Effortless English ile Zahmetsizce İngilizce Geliştir | İngilizce Geliştir

26 Eylül 2017 Salı

Effortless English ile Zahmetsizce İngilizce Geliştir



Burada çeşitli İngilizce geliştirme yollarından bahsettim. Çoğunun ortak noktası dinleme odaklı bir anlayışa sahip olmalarıydı. İşte bu yazımda tanıtacağım Effortless English denilen sistem dinleme (listening) becerisini geliştirmeye yönelik oldukça sistematik ve interaktif bir çalışma prensibi içermektedir. O nedenle dinleme odaklı eğitimleri tercih eden biri olarak Effortless English'i yazmamak olmazdı.
Effortless English Nedir?

Effortless English, ABD'li İngilizce eğitmeni ve aynı zamanda iyi bir girişimci olan AJ Hoge tarafından geliştirilmiş bir İngilizce öğretim metodudur. Söz konusu eğitim metodu AJ Hoge'un seslendirdiği dersler ve bunlara eşlik etmeyi kolaylaştırması açısından metinlerin yer aldığı pdf'lerden ibarettir. Yani binlerce satırlık kod içeren, binlerce saatlik pahalı prodüksiyonlara kıyasla AJ Hoge'un Effortless English seti oldukça mütevazı görünmektedir. Ancak işin sırrı AJ Hoge'un devrim niteliğinde denilebilecek öğrenim metodunda.
"Ana Dili İngilizce Olan Birisi Gibi İngilizce Konuş" Oldukça İddialı Bir Cümle Olmuş.

Effortless English Nasıl Çalışır?

Esasında kendisi bu video'da çalışma prensibini özetlemiş. Mutlaka bu video'ya da göz atmanızı tavsiye ederim. Özetlemek gerekirse iyi ve akıcı bir İngilizceye sahip olmak istiyorsanız sette yer alan ses kayıtlarını düzenli olarak dinleyin, "mini story" isimli hikayeleri mutlaka ama mutlaka dinleyin ve AJ Hoge hikayeyi tamamladıktan sonra "mini story"i bu kez sorduğu sorularla size anlattıracak, burada amaç İngilizce düşünme yetisi kazanabilmek ve konuşma da bu yetiyi kazanmada en büyük etmenlerden biri, bu nedenle sorulan cevaplara uzun cevaplar vermeseniz bile gerekirse "yes-no" diyerek de olsa katılmak mühim. AJ Hoge'a göre bir ses kaydını en az 1 hafta her gün dinlemek gerekiyor, 1 hafta boyunca dinleyip mini story'lerde katılım göstermeye devam ettikten sonra kendinizi hazır hissettiğinizde yeni haftaya geçin. Böyle böyle İngilizcenizi oldukça geliştireceksiniz.

AJ Hoge video'larında gramer anlatmanın gerek olmadığını ana dilimizi gramer öğrenmeden büyüklerimizden duyarak öğrendiğimizi belirtir. Bu nedenle programlarında yer alan konuların odak noktası dinlemeyi ve konuşmayı geliştirmektir. İnternette okuduğum yorumlarda bu yöntemin olumlu sonuç verdiği sıklıkla dile getirilmiş, şahsen ben de bir süre kullanmış ve her ne kadar tamamlamamış olsam da İngilizceme olumlu etkide bulunduğunu itiraf etmeliyim.

Effortless English-Power English Farkı

İnternette bu yöntemi araştırırken karşınıza kimi yerde Power English çıkacak, "hangisini seçmeliyim Effortless English mi Power English mi" gibi yorumlara rastlayacaksınız. Power English de tıpkı Effortless English gibi yine AJ Hoge'un hazırladığı temelde tıpa tıp aynı mantıkla hazırlanmış programın ismidir. Tıpkı Effortless English'te olduğu gibi Power English'te de her hafta bir adet "main course" bir adet "mini story" sabit olmak üzere bunlara   kimi zaman "vocabulary" ve/veya diyalogların eklendiği ses kayıtları yine aynı çalışma prensibiyle takip edilmektedir.

Bu iki programın en büyük farkı Effortless English'in pre-intermediate ve intermediate seviyelerine yönelik oluşu iken Power English'in intermediate ve üzeri seviyelere daha uygun olmasıdır. AJ Hoge yakın zamanda bu iki programı birleştirerek Power English adıyla tek bir program olarak satışa sunmaya başlamıştır Bu vesile ile programın en olumsuz tarafını dile getirmeliyim. Ne yazık ki Power English'i satın almamız gerekiyor, fiyatı da 99 dolar. AJ Hoge'un neden aynı zamanda başarılı bir girişimci ve pazarlama gurusu olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Adam video'larında programı oldukça başarılı bir şekilde anlatır, satışlarını arttırmak adına sıkça İngilizce gelişimi üzerine podcast'ler ve video'lar çeker. Fakat fiyatı ne yazık ki en azından bizler için oldukça yüksektir.

Effortless English ve Power English İçin Daha Ekonomik Alternatifler

Program evet pahalı, fakat alternatifini kendimiz dahi yapabiliriz. Nasıl diye soracak olursanız zaten çalışma prensibinden yukarıda bahsettim. Main course için seviyenize uygun yaklaşık 10-15 dakikalık podcast veya Youtube video'su dinliyoruz. Bunu tıpkı programın çalışma prensibine benzer şekilde sık tekrarlarla artık günde bir veya iki üç günde bir en az 4-5 kere dinliyoruz. Ardından programın can alıcı kısmı olan mini story için de yine Youtube'a başvuruyoruz. Gerekli anahtar kelimeleri kullanarak Youtube'da yer alan mini story'leri tıpkı programda istenildiği gibi sık tekrarlarla dinliyor, sorulan soruları cevaplıyoruz. İşte ben buna zahmetsiz olduğu kadar ücretsiz İngilizce öğrenme derim.

Bir başka ekonomik alternatif ise hem Effortless English'i hem de Power English'i internette biraz arayarak bulabilmeniz mümkün, ancak belirtmek gerekir ki internette yer alan versiyonlar güncel olmamakla beraber söz konusu programları yalnızca deneme amaçlı indirmenizi tavsiye ederim. Beğendiğiniz takdirde ilerde mümkün olduğunda orijinalini satın almanız hem verilen emek açısından hem de etik açıdan daha doğru olur kanısındayım.

Sonuç

Effortless English gerçekten de alanında öncü ve başarılı bir uygulama. İçerisinde yer alan dersleri düzenli takip ettiğinizde İngilizceniz oldukça gelişecektir diye düşünüyorum. İnsanların yüksek fiyatı dolayısıyla bu programdan uzak durmalarını anlıyorum fakat yukarıda anlattığım yolların bir benzerini denediğinizde programı ücretsiz bir şekilde denemeniz işten bile değil.

Buraya tıklayarak resmi siteye ulaşabilirsiniz. Buradan da AJ Hoge'un YouTube sayfasına ulaşabilirsiniz. İçerdiği onlarca video ile bu kanalı takip etmeniz İngilizce gelişiminize ve hatta kişisel gelişiminize de katkıda bulunacaktır. Görüşmek üzere.

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

1 yorum: