Açıköğretim Fakültesi İngilizce İşletme ve İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölümleri | İngilizce Geliştir

10 Eylül 2017 Pazar

Açıköğretim Fakültesi İngilizce İşletme ve İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölümleri


Bu yıl (2017-2018) itibarıyla Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinde İşletme (İngilizce) ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) bölümlerine alımlar başladı. Şahsen sevindim, çünkü İngilizce eğitimin hakkı verilerek yapıldığı takdirde ülke adına çok faydalı olacağını ve İngilizce öğrenmenin ufku geliştireceğini kişiyi dünya meselelerine daha duyarlı bir birey haline getireceğine inanıyorum. Açıköğretim kitaplarını incelemiş ve bizzat Türkçe Uluslararası İlişkiler okuyan birisi olarak verdikleri kaynakları oldukça yeterli ve kaliteli bulan birisi olarak İngilizce eğitimi de aynı şekilde kaliteli vereceği düşüncesindeyim.


Açıköğretim İngilizce Bölümler Hakkında Genel Bilgiler

Ne yazık ki Anadolu Üniversitesinin bölümlerle alakalı sayfaları çok kullanışsız, buradan İşletme (İng) ve buradan da Uluslararası İlişkiler (İng) sayfalarına baktığımızda onca şey arasında doğru dürüst dişe dokunur bir şey yok. Ders içeriği olarak ilk yıllarınki verilmiş sadece ve detaylı içerik yok. O yüzden ilk yılın ders içeriğine bakarak şunu söyleyebilirim, Türkçe bölümdeki derslerle farklılar, örneğin benim okuduğum Uluslararası İlişkiler bölümünde Dünya Medeniyetlerine Giriş diye bir ders yok, İngilizcesinde Diplomasi adı altında okutulan ders Türkçesinde 4. sınıfta Diplomasi Tarihi olarak geçiyor. Daha iyi mi kötü mü bir fikrim yok fakat bana  Türkçeyi alıp birebir tercüme ederek İngilizce bölüme çevirdik zihniyetiyle bölüm açmamışlar gibi geldi.

Diğer bir bilgi de şu sitede açıklanan 2017 taban puan ve başarı sıralamalarına göre İşletmeyi 35, Uluslarası İlişkileri ise sadece 101 kişi tercih etmiş. Bu rakamlar doğruysa düşük bulduğumu itiraf etmeliyim. Umarım ilerleyen yıllarda daha çok kişi bu bölümleri tercih eder.

İngilizce Açıköğretim Neden Okunmalı

Tabii burada iyi üniversitelerin kaliteli bölümlerini kazananları bir kenara ayırıyorum. Bu kişiler elbette o bölümlerde okuyup akademik bilgilerini ve yabancı dillerini (bilhassa İngilizcelerini) geliştirsinler. Burada hedef aldığım kitle daha çok istediği puanı alamayıp taşra üniversiteleri diyebileceğimiz yerlere kaydolmayı düşünen veya ikinci üniversite kapsamında farklı bir bölüm okumak isteyen kişiler olacak.

Öncelikle şunu itiraf edelim, Anadolu'nun bir şehrinde okuduğunuz bir İşletmenin size pek bir getirisi olmaz, ne verilen eğitim üst düzeydir, ne yabancı dil açısından okulun faydasını görürsünüz ne de mezun olduğunuzda iyi bir yerde iş bulma olanağınız yüksektir. Elbette taşrada okuyup bir yerlere gelen şanslı azınlıklar da var ama çok az, gözlemlediğim kadarıyla çoğu KPSS vb. sınavlarla uğraş vermektedir.

Bu üniversitelerde okumanın açıköğretime kıyasla tek getirisi sosyal çevre olacaktır, elbette bir artı fakat çevreyi her zaman yapabiliriz. Fakat okurken yaptığınız eğitim, sosyal, barınma vb. giderleri düşündüğünüzde bu işten bir hayli zararlı çıkacağınız aşikar. Diğer tarafta açıköğretimde ise yegane gideriniz dönemlik harç tutarı olacaktır, üstelik ailenizden ayrılmayacak olmanız ve dilerseniz iş hayatına erken atılarak para kazanmaya başlayacak olmanız bu işi çok daha karlı hale getirecektir.

Dilerseniz açıköğretim okurken daha iyi bir bölümü kazanmak için tekrar hazırlanırsınız veya kişisel gelişiminiz bu yabancı dil kursu olur, meslek kurslarına kaydolur kendinizi geliştirirsiniz.

Bugün artık İngilizce demek bir adım önde başlamak demek, sen İngilizce biliyorsan diğerlerinin önündesindir, bu bölümlerin İngilizcelerinden mezun olanlar karşı tarafta İngilizce bildiğinin güvenini verecektir. Bu güveni ne yazık ki çoğu taşra üniversitesi bölümü verememektedir.

Hele ki örgünde Türkçe Uluslararası İlişkiler okumak çok büyük hata olur, Uİ mezunu bir bireyin alanında çalışabilmesi için dünya gündemini çok iyi takip edip, yorumlayabilmesi gerekir; İngilizce bilmeyen birisinin de bunu yapabilmesinin imkanı yoktur. Keza dış işleri vb. kurumlar da çok iyi seviyede İngilizce istemektedir. Bu yüzden Türkçe Uluslararası İlişkiler okumanın pek bir getirisi yoktur.

Kayıt İçin Gerekli Şartlar

ÖSYS ile Kaydolacaklar İçin;

Kayıt olduktan sonra burada yazdığına göre ilk etapta 240 TL kayıt ücreti ödememiz gerekiyor. Daha sonra 24.09.2017 tarihinde saat 10.00'da bulunduğunuz ilde e-sınava gireceksiniz. Yabancı dilinizi iki yıl içinde yeterli hale getirmeniz gerekiyor (bunun için de ya belirtilen sınavdan belli bir puanın üstünde bir puan almanız  ya da YDS veya YÖKDİL'den 60 ve üzeri bir puan ya da TOEFL'dan söz konusu 60 puana denk bir puan almanız gerekmektedir.)

Yabancı dilinizi yeterli hale getirdiğinizde sizden 310 TL'lik bir fark talep edecekler, yani dönem gideri 550 TL'ye çıkacaktır, evet fazla ne yazık ki keşke biraz daha az olsaymış, ama yapacak bir şey yok. Bundan sonra bölüme hazırsınız.

İkinci Üniversite Kapsamında Kaydolacaklar İçin;

İkinci üniversite içinse 5-18 Eylül tarihleri arasında buradan başvuru yapabiliyoruz. Yalnız burası önemli ikinci üniversite kapsamında kaydolanlar için herhangi bir yeterlilik sınavı yapılmıyor, bu kişilerin kaydolurken yukarıda belirttiğim yabancı dil sınavlarının birinden aldıkları sonucu da yanlarında getirmeleri gerekiyor, eğer bunu yapmazlarsa kayıtları işleme alınmıyor.

Ön kaydımızı gerçekleştirdikten sonra dönemlik 550 TL'lik ücreti ödüyoruz. Ön kayıtla birlikte alınan dökümün çıktısını ve yabancı dil puanımızı alıp seçtiğimiz açıköğretim bürosuna gidiyoruz ve kaydımız tamamlanıyor.

Sonuç

Her ne kadar AÖF'e İngilizce bölüm açmak iyi bir fikir ve mantıklı bir tercih gibi görünse de bu sisteme şu an en büyük zararı Açıköğretim Fakültesi yönetiminin ta kendisi veriyor, AÖF'ün bu ücreti aşağı çekmesi lazım, 2017 itibarıyla en fazla 350 TL civarı olmalı, bu haldeyken kaydolacak kişi Türkçesine giderim deyip o parayı vermekten imtina eder diye düşünüyorum. Eğer doğru dürüst öğrenci kaydolmazsa bu verilen emeğe yazık olur.

Umarım bu yeni sistem öğrenciye katkıda bulunacak şekilde işlemeye başlar, temennim birçok insan İngilizcelerini burada okuyarak geliştirir, tabii AÖF yönetimi de bunu düşük harç ücretleriyle teşvik etmeli.

Şimdiden herkese kolaylıklar dilerim, burada okuyacak kişilere de yeni eğitim-öğretim hayatında başarılar diliyorum.

Facebook sayfam için https://www.facebook.com/ingilizcegelistir/

Twitter sayfam için https://twitter.com/engingilizce

Instagram sayfam için https://www.instagram.com/engingilizce/

10 yorum:

  1. How lucky I am . I will do my best to graduate from this field even if It would be a little bit difficile.

    YanıtlaSil
  2. That's right. :) I hope you will graduate from there soon, and this will help you throughout your career.

    YanıtlaSil
  3. As a Phd student at English Teaching Department, l applied for that department as well. I am pretty sure that l will do my best to be successfull.And, one day, l will have the greatest chance to represent my country

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. I hope so.... still waiting for the exams...let's see.

      Sil
  4. For the elder students, is it really a good choice to attend this as a second university and how is it going on during the school terms; is the program satisfactory?_Thanks

    YanıtlaSil
  5. arkadaş doğru söylüyor, liseden mezun olsam bugün açık öğretime kayıt yapar, dil öğrenmeye çalışırdım. ve düzenli olarak kitap okurdum hafta da 1 tane, tarihi,siyasi,kişisel gelşim vs en azından 4 yıl sonunda elimde diploma, genel kültür ve 1 dil olurdu hatta belki son yıl bir yer de staj yapardım. şimdi ne var kaybolan gençlik,kyk borcu ,diploma sürünüyoruz. abi tavsiyesi okuyacaksanız dil bölümü okuyun iibf sadece diplomadır

    YanıtlaSil
  6. arkadaşlar konu olarak tr.işletme ile ing.işletme aynı mı? konular paralel mi?
    tr.işletme kitabından çalışsam ing.işletme sınavlarını geçer miyim acaba?
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. 2. Üniversite ile sınavsız girdiğim anadolu üniversitesi ingilizce işletme bölümünden geçen ay mezun oldum. Çok mutluyum. Bana çok şey kattığını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2. üniversite olarak okumak istiyorum, kendi bölümümde son senemdeyim. Rica etsem bilgi verebilir misiniz? Siz mezun muydunuz başvurduğunuzda? Süreç nasıl ilerledi? Eğitim fakültesinde türkçe eğitim görüyorum, o yüzden pek bilgim yok. Hazırlık yok bölümümde yalnızca birinci sınıfa başlarken yabancı dil muafiyeti için sınava girmiştim. O geçerli mi yoksa ayrı bir sınava girmem mi gerekiyor? Şimdiden teşekkürler.

      Sil
    2. Bu ingilizce konusunda kendimizi kanıtlamamız gerekiyo olan kısmı ben anlamadım lütfen açıklarmısınız?

      Sil