Vizesiz Gidebileceğiniz İngilizce Eğitim Veren Ülkeler | İngilizce Geliştir

19 Eylül 2017 Salı

Vizesiz Gidebileceğiniz İngilizce Eğitim Veren Ülkeler

İngilizce Konuşulan Ülkelerin Haritada Gösterimi
İngilizce gelişiminde İngilizce konuşmanın yeri kuşkusuz oldukça önemlidir. İngilizce konuşmanın da en kolay yolu konuşulan bir yere gitmek olduğu aşikardır. Elbette ki birçoğumuz Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere, İrlanda, Avustralya gibi ülkelerde eğitim görmeyi, İngilizcenin "native" (ana dil) olarak konuşulduğu yerlerde yaşamayı isteriz. Fakat gerek bu ülkelerdeki pahalılık gerekse ne yazık ki biz Türkler için söz konusu ülkelere girişte vize istenmesi, ve bu vize alım süreçlerinin sancılı geçmesi nedeniyle bu yazımda bu ülkelere alternatif denebilecek ve bizden vize istemeyen İngilizce konuşulan ülkelerin bir listesini çıkardım.



1-Malezya

Kanımca İngilizce gelişimi için yurtdışına gitmeyi düşünüyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa burası sizin için en uygun adres. Bu açıdan bir fiyat/performans ülkesi denebilir,  2016 yılında ziyaret etmiş biri olarak Malezya'nın "expat" denilen yabancılar sayesinde elde ettiği kozmopolit yapısı, İngilizcenin günlük hayatta kullanılması (ülkede Malayca ile birlikte resmi dil kabul edilmiştir), yerel halktan hemen herkesin İngilizce bilmesi gibi etmenlerden ötürü yurtdışında yaşamak adına uygun bir ülke olduğu kanısındayım. Son yıllarda yaptıkları atılımlarla katma değer üretimini arttıran Malezya sadece dil eğitimi değil, uzun vadede yaşanmak için de iyi bir seçim.

En güzeli de Malezya, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından 90 güne kadar vize istememektedir. Daha uzun süreli kalmayı düşünüyorsanız Malezya'nın yanı başındaki Singapur'a girip-çıktıktan sonra tekrar Malezya'ya döndüğünüzde tekrardan 90 gün vizesiz kalma hakkına sahip oluyorsunuz. Bu sayede uzun bir süre Malezya'da sorunsuzca kalabilmeniz mümkün hale geliyor.

Başkent Kuala Lumpur'dan bir görüntü, solda görülen ikiz kuleler ünlü Petronas Kuleleri
2-Filipinler

Güneydoğu Asya'da yer alan bir başka ada ülkesi. Ülkenin resmi dillerinden biri olan İngilizce, aynı zamanda eğitim dili olarak kabul edilmiştir, yani burada çocuklara küçük yaştan itibaren İngilizce eğitim verilir, bu sayede bugün İngilizce konuşulma oranı en yüksek ülkelerden biri olmuştur. Aynı zamanda büyük şirketlerin Hindistan ile beraber "outsource" hizmet merkezlerinden biri olmuştur.

Malezya kadar olmasa da Filipinler son yıllarda yaptığı atılımlarla eskiye nazaran gelişme göstermiştir. İngilizce eğitimi belki de bu gelişmelerin en başında gelmektedir. Burada yer alan okullar ucuz olmaları sebebiyle dünyanın dört bir yanından öğrenci çekmektedir. Aynı şekilde Filipinler de oldukça ucuz bir ülke olduğundan birçok öğrenci İngilizce öğrenmek için buraya gelmektedir.

Filipinler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından 30 güne kadar vize istememektedir. Daha fazla kalmak istediğinizde vize sürenizi önce 59 güne, ardından belli dönemlerde aylık, 3 aylık veya 6 aylık uzatım başvurularıyla 3 yıla kadar uzatmanız mümkündür. Tabii gir-çık yaptığınızda bu sürenin sıfırlanacağını bu sayede tekrar tekrar vizesiz bir şekilde bu ülkede kalabileceğinizi hatırlatmış olayım.
 Ünlü denizci Magellan'ı öldürmüş yerel kahraman Lapu-Lapu'nun Cebu şehrindeki heykeli

3-Singapur


Güneydoğu Asya'da Malezya'nın kuzeyinde yer alan şehir devleti. O bölgede lüksün ve gelişmişliğin sembolü sayılan Singapur aynı zamanda ülkedeki "expat"lar sayesinde İngilizcenin de o bölgedeki başkenti olmuştur denilebilir. Günümüzde finansın merkezi konumundaki Singapur aynı zamanda eğitime verdikleri önem sayesinde bugün dünyanın en iyi üniversiteleri listesine 11. ve 15. sıradan iki adet üniversitesiyle girmiştir. Karşılaştırma yapmak gerekirse Türkiye'den Bilkent 420 küsür, Boğaziçi 480 küsürüncü sıradadır. Sadece üniversite eğitiminde değil üniversite öncesi eğitimde de Singapur bugün en başarılı ülkelerden biridir. En son açıklanan Pisa testinde Singapur diğer ülkelere kıyasla açık bir farkla 1. olmuştur.

Singapur kanımca sadece İngilizce eğitimi için değil, yaşamak için de tercih edilesi ülkelerin başında gelmektedir. Burada alacağınız iyi bir eğitim, sahip olacağınız iyi bir iş ve aileniz varsa çocuklarınıza vereceğiniz eğitim kanımca gelecek için çok büyük yatırım olacaktır. Tek olumsuz yanı, ülkenin pahalı olması denilebilir, yani bütçesi kısıtlı arkadaşlar için burasını pek tavsiye etmem.

Singapur, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından 30 güne kadar vize istememektedir. 
Singapur'a ait bir kare


4-Hong Kong

Hong Kong 1997 yılına kadar Birleşik Krallık'a bağlı kalmış, 1997 yılında Çin Halk Cumhuriyeti'ne devredilen özel yönetim statüsüne sahip bölgedir. Çin'e bağlı olmasına rağmen ayrı bir yönetimi, para birimi, ve pek tabii ayrı vize rejimine sahiptir. Bu nedenle Çin'e girmek için vizeye ihtiyaç duyarken, Hong Kong'a gittiğimizde 90 güne kadar vizesiz kalabilmemiz mümkündür.

Hong Kong artan nüfusu ve bununla birlikte bir türlü çözülemeyen konut problemiyle uğraşsa da ülke büyük gemilerin uğrak yeri oluşu ve finans merkezi olması sebebiyle refah düzeyi oldukça gelişmiş bir ülkedir. Ülkede İngilizce, Çincenin bir lehçesi olan Kantonca ile birlike resmi dillerden biridir. Bu nedenden ötürü ülkede yaşadığınızda İngilizceyle iç içe bir yaşam sürerseniz. Ülke 1997'ye kadar Birleşik Krallık'a bağlı olduğundan eğitiminde İngiliz etkisi görülmektedir. Buna ek olarak en başarılı üniversiteler sıralamasında Hong Kong ilk 50'ye 4 adet üniversite sokmayı başarmıştır. Yine Pisa sıralamasında da ilk 5'te yer almaktadır.

Ne yazık ki tıpkı Singapur'da olduğu gibi Hong Kong'ta da hayat pahalılığı baş gösterdiğinden bütçesi kısıtlı kişilere Hong Kong'u pek tavsiye etmiyorum.

Gökdelenler ülkesi Hong Kong

5-Sri Lanka

Güney Asya'da bulunan ufak ada ülkesi. Her ne kadar Güney Asya bölgesi bugün Afrika'yla beraber fakirlik denince akla gelen iki bölgeden biri olsa da Sri Lanka yüksek insani gelişmişlik endeksi ve nispeten yüksek kişi başına düşen geliri ile bölgedeki diğer ülkelerden ayrılmaktadır.

Ülkede İngilizce resmi dillerden biridir, bu nedenle halkın büyük bir kısmıyla İngilizce anlaşabilirsiniz. Sri Lanka ucuz oluşu ve yukarda saydığım ülkelere kıyasla daha yakın olması sebebiyle İngilizce eğitim almak isteyenler için oldukça uygun bir ülkedir.  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kapıda vize ve e-vize uygulamaları sayesinde Sri Lanka'dan belli bir ücret karşılığı 30 günlüğüne vize muafiyeti elde edebilirler.

Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'dan bir kare

Bu yazımda bilindik ülkelerin dışına çıkarak İngilizce eğitim alabileceğiniz vize istemeyen ülkeleri kısaca tanıtmak istedim. Sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin. Herkese kolay gelsin, görüşmek üzere.

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder