TED Konuşmalarının İngilizce Geliştirmeye Katkısı

TED'te yer alan konuşmaların bir çoğu (hatta hemen hemen hepsi denebilir) akıcı, anlaşılır bir İngilizceyle yapıldığından ötürü anlamak için kendinizi çok zorlamanıza gerek olmayacaktır. Konuşmalar sırasında dinleyiciyi zorlayabilecek tek unsur o konuya ilişkin kullanılan teknik ve/veya sofistike kelimeler olur diye düşünüyorum. İşte burada İngilizcemizi geliştirmek adına konuşmada sıklıkla geçen bilmediğimiz kelimeleri tespit ettikten sonra söz konusu kelimeleri öğrenme yoluna gitmeliyiz.

Gerek resmi sitesinde gerekse youtube sayfasında birçok konuşmada hem Türkçe hem de İngilizce altyazı mevcuttur. Tavsiyem elbette ki konuşmaları İngilizce altyazılı olarak dinlemeniz yönünde, bu sayede konuşmacının söylediği kelimeleri altyazıda da görerek söz konusu kelimelerin nasıl yazıldığını öğrenebiliriz. Konuşmadaki terimlere uzak olduğunuzu düşünüyorsanız o halde konuşmayı önce Türkçe altyazıyla izleyin, ardından İngilizce altyazıyla tekrar izleyin. Bu sayede İngilizce altyazı ile izlerken konuşmada geçen kelimelerin ne olduğunu daha kolay çözeceğinize inanıyorum. Tabii ilk hedefimiz video'ları İngilizce altyazıyla takip edecek seviyeye gelmek olmalı, nihai hedefimiz de video'ları (en azından fikrinizin olduğu konulara ait video'ları) altyazı olmadan izleyip anlayacak seviyeye gelmek olacaktır. Düzenli çalışarak bu seviyeye geleceğinize inanıyorum ve TED de bu seviyeye ulaşmanızda anahtar rol oynayacaktır.

TED Konuşmalarının Bireyin Gelişimine Katkısı

TED'te yer alan konuşmaların İngilizcenize olan katkısını zaten açıkladık. Bununla birlikte TED'te yer alan bu zihin açıcı, kişiye ilham veren konuşmaların bireyin gelişimine farklı bir katkısı vardır. O da TED konuşmalarının internet ortamında hiçbir ücret talep edilmeden ücretsiz bir şekilde yayınlanıyor oluşu günümüzde en fazla yakınılan olgulardan biri olan "fırsat eşitsizliği"ne karşı bir başkaldırıdır.

Düşünsenize yerinde takip istediğinizde sadece bilet için bile binlerce doları gözden çıkarmanız gerektiği bir etkinlikten bahsediyoruz. Bilginin güç olduğu günümüzde insanların belki de yıllarca üzerinde çalışıp 18 dakikada bir girizgah yaptığı bir konuda hiçbir ücret ödemeksizin bilgi sahibi oluyoruz. Elbette buradan edinilen bilgileri ekstra çabayla geliştirip pekiştirmemiz en doğrusu olur, işte burada TED konuşmaları bize ilgili konuyu araştırma konuyla alakalı konuşmacının veya bir başkasının yazdığı kitabı bulup okuma isteği aşılıyor.

Zamanında ekşi sözlük'te akıllıgelişim isimli yazarın TED ile alakalı güzel bir lafı vardı, bir gün Afrika'nın kenar mahallerinden TED konuşmaları sayesinde dahiler çıkacak diye, katılıyorum kendisine şundan 15 sene sonra birilerini duyacağız başarılı oldukları alana TED konuşması izleyerek ilgili duymaya başlamışlar diye. Kısmen de olsa iyiye gidişin fitilini yakacak diye düşünüyorum.

TED, TEDx, TED-Ed Farkları

Şimdi bir ihtimal görmüşsünüzdür TEDx veya TED-Ed'i bunların TED'ten farkı ne diye düşünüyorsanız fark şu, TED yukarıda belirttiğim üzere, Amerika'da ve Kanada'da yapılan TED'in bizzat kendi organize ettiği konferans iken, TEDx dünyanın dört bir yanında bağımsız kişiler tarafından TED ismiyle düzenlenen konferanslara denmektedir. TEDx sunumları içerisinde de bir hayli İngilizce yapılmış sunum mevcut olsa da konuşmacılar sunum esnasında genel olarak düzenlendiği yerin yerel dilini konuşurlar. Ülkemizde düzenlenen Türkçe TED konuşmaları bu kapsamdadır. Her ne kadar TED'te yer alan konuşmalar kadar başarılı olmasalar da Yuval Harari'nin (Sapiens'in yazarı) şu yaptığı konuşma (daha sonra bir benzerini bu kez TED için yaptı) veya Emin Çapa'nın neden geri kaldığımızı anlattığı meşhur konuşması gibi başarılı örnekler de yok değil kesinlikle.

TED-Ed ise daha çok orta okul-lise seviyesinde bilgilerin birbirinden güzel animasyonlarla aktarıldığı kanalın ismidir. Lise diye küçümsemeyin söz konusu video'lar ufkunuzu genişletecek bilgi dağarcığınızı bir hayli arttıracak bilgilerle dolu olduğundan bu kısa video'ları mutlaka izlemenizi ve İngilizcenizi bu sayede geliştirmenizi tavsiye ederim. Daha sonra TED-Ed ile alakalı da daha detaylı bir yazı yazmak istiyorum.

İzlediğim En İyi TED Konuşmaları

Son olarak da beğendiğim ve herkese tavsiye edeceğim bir kaç TED konuşmasından bahsetmek istiyorum. Elbette izlenmesi gereken tonla harika sunum var ben birkaç tanesini yazayım.

The unheard story of David and Goliath - Malcolm Gladwell : Outliers (Çizginin Dışındakiler) kitabıyla tanınan Malcolm Gladwell'ın 2013 yılında çıkardığı David and Goliath isimli kitabı öncesi yaptığı konuşma, hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını, alt edilmesi zor görünen bir problemin esasında bir zayıf noktası olduğunu anlatan konuşma.

The history of our World in 18 minutes - David Christian : Adında söylenenin aksine sadece Dünyamızın değil tüm evrenın 13,7 milyar yıllık yolculuğunun 18 dakikada anlatımı. Çok başarılı.

Your body language may shape who you are - Amy Cuddy : "İyi bir kişisel gelişim materyali nasıl olmalıdır" sorusunun cevabı, duruşunuzu değiştirerek nasıl kendinizi değiştirebileceğinizi anlatan enfes bir sunum. Mutlaka izlenmeli.

Do schools kill creativity? - Ken Robinson : Ve bir TED klasiği, gelmiş geçmiş en çok izlenen TED konuşması, okullarda verilen eğitimin yaratıcılığı ne şekilde öldürdüğünü eğlenceli bir üslupla anlatıyor. Ben yetkili olsam bu konuşmayı ülkede yaşayan her öğretmene her anne-babaya her öğrenciye izletirdim. Hatta ders olarak okullarda okuturdum ki en azından ortada bir sorun olduğunu teşhis eder, daha sonra yaratıcılığı çocuklara tekrardan kazandırmanın planını yapardım. Henüz izlemediyseniz mutlaka izleyin ve etrafınızdakilere de izletin.

Şimdilik bu kadar daha sonra tekrardan görüşmek üzere.

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder